Здорова їжа продовжує життя. При корисному харчуванні кількість хвороб зменшується. Якщо є все підряд, виникають проблеми зі здоров’ям. При вибудовуванні правильного раціону враховують особисті переваги людини, а не тільки поради дієтологів.
Науковий підхід
До формування здорового раціону підходять системно. У щоденне меню необхідно включити мінерали, білки, жири, вуглеводи і клітковину в оптимальному співвідношенні. Основу складають низькокалорійні овочі і фрукти. Бажано вибирати яскраво забарвлені. У них більше корисних речовин.
У зелених овочах багато цинку, заліза, кальцію, вітамінів Е, А, К.Гарбуз, кукурудза, морква, буряк зменшують тягу до солодкого. Майже у всіх фруктах багато вітаміну C, який має антиоксидантну дію. У цільнозернових продуктах багато клітковини і повільних вуглеводів.
Корисні жири отримують з рослинних масел, горіхів авокадо. Порцію омеги – 3 і омеги-6 забезпечує риба — скумбрія, оселедець, сардина, лосось. Бобові, соєві та горіхи багаті білком. Тим, хто віддає перевагу м’ясну їжу підійде птах. Вона менш калорійна і жирна. Молочні продукти з великим вмістом кальцію корисні для кісток.
Обмеження
В здоровому раціоні не повинно бути:
- трансжирів, що містяться в цілісному молоці, червоному м’ясі та інших продуктах тваринного походження;
- фастфуду;
- заморожених напівфабрикатів;
- консерви;
- солодкої газованої води;
- продуктів з великою кількістю солі;
- алкоголь.
Щоб не хворіти, потрібно харчуватися правильно кожен день. Тому краще налаштуватися на новий спосіб життя з хорошим настроєм. Захистіть себе від переживань, будьте щасливі і здорові.