Продукти-лідери за вмістом кальцію

Якщо проаналізувати, скільки і які процеси в організмі людини протікають в присутності кальцію, стає зрозумілим – без нього немає життя.


                                    Продукты-лидеры по содержанию кальция

Значення кальцію

По відношенню до загальної маси тіла на кальцій припадає 2%. Органи, де його найбільше:

  • кісткова тканина;
  • ніготь;
  • емаль, дентин зубів.

 Без нього не відбуваються багато процесів. Він:

  • регулює тиск;
  • є основним матеріалом для побудови скелета, зубів і хрящів;
  • забезпечує нормалізацію згортання крові;
  • збільшує пропускну здатність мембран клітин;
  • підсилює імунітет, за рахунок чого підвищується опір до інфекційних захворювань;
  • підтримується тонус м’язів;
  • молочна і сечова кислоти припиняють негативно впливати на процеси;
  • з Ca передаються нервові імпульси в мозок;
  • нормалізується синтез білка і нуклеїнових кислот;
  • зміцнюються стінки судин;
  • стабілізується кислотно-лужний баланс.

У крові кальцію повинно міститися 2,2 мілімоля на 1 літр. Недолік або надлишок призводить до дестабілізації роботи внутрішніх органів. Виникають різного роду нездужання. На добову потребу впливають вік і стать людини.

Вміст кальцію в продуктах тваринного і рослинного походження

Основним джерелом кальцію є молочні продукти, особливо молоко, сир та йогурт. Чимало його в продуктах не молочного походження.

Кунжут

Містить 35% РСНП (рекомендована добова норма споживання). Найкраще використовувати сухі розсипчасті насіння в цілісному вигляді. Очищений кунжут білого кольору містить кальцію в 9-10 разів менше.

Мак

Його крихітні зернятка є поживними “електростанціями”. В 1 столовій ложці міститься 127 мг, що становить 13% РСНП.

Сир

Рекомендуються всі види сирів. Найбільше кальцію міститься в пармезані – на 100 г припадає 118% від добової норми. Багато сортів забезпечують потребу організму на 70%, в сирі Брі – 18% з розрахунку на 100 г продукту.

Сардини консервовані

Мається на увазі їстівні частини кісток: 100 г продукту покривають недолік кальцію на 38%. Банку вагою 240 г забезпечує організм на 90%.

Насіння соняшнику

Квітка сонця, як називали його індіанці, містить кальцію 78 мг/100 г в насінні без шкірки. Добре засвоюється в присутності вітаміну D. корисний дітям в період росту, так як сприяє розвитку кісткової тканини.

Мигдаль 

Серед горіхів має найбільшу кількість Ca – 269 мг на 100 г, або 27% РСНП. Крім того, в горісі міститься:

  • магній;
  • марганець;
  • вітамін E;
  • клітковина;
  • жир;
  • білки.

Хімічний склад робить мигдаль безцінним продуктом харчування.

Петрушка

У 100 г міститься 138 мг елемента. Але навряд чи комусь вдасться за день з’їсти такий великий пучок, але додавання зелені в страви дуже допомагає в заповненні дефіциту.  

Сир

Натуральні продукти завжди в пріоритеті. Сільський сир-поза конкуренцією. У жирному сирі кальцію міститься більше. Він не засвоюється на 100%, більша частина виводиться з організму у вигляді нерозчинних сполук. Але без жиру макроелемент не приживається. Оптимальний варіант, якщо на 10 г CA доводиться 1 г жиру.

Молоко

Відноситься до кращих і доступних джерел Ca. Порція в 250 мл містить від 270 до 350 мг макроелемента, залежить від жирності молока. Забезпечує організм на 27-35% РСНП. Відмінно засвоюється.

Капуста кейл

В овочі органічно поєднуються властивості продуктів рослинного походження і поживних елементів, властивих м’ясу. За кальцію перевершує молоко, магній допомагає закріпитися мінералу в кістках. Подібним властивістю володіють деякі продукти. Здоровий спосіб життя, особлива культура споживання, Суперфуди – це все капуста кейл.

Бок-чой

Китайська черешкова капуста не має качанів. Популярна серед жителів Південного Китаю і Південно-Східної Азії. Вона невибаглива, вирощується на всій території Росії.

Унікальність продукту полягає в низькому вмісті оксалатів. Вони підвищують засвоюваність кальцію на 55-65% в порівнянні з іншими культурами.  

Кальцій-незамінний мінерал, засвоюється організмом важко. Абсорбція протікає в присутності інших елементів, головними з яких є магній і фосфор, але їх надлишок теж може бути перешкодою для повноцінного засвоєння.