У яких продуктах найбільше калію

Калій-це мінеральна речовина, є одним з електролітів. Здебільшого концентрується всередині клітин, забезпечуючи їх правильне функціонування. Грає важливу роль у формуванні м’язових і нервових тканин. Дефіцит або надлишок призводить до порушень роботи життєво необхідних органів. Бере участь в постачанні киснем клітин головного мозку. Допомагає стабілізувати кислотно-лужний баланс.


                                    В каких продуктах больше всего калия

Зазвичай при дефіцитах рівень підтримують за допомогою медикаментозних препаратів, включенням в раціон продуктів, насичених калієм. Найкраще засвоюється з рослинної їжі. Додавання в меню продуктів з достатньою кількістю калію сприяє нормалізації серцебиття. Запобігає розвитку захворювань нирок. Знижує артеріальний тиск. Усуває м’язові спазми і судоми.

Джерела калію рослинного походження

Курага є справжнім рекордсменів серед сухофруктів за змістом елемента. Додається в меню при наявності хвороб серцево-судинної системи або гіпертонії. Перекриває до 69% від стандартної добової потреби. Присутній в хімічному складі бобових культур. Наприклад, сої, гороху і квасолі. Поєднання моркви з пастою з насіння кунжуту насичує організм вітамінно-мінеральним комплексом, позитивно впливає на мікрофлору кишечника.

Картопляні бульби

Люди, які намагаються позбавитися від зайвої ваги часто повністю відмовляються від вживання картоплі. Так як в ньому перевищена концентрація крохмалю, вуглеводів. Однак цього не варто робити. Додавати невелику кількість картоплі в раціон можна. Овоч характеризується підвищеним вміст калію. У 100 грамах відвареного продукту налічується 800 міліграмів калію. Очищає організм від шлаків і надлишку натрію.

В’ялені помідори

При проходженні термічної обробки рівень вмісту елемента підвищується. Один стакан в’ялених помідорів заповнить 40% від добової норми. Додатково вони містять клітковину і вітаміни. Зміцнюють імунітет, налагоджують правильне функціонування травного тракту.

Квасоля

Цінне джерело калію, білі сорти більш поживні. Містять багато білка рослинного походження, заліза, протеїну. Має кардіозахисну дію. Знижує ризик розвитку цукрового діабету. Покращує мозкову активність. Можна додавати в гарячі супи. Вживати як самостійне блюдо.

Чай

Зелений і чорний чай допомагають заповнити дефіцит мікроелемента. Слід вибирати тільки якісний, крупнолистовий без хімічних домішок. Надає тонізуючий ефект. Помірне вживання сприяє зниженню ваги і уповільнює старіння. Зміцнює серцево-судинну систему.

Сухофрукти

Здатні підтримувати показники калію в організмі на належному рівні. У поєднанні з вітамінами і макроелементами виступає в якості імуномодулюючого засобу. Покращує стан кровоносних судин. Запобігає появі патологій, пов’язаних з порушенням серцевого ритму. Ідеальний варіант для швидкого перекусу.

Авокадо

Має 975 міліграмів калію, велику кількість корисних жирів, магнію, цинку і заліза. Важливий для здоров’я шкірного покриву. Перешкоджає випаданню волосся, зміцнює кореневу систему. Додається в салати, смузі, десерти. Рекомендується вживати сирим.

Шпинат

У 100 грамах продукту, що піддався термічній обробці, налічується 500 мг елемента. Калорійність мінімальна, незамінний при правильному харчуванні. Вважається прекрасним гарніром для рибних страв. Знижує рівень холестерину в крові. Зміцнює кісткову тканину. Мінімізує ризик появи інфаркту та інсульту.

Гарбуз

Всі види гарбуза володіють чималим запасом мінеральних речовин. У тому числі і калію. Стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту. Активізує обмін речовин. У деяких випадках прискорює загоєння пошкоджених ділянок шкірного покриву.

Апельсин

Свіжовичавлений апельсиновий сік збагачений мікроелементами і вітаміном групи C. усуває запалення, позбавляє від лихоманки. Підвищує стійкість організму до вірусних інфекцій. Виводить токсичні речовини.

Інші продукти, насичені калієм:

  • екзотичні фрукти (банан, авокадо, манго, ківі та ананас);
  • зелені листові овочі;
  • спеції і прянощі (м’ята, орегано, шафран);
  • груша, слива, хурма і ягоди (в теплу пору року краще віддавати перевагу свіжим сезонним, а взимку обмежитися сухими або замороженими);
  • яблука, цитрусові;
  • бобові та баштанні культури;
  • помідори, оливки;
  • житнє борошно, крупи;
  • батат, морква;
  • натуральна кокосова вода без консервантів;
  • гарбуз сквош, кабачки;
  • горіхи та насіння;
  • морська капуста;
  • сушені білі гриби.


                                    В каких продуктах больше всего калия

Джерела тваринного походження

Не можна нехтувати продуктами тваринного походження. Вони також багаті калієм. Щотижня рекомендується їсти нежирні сорти м’яса, рибу або морепродукти. Примітно, що чим вище жирність молочних і кисломолочних виробів, тим нижче рівень елемента. Дари моря поєднують в собі інші поживні речовини, а також корисні кислоти Омега-3. Особливо підвищена концентрація в лососі, м’якоті восьминога.

Лосось

Багато кислот Омега-3, вітаміну D. згідно з дослідженнями вчених Гарвардського університету, чим більше в раціоні риби, тим довше тривалість життя. Скорочується ризик появи хвороб серця. Вміст мікроелемента дорівнює 628 мг.

Перелік продуктів з калієм:

  • м’ясо птиці;
  • баранина, кролятина, свинина ,яловичина (в запеченому вигляді засвоюються краще);
  • яловичі субпродукти;
  • Червона морська риба;
  • короп, судак, річковий окунь, сом;
  • річкові раки;
  • кальмари, восьминоги, устриці та креветки;
  • козяче молоко;
  • натуральний йогурт, сир твердих сортів;
  • молоко коров’яче, кефір, ряжанка;
  • курячі та перепелині яйця;
  • вершки, сметана.