Печінка є одним з найважливіших органів в організмі людини. Вона очищає кров від токсинів і отрут, бере участь в утворенні жовчі, відповідальної за розщеплення жирів.
Головна причина, через яку ми не відчуваємо, що наша печінка знаходиться під загрозою захворювання – відсутність в ній нервових закінчень. Найчастіше саме через це до моменту, коли виникають печінкові синдроми, орган вже досить вражений і насилу піддається лікуванню. Щоб бути» в курсі справи ” пропонуємо вам ознайомитися зі списком захворювань печінки.
Згідно зі статистикою більше 170 мільйонів людей мають захворювання печінки. Основною причиною захворювань є переїдання жирної їжі і алкоголь. Хронічні захворювання найчастіше переходять в цироз печінки, при якому повністю змінюються тканини органу.
Отже, які ж хвороби у печінки?
Основними симптомами захворювань печінки є:
- недостатнє продукування жовчі і холестерину;
- труднощі при перетравленні їжі;
- погано виведення токсичних речовин.
Багато проблем пов’язані з печінкою мають схожу симптоматику, тому часто буває складно визначити хворобу.Крім перерахованих вище симптомів людина, що має “неполадки” з печінкою стає сонливим, знижується його працездатність, з’являється дратівливість і швидка стомлюваність.
Коли печінка не справляється з нейтралізацією токсичних речовин, що надходять в організм-з’являються такі ознаки хвороб:
- судинні зірочки;
- свербіж шкіри (слабо або сильно виражений);
- освіта жировиків;
- почервоніння долонь.
Види гепатитів
Гепатити діляться на різні форми в залежності від етіології хвороби і від форми її перебігу.
За формою перебігу хвороби гепатити діляться на гострі і хронічні форми. Гострі найчастіше з’являються в результаті токсичного отруєння. Один з факторів-жовтяниця. Хронічний гепатит найчастіше з’являється через тривалого впливу на організм токсичних речовин. Найчастіше його причинами є тривале вживання алкоголю і медикаментів. Може перейти в гостру форму при підвищених дозах токсичних речовин. Протікає без особливо вираженої симптоматики, тому при відсутності лікування має важкі наслідки – цироз і рак печінки.
З причин виникнення виділяють інфекційні (вірусні) гепатити; вторинні гепатити на тлі герпетичних інфекцій, краснухи, паротиту («свинки») і т.д.; а також гепатити бактеріальної, паразитарної етіології, токсичні, аутоімунні різновиди захворювання.
При хворобах печінки необхідно дотримуватися особливої дієти. Цей орган вимагає дбайливого ставлення, особливо в період загострення хвороби. Правильно підібраний раціон-важлива складова для відновлення печінки.
Отже, що ж можна вживати в їжу, якщо у вас хвора печінка?
Супи, зварені без великого додавання масла і в щадному режимі (можна як овочеві, так і м’ясні та рибні). Каші і молочні та кисломолочні продукти з невеликою часткою жиру. Свіжі овочі та фрукти. Хлібобулочні вироби тільки в підсушеному вигляді.
Продукти, що входять до списку заборони:
– алкоголь;
– фаст-фуд;
– гостра їжа, їжа з великим додаванням спецій;
– Консерви рибні, овочеві;
– гриби в будь-якому вигляді.
Слід пам’ятати про температурний режим вживаних продуктів. Вони не повинні бути занадто холодними або занадто гарячими.