Вплив кави на шлунково-кишкового тракту

Хто вирішив, що кава шкодить нашому організму? А ось хто: Міжнародне агентство з вивчення раку (МАІР) в 1991 році назвало каву ймовірним канцерогеном для людини, спираючись на обмежені дані про асоціацію раку сечового міхура з вживанням кави. На щастя, переоцінка понад 1000 обсерваційних і експериментальних досліджень 23 вченими з 10 країн дозволило зробити висновок: ніякого зв’язку між вживанням кави і розвитком онкології у людей немає. Цей напій був реабілітований МАЇР. А далі почалася ера тріумфу кави.

Світове споживання перевищує 500 млрд чашок цього напою на рік. В даний час відомо більше 500 сортів кави, найбільш популярні сорти Арабіка (60%) і робуста (ОК.40%). Обсмажені кавові зерна містять близько 1000 біологічно активних речовин. Наприклад, антиоксидант хлоргеновая кислота і таніни надають кави терпкий смак, а алкалоїд тригонеллін знайомить нас з неповторним ароматом напою. 

Нарешті, алкалоїд кофеїн (який також міститься в чаї, какао, мате, Гуарані і колі), забезпечує основне фармакологічна дія кави на організм людини. Він стимулює центральну нервову систему, підсилює серцеву діяльність, прискорює пульс, викликає розширення кровоносних судин (скелетних м’язів, головного мозку, серця, нирок), підсилює сечовиділення.

Незважаючи на реабілітацію кави, до сих пір стійкими є міфи про його негативний вплив на організм людини. “Кава викликає підвищення тиску, тому протипоказаний гіпертонікам”. Ні! Кофеїн підвищує артеріальний тиск тільки при його початковому зниженні. Не доведено зниження або збільшення ризику розвитку гіпертонічної хвороби у осіб, які п’ють каву. Більш того, мета-аналіз клінічних досліджень показав, що вживання 3-5 чашок кави на добу знижувало ризик розвитку інсульту та ішемічної хвороби серця.

Що відомо про вплив кави на шлунково-кишковий тракт (ШКТ)? Кава стимулює вироблення соляної кислоти в шлунку, сприяє розслабленню нижнього стравохідного сфінктера, стимулює моторику товстої кишки і скорочення жовчного міхура. Як це позначається на хворобах шлунково-кишкового тракту?

 Влияние кофе на ЖКТ

Гастроезофагельна рефлюксна хвороба – ГЕРХ) – ризик розвитку при вживанні кави достовірно не підвищений. Може з’явитися печія у осіб з встановленим діагнозом ГЕРХ. 

Функціональна диспепсія-кава рідко провокує симптоми у осіб з цим захворюванням. Основний механізм-підвищення секреції соляної кислоти, вплив на моторику шлунка не доведено. 

Жовчнокам’яна хвороба – ЖКХ) – вживання до 2-6 чашок на добу кави знижує ризик розвитку захворювання (за рахунок скорочення жовчного міхура?). При ЖКХ з симптомами кава може ці симптоми посилювати.

Функціональний розлад жовчного міхура – якісних досліджень немає. У осіб зі зниженою скорочувальною активністю жовчного міхура вживання кави може зменшити симптоми, з підвищеною-може посилити.

Функціональний запор – дослідження показали, що вживання кави (навіть без кофеїну) у третини осіб (частіше у жінок) викликає позив на дефекацію. Простіше кажучи, стимулює стілець. Це відбувається за рахунок так званого гастроколіческого рефлексу, який виникає вже через кілька хвилин після вживання кави. Невеликий лайф-хак для схильних до запору людей.

Синдром роздратованого кишечника – СРК) – кава не найкращий напій для осіб з цією хворобою: 26-40% пацієнтів відзначають посилення симптомів, особливо при СРК з діареєю. А ось при переважанні запорів пацієнти можуть навіть відзначити зменшення симптомів за рахунок стимуляції стільця. 

Хвороба Крона і виразковий коліт – кава не впливає на ризик загострення хвороб. У осіб з цими патологіями можуть бути болі в животі або послаблення стільця, обумовлені індивідуальною реакцією на каву.

Захворювання печінки: будь – яка кількість кави знижувала ризик розвитку метаболічно-асоційованої хвороби печінки (МАЖБП) на 29%, фіброзу печінки на 27% і цирозу печінки на 39% (не вказані причини цирозу, ймовірно, все та ж МАЖБП).

Ризик розвитку раку печінки (гепатоцелюлярної карциноми) був нижчим на 38% у осіб, які випивали до 3 чашок кави на добу. Також доведено зниження ризику виникнення пухлин простати, ендометрія, меланоми і немеланомного раку шкіри у любителів цього напою. Ефект посилювався при більшій дозі кави на добу.

Найбільший аналіз досліджень, проведений в 2017 році R. Poole і співавторами, показав, що у осіб, які пили каву в кількості не менше 3 чашок на добу, знижувався ризик передчасної смерті від будь-яких захворювань на 18%. Як вам таке, любителі чаю противники кави?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори