Три-чотири чашки кави в день знижують ризик хронічних захворювань печінки

Однією з частих причин смерті стають захворювання печінки. Більше 37% росіян страждають від надлишкового жиру в клітинах печінки. Британськими вченими не так давно проводилися дослідження, які показали, що в якості профілактики таких захворювань можна застосовувати правильне харчування, відмова від алкогольних напоїв і вживання кави. Були проаналізовані дані практично півмільйона людей у віці 40-69 років, при цьому 384 тис.осіб вживають каву, а інші не люблять цей напій.


                                    Три-четыре чашки кофе в день снижают риск хронических заболеваний печени

Через 11 років з початку спостережень у 3,6 тис.осіб розвинулися хронічні патології печінки. Половина учасників мала жирову хворобу, а від інших захворювань печінки померла 301 людина.

Провели кореляцію даних на основі індексу маси тіла, наявності шкідливих звичок, і було виявлено, що у тих, хто п’є каву ризик розвитку таких захворювань нижче на 20%, а смертність серед таких людей – на 49% менше.

Також було встановлено, що найоптимальніша кількість вживаної кави в день – це 3-4 чашки. При цьому краще пити натуральну каву з кофеїном. Розчинний напій і кава без кофеїну теж мають профілактичну дію, але ефект від них нижче. Отримані дані дозволяють визначитися з подальшою стратегією в профілактиці і лікуванні різних захворювань печінки.