Більшість маленьких дітей починають вживати тверду їжу у віці від 4 до 6 місяців. Даний період вважається підходящим для знайомства з новими продуктами харчування. Не всі батьки знають, що певні овочі, фрукти можуть бути зовсім небезпечні. Деякі здатні спровокувати різке погіршення самопочуття. Привести до розвитку хвороб шлунково-кишкового тракту. Тому, щоб уникнути неприємностей, варто ознайомитися зі списком потенційно небезпечних ягід і плодів.
Виноград
Є цінним джерелом вітамінів. Допомагає вивести з організму шлаки, токсичні речовини. Швидко усуває хронічний запор. Прискорює метаболічні процеси. Характеризується сечогінною властивістю. Зміцнює кісткову тканину і зубну емаль. Підвищує еластичність стінок кровоносних судин. Налагоджує правильне функціонування нервової системи.
З іншого боку, заборонено малюкам молодше двох років. Адже визнаний сильним алергеном, погано засвоюється. Кісточки і шкірка провокують появу розладу шлунка. У рідкісних випадках недостатньо стиглі ягоди стають причиною харчового отруєння. Після досягнення трирічного віку добова норма не повинна перевищувати 100 грамів. Притому слід віддавати перевагу білому винограду солодких сортів.
Фрукти з насінням
Дрібні насіння плодів мають властивість накопичувати токсини, продукти розкладання білка рослинного походження. Вживання часто провокує появу синдрому роздратованого кишечника, а також діареї і підвищеного газоутворення. Порушує секрецію шлункового соку. У яблучних кісточках підвищена концентрація синильної кислоти, яка викликає головний біль. До того ж, дитина може ними банально вдавитися.
Ягода
Черемха, чорна смородина, чорноплідна горобина і кизил насичені дубильними речовинами. Уповільнюють перистальтику травної системи. Полуниця, суниця, малина — це сильні природні алергени.
Основні симптоми алергії:
- нежить;
- кашель;
- почервоніння шкірного покриву;
- свербіж;
- задишка.
У хімічному складі присутня багато щавлевої кислоти, що надає негативний вплив на нирки. Вживати допустимо тільки після досягнення одного року. Необхідно особливо уважно спостерігати за малюком в наступні чотири доби. При будь-яких відхиленнях від норми негайно звернутися до педіатра.
Ананас
Відноситься до екзотичних фруктів. Негативна реакція організму на продукт проявляється у вигляді шкірних висипань, запалення слизової оболонки очей, нападів блювоти. Збільшена концентрація органічних кислот. Відповідно існує ризик пошкодження зубної емалі. Лікарі рекомендують давати шматочки свіжого ананаса з 4 років. Бажано уникати консервованих плодів через надмірну кількість цукру. Крім того, недобросовісні виробники при виготовленні іноді використовують нестиглі ананаси.
Цитрусові
Найпопулярнішими є мандарини, апельсини, лимони. Збагачені вітамінами і мінеральними речовинами. Вживання в помірних кількостях сприяє зміцненню імунітету. Підвищенню опірності організму до патогенних бактерій. Знижують температуру тіла при лихоманці. Прискорюють відновлення після гострих респіраторних захворювань. Благотворно впливають на серцево-судинну систему. Зменшують рівень шкідливого холестерину в крові. Згідно з деякими дослідженнями, мінімізують ризик появи злоякісних новоутворень. Шкода від вживання пояснюється підвищеною концентрацією ефірних масел, які можуть викликати прояв алергічної реакції у дітей раннього віку. Травний тракт ще занадто чутливий до зовнішніх подразників. Комплекс органічних кислот провокує виникнення подразнення слизової оболонки шлунка. Стає одним з факторів розвитку печії. Бажано починати вводити в раціон мінімум з півтора років.