Псоріаз (лускатий лишай) – системне захворювання, що приводить до порушення процесу формування, розмноження і зроговіння клітин епідермісу. Етіологія псоріазу до кінця не вивчена. Одним з провокуючих факторів виникнення і розвитку патології є неправильне харчування. Люди, які страждають від псоріазу повинні дотримуватися спеціального раціону, щоб запобігти подальшому погіршенню перебігу захворювання.
Клінічні прояви
Псоріаз вражає не тільки шкіру, але і суглоби, нігті, в рідкісних випадках – внутрішні органи. На дермі з’являються рожево-червоні папули, які через деякий час з’єднуються і утворюють бляшки. Папули підносяться над шкірою на 1-1,5 мм.Поверхня бляшок вистелена шкірними лусочками сіро-срібного кольору, які легко відшаровуються. Людина страждає від постійного свербіння в місці висипань, що не зникає при прийомі антигістамінних препаратів.
Харчування і тип хвороби
Розрізняють наступні види псоріазу:
- вульгарний (бляшковий);
- згинальних поверхонь (ліктьовий);
- каплевидний (висип на тулуб);
- пустульозний (виразки і екземи на долонях і ступнях);
- псоріатична оніходистрофія (уражаються нігті);
- псоріартричний артрит (страждають суглоби);
- еритродермія (велике ураження шкіри тіла).
Не існує конкретної дієти для кожного типу патології. Всім хворим необхідно дотримуватися стандартних рекомендацій:
- їжа повинна проходити щадну кулінарну обробку;
- кількість прийомів в день – не менше 6, невеликими порціями;
- у раціоні повинні бути присутніми свіжі фрукти і овочі щодня;
- обов’язково щоденне вживання кисломолочних продуктів;
- кількість чистої питної води на добу – не менше 2 літрів;
- сніданок повинен містити в собі жири і вуглеводи;
- вечеря повинна бути легким, білковим, не пізніше ніж за 2 години до сну;
- кількість солі в стравах звести до мінімуму або повністю виключити.
Список дозволених і заборонених продуктів
Людям, що страждають від цієї недуги, рекомендується включити в меню наступні продукти і напої:
- крупи, що містять в собі повільні вуглеводи-гречану, перлову, вівсяну, пшеничну;
- при відсутності алергічної реакції-не обсмажені ядра горіхів і насіння соняшнику;
- нежирне біле м’ясо-курка, індичка, кролик, пісна яловичина;
- жирні сорти риби-лосось, сьомга, скумбрія;
- в якості солодощів використовуються сухофрукти-родзинки – курага, фініки, сушений інжир, натуральні цукати без цукру;
- рослинні олії-соняшникова, оливкова, лляна;
- кефір, натуральний йогурт, сметана, сир;
- трав’яні чаї;
- морс;
- мінеральна вода.
Слід відмовитися від:
- жирного м’яса і птиці;
- морепродуктів і рибних консервів;
- пряних і гострих страв;
- шоколад;
- сирів з пліснявою;
- продуктів, здатних спровокувати алергічну шкірну реакцію-це погіршить стан уражених псоріазом ділянок шкіри і волосистої частини голови (цитрусові, полуниця, мед, арахіс, садова суниця);
- здобної випічки;
- ряду овочів-томатів, картоплі, баклажанів;
- незбиране молоко;
- алкоголь;
- солодких газованих вод;
- міцного чаю та кави;
- енергетичних напоїв.
Дієти при псоріазі
Крім рекомендованих і заборонених страв і основних принципів приготування їжі, існує спеціальна дієта, яку призначають людям з важким перебігом захворювання – дієта Пегано. В її основі лежить принцип підтримки внутрішнього кислотно-лужного балансу організму. На думку автора дієти, підвищення рівня лугу і призводить до появи патології.
Початок дієти-розвантажувальні дні. Кількість варіюється від 3 до 5 в залежності від загального стану організму. Дозволено вживання фруктів і сорбентів (Полісорб, активоване вугілля). Після розвантажувальних днів можна переходити до дробового харчування, яке складається з 70% рослинних інгредієнтів і 30% продуктів тваринного походження. Список дозволених страв нічим не відрізняється від класичних лікарських рекомендацій.
Зверніть увагу! Перед переходом на такий тип харчування потрібна консультація фахівця, так як дієта містить в собі малу кількість тваринного білка.
Приклади страв
Зразкове меню на день:
- Сніданок-вівсяна каша на воді (50 гр. крупи) з додаванням 50-70 гр. свіжих фруктів і ягід;
- другий сніданок – 100-150 гр. сиру, 1 велике яблуко;
- обід-відварений бурий рис (50 гр. у сухому вигляді), запечена або відварна куряча грудка (120 гр.), салат зі свіжих овочів (білокачанна капуста, огірок, морква), заправлений оливковою олією;
- полудень-запечене яблуко з корицею і медом (при відсутності алергії);
- вечеря-парові котлети з нежирного м’яса, 200 гр. відвареної або тушкованої цвітної капусти.