Чим унікальна кава з Бразилії

Ось уже протягом більш ніж двох століть Бразилія є головним світовим постачальником кави, так що немає нічого дивного в тому, що саме в цій країні цей продукт збагатився безліччю різновидів і традицій вживання.


                                    Чем уникален кофе из Бразилии

Історична довідка

Розповідаючи про те, чим унікальний кави з Бразилії, почати варто з легенди його появи тут. Добре відомо, що перший кущ рослини в країну близько 1726 року доставив дипломат Франциско де Мело Пальета, який далі особисто приступив до розведення цієї рослини в своєму маєтку поблизу міста Пара. Зараз важко сказати, наскільки ця історія відповідає дійсності, але є версія про те, що той самий перший кавовий кущ був здобутий Франциско завдяки роману з прекрасною дружиною губернатора з одного прикордонного міста в Аргентині. Нібито жінка, не встоявши перед чарами Франциско, довірила йому секрети вирощування культури і подарувала кращий зразок з розплідника.

Особливості виробництва

Більшість плантацій зайняті сортами, з яких виробляється Арабіка. Розташовані вони в основному на південному сході Бразилії, в рівнинних місцевостях, але ні в якому разі не на височинах. Саме завдяки майстерному вибору місць ВИРОЩУВАННЯ, вдається отримувати продукт, що відрізняється високим ступенем міцності і мінімальної кислинкою одночасно.

Примітно, що багато виробників кави в цій країні досі сушать зерна по-старому, тобто залишаючи на відкритому повітрі і під сонцем на кілька тижнів. Не схильне промисловій обробці сировину відрізняється м’яким, трохи солодкуватим смаком, в зернах зберігається максимально високий з можливого відсоток ефірних масел.

Види та сорти

Як було вже сказано — Арабіка панує на землях Бразилії, займаючи близько 80% плантацій, а решта 20% припадають на робусту.

Говорячи про те, чим унікальний кави з Бразилії, важливо підкреслити, що тут вирощується понад 100 сортів кави, але на експорт відправляється чи третина з них, а світове поширення отримали взагалі всього 5:

  • Бразилія сантос-мікс декількох регіональних сортів, що позначаються цифрами від 1 до 4. Відрізняється ніжним, делікатним смаком і шовковистою текстурою.
  • Марагоджип-ще один збірний сорт, впізнаваний по великим зернам. У ньому яскраво відчувається щось пряне, хоча ніякі спеції в нього не додаються.
  • Іпонема Рубі-вирощується, що рідко для Бразилії, саме у високогірних областях. Відрізняється кислинкою і довгим післясмаком.
  • Жовтий бурбон-чистий сорт, який рекомендується вживати у вигляді еспресо або американо. Але ні в якому разі не перебивати його гідності вершками
  • Бразилія можіана-ще один спеціалізований сорт. У ньому елегантно збалансовані солодкість і кислинка, баристи рекомендують його для приготування коктейлів.

Як заварювати каву по-бразильськи

Відрізняється насиченим, таким яскравим, що здається, його можна відчувати в повітрі ароматом і глибоким, складним смаком, цю каву обов’язково готують за допомогою фільтра.

І головне правило говорить-неприпустимо використовувати розчинний продукт, тільки мелені зерна, причому, в ідеалі, тільки що обсмажені. Помел повинен бути найдрібнішим, чи не в пил. Ще один значущий нюанс-заміна звичайного цукру на тростинний, що надає напою унікальний карамельний відтінок.

Процес приготування кави по-бразильськи можна представити наступним чином:

  • Над кавником розміщують фільтр — паперовий або тканинний.
  • Подрібнені зерна засипають у фільтр.
  • Нагріту до 90 градусів воді повільно проливають крізь каву, направляючи тонку цівку спершу по центру, а потім по краях.
  • Щоб приготувати 1 порцію, потрібно 2 чайні ложки зерен і 100-150 мл води. Але не тільки цим унікальний кави з Бразилії — його також рекомендується готувати виключно на м’якій воді.