Француз з келихом вина-популярна картинка або фотографія, яку можна зустріти скрізь. Однак більш справедливо було б намалювати, сфотографувати француза або француженку саме з кавовою чашкою, так як вино, насправді, займає третє місце за популярністю в країні. Друге місце займає звичайна вода, а перше — кава.
По відношенню до цього напою французи є справжніми гурманами. Вимоги до рівня якості кави у них дуже високі. У кожного француза, як правило, є свій улюблений вид кави, який він вживає щодня.
Кавові традиції у Франції
Незважаючи на те, що французи часто купують каву навинос, прямо на вулиці вони його ніколи не п’ють, на відміну від російських громадян. Для того, щоб випити чашку кави француз обов’язково вибирає певну атмосферу. Перш за все, він прагне знайти потрібну компанію, як і для келиха вина. Пити каву одному (як і алкоголь) в країні вважається непристойним тоном. Якщо відповідна компанія не знайшлася, француз неодмінно підсяде за столик в кафе до будь-якого незнайомця і розділить кавову трапезу з ним. Близьке знайомство при цьому заводити необов’язково, головне — щоб хтось в момент розпивання кави обов’язково знаходився поруч.
Буває і так, що знайти підходящу компанію не виходить. Тоді француз сідає поруч з вікном або залишається на терасі і спостерігає за перехожими, неквапливо випиваючи напій. Важливі кожен ковток і кожен момент: воістину, така традиція цілком гідна того, щоб її перейняти.
Яку каву можна спробувати у Франції?
Є кілька видів кави, які є у Франції найпопулярнішими:
- Еспресо. Поняття» чашечка кави ” позначає саме його. Французи люблять “каву нуар” – незважаючи на те, що міцна чорна кава без цукру шкідлива для шлунка;
- кава аллонг. Йдеться про каву, який просто розбавляють водою (або» подовженому ” напої);
- дабл кави. Подвійна порція кави, ідеально підходить для тих, хто любить напій у великих кількостях. ДО РЕЧІ, іноземцям буває складно сприймати стандартну чашку кави, прийняту у Франції: для них вона майже завжди здається занадто маленькою, тому варіант “дабл кави” ідеально підходить для гостей країни;
- фільтрований американо. Справжні цінителі його не вживають, а в меню він зустрічається нечасто. Однак його можна спробувати в готелях, де подають безкоштовні сніданки. Якщо його називають чесно “американо” – все в порядку, але якщо хтось намагається видати цей простий напій за справжню французьку каву, гість має повне право на обурення;
- кава “Нузетт”. У нього прийнято додавати вершки, а в перекладі це слово звучить як «горішок», що відображає горіховий колір напою. Це звичайний Еспресо, розбавлений вершками;
- кава без кофеїну. Його вживають люди, які не переносять кофеїн, або ті, хто не хоче потрапити в залежність від напою. Безумовно, любителів і цінителів у такої кави дуже мало, оскільки французи цінують саме бадьорість, яку дає кофеїн;
- кава з вершками. Зручно те, що офіціантам завжди можна сказати, скільки вершків ви віддаєте перевагу;
- капучино. Головне – щоб ця кава була розбавлена пінкою з молока, а не просто вершками, як це часто роблять офіціанти;
- латте. До складу входять еспресо і молоко у великій кількості. Латте корисний для здоров’я, так як велика кількість молока забезпечує оптимальне засвоєння кави організмом. Цей вид кави не шкодить шлунку.
Є ще один популярний вид кави — це «Гурман», назва якого говорить сама за себе. Коштує він дорого, але насправді мова йде про звичайне Еспресо, до якого подають печиво, кейк або невелике тістечко.