Харчування і дієти при псоріазі

Псоріаз (лускатий лишай) – системне захворювання, що приводить до порушення процесу формування, розмноження і зроговіння клітин епідермісу. Етіологія псоріазу до кінця не вивчена. Одним з провокуючих факторів виникнення і розвитку патології є неправильне харчування. Люди, які страждають від псоріазу повинні дотримуватися спеціального раціону, щоб запобігти подальшому погіршенню перебігу захворювання.


                                    Питание и диеты при псориазе

Клінічні прояви

Псоріаз вражає не тільки шкіру, але і суглоби, нігті, в рідкісних випадках – внутрішні органи. На дермі з’являються рожево-червоні папули, які через деякий час з’єднуються і утворюють бляшки. Папули підносяться над шкірою на 1-1,5 мм.Поверхня бляшок вистелена шкірними лусочками сіро-срібного кольору, які легко відшаровуються. Людина страждає від постійного свербіння в місці висипань, що не зникає при прийомі антигістамінних препаратів.

Харчування і тип хвороби

Розрізняють наступні види псоріазу:

  • вульгарний (бляшковий);
  • згинальних поверхонь (ліктьовий);
  • каплевидний (висип на тулуб);
  • пустульозний (виразки і екземи на долонях і ступнях);
  • псоріатична оніходистрофія (уражаються нігті);
  • псоріартричний артрит (страждають суглоби);
  • еритродермія (велике ураження шкіри тіла).

Не існує конкретної дієти для кожного типу патології. Всім хворим необхідно дотримуватися стандартних рекомендацій:

  • їжа повинна проходити щадну кулінарну обробку;
  • кількість прийомів в день – не менше 6, невеликими порціями;
  • у раціоні повинні бути присутніми свіжі фрукти і овочі щодня;
  • обов’язково щоденне вживання кисломолочних продуктів;
  • кількість чистої питної води на добу – не менше 2 літрів;
  • сніданок повинен містити в собі жири і вуглеводи;
  • вечеря повинна бути легким, білковим, не пізніше ніж за 2 години до сну;
  • кількість солі в стравах звести до мінімуму або повністю виключити.

Список дозволених і заборонених продуктів

Людям, що страждають від цієї недуги, рекомендується включити в меню наступні продукти і напої:

  • крупи, що містять в собі повільні вуглеводи-гречану, перлову, вівсяну, пшеничну;
  • при відсутності алергічної реакції-не обсмажені ядра горіхів і насіння соняшнику;
  • нежирне біле м’ясо-курка, індичка, кролик, пісна яловичина;
  • жирні сорти риби-лосось, сьомга, скумбрія;
  • в якості солодощів використовуються сухофрукти-родзинки – курага, фініки, сушений інжир, натуральні цукати без цукру;
  • рослинні олії-соняшникова, оливкова, лляна;
  • кефір, натуральний йогурт, сметана, сир;
  • трав’яні чаї;
  • морс;
  • мінеральна вода.

Слід відмовитися від:

  • жирного м’яса і птиці;
  • морепродуктів і рибних консервів;
  • пряних і гострих страв;
  • шоколад;
  • сирів з пліснявою;
  • продуктів, здатних спровокувати алергічну шкірну реакцію-це погіршить стан уражених псоріазом ділянок шкіри і волосистої частини голови (цитрусові, полуниця, мед, арахіс, садова суниця);
  • здобної випічки;
  • ряду овочів-томатів, картоплі, баклажанів;
  • незбиране молоко;
  • алкоголь;
  • солодких газованих вод;
  • міцного чаю та кави;
  • енергетичних напоїв.

Дієти при псоріазі

Крім рекомендованих і заборонених страв і основних принципів приготування їжі, існує спеціальна дієта, яку призначають людям з важким перебігом захворювання – дієта Пегано. В її основі лежить принцип підтримки внутрішнього кислотно-лужного балансу організму. На думку автора дієти, підвищення рівня лугу і призводить до появи патології.

Початок дієти-розвантажувальні дні. Кількість варіюється від 3 до 5 в залежності від загального стану організму.  Дозволено вживання фруктів і сорбентів (Полісорб, активоване вугілля). Після розвантажувальних днів можна переходити до дробового харчування, яке складається з 70% рослинних інгредієнтів і 30% продуктів тваринного походження. Список дозволених страв нічим не відрізняється від класичних лікарських рекомендацій.

Зверніть увагу! Перед переходом на такий тип харчування потрібна консультація фахівця, так як дієта містить в собі малу кількість тваринного білка.

Приклади страв

Зразкове меню на день:

  • Сніданок-вівсяна каша на воді (50 гр. крупи) з додаванням 50-70 гр. свіжих фруктів і ягід;
  • другий сніданок – 100-150 гр. сиру, 1 велике яблуко;
  • обід-відварений бурий рис (50 гр. у сухому вигляді), запечена або відварна куряча грудка (120 гр.), салат зі свіжих овочів (білокачанна капуста, огірок, морква), заправлений оливковою олією;
  • полудень-запечене яблуко з корицею і медом (при відсутності алергії);
  • вечеря-парові котлети з нежирного м’яса, 200 гр. відвареної або тушкованої цвітної капусти.