9 причин ожиріння, які не залежать від нас

Ожиріння-це надмірне накопичення жирової тканини в організмі. Зайва вага вважається патологією і фактором ризику розвитку інших хронічних і складних захворювань. Виникнення захворювання часто залежить від звичок в харчуванні і способі життя.


                                    9 причин ожирения, которые не зависят от нас

Але існують причини, на які людина вплинути практично ніяк не може.

Генетика та пренатальний період

Існує ряд визначальних генетичних факторів, що сприяють розвитку ожиріння. Зміни у виробленні гормонів можуть впливати на швидкість метаболізму, механізми прояву апетиту і почуття ситості, а також на використання надходять поживних речовин.

У ДНК є генетичні поліморфізми, які збільшують ризик розвитку даного захворювання. Однак це не означає, що ця схильність завжди призводить до зміни ваги.

Звички способу життя також матимуть великий вплив. У людей, схильних генетично до накопичення жирової тканини, переїдання буде істотно відбиватися на вазі. Недолік фізичної активності в цьому випадку також буде тільки посилювати проблему.  

Деякі наукові дані говорять про те, що діти жінок, які недоїдали під час вагітності, набагато частіше страждають ожирінням та супутніми захворюваннями; це пов’язано з метилюванням ДНК.

Особливості харчування людини в дитинстві

Навіть у немовлят можливо його поява через високу білкової навантаження при змішаному або штучному вигодовуванні. До метаболічних порушень відносяться не тільки різкий набір маси тіла, але і діабет, прискорене статеве дозрівання і серцево-судинні патології.

У дитинстві формуються смакові переваги і закладається модель харчової поведінки, якої людина може слідувати неусвідомлено вже в дорослому віці.

Стан здоров’я і вплив застосування ліків

Є групи препаратів, що викликають збільшення маси тіла.

Сюди можна віднести:

  • психотропні препарати;
  • системні глюкокортикостероїди;
  • гормональні контрацептиви;
  • інсулін.

Найчастіше ці ліки призначаються за серйозними показаннями.

Гормони голоду або порушення харчової поведінки

На додаток до генетичної схильності можуть бути патології, які породжують ситуацію гіперфагії, що обумовлює розвиток ожиріння. У випадках гормонального дисбалансу на рівні гіпоталамуса або надниркових залоз, може знадобитися використання медикаментів, щоб регулювати відчуття насичення, яке порушується.

Несприйнятливість до лептину

Лептин виробляється жировими клітинами і впливає на особливості апетиту. Резистентність до нього вважається одним з основних біологічних факторів, що сприяють цьому захворюванню. Несприйнятливість до лептину викликає зниження витрат енергії в стані спокою і відсутність насичення.

Відсутність знань в області харчування

Якість харчування в розвинених країнах погіршується. Це відбувається через дезінформацію та вплив маркетингу на зміну харчової поведінки населення. У промислових продуктах міститься величезна кількість вуглеводів. Цукор покращує органолептичні характеристики їжі, надаючи їй бажаний смак і текстуру.

Споживання великої кількості цукрів вважається одним з основних факторів ожиріння. Але потрібно відрізняти доданий цукор від глюкози, яка природним чином присутня в продуктах харчування, наприклад, у фруктах. Рослинні продукти містять клітковину, яка допомагає засвоєнню вуглеводів і знижує їх вплив на організм.

Обман з боку виробників – це непряма причина для захворювання населення. Незнання основ в області харчування, правил співвідношення білків, жирів, вуглеводів, відсутність поняття про здорову і шкідливу їжу – ось провідні фактори.


                                    9 причин ожирения, которые не зависят от нас

Залежність від нездорової їжі

Харчова залежність не визнається наукою як діагноз, але при цьому досліджується. Багато людей помічають, що не можуть відмовитися від певних продуктів – цукру, шоколаду або кави. Піца, здобна булка викликають куди більшу наснагу, ніж яблуко або шпинат. Цьому є і фізіологічне пояснення-калорійна їжа історично вважається важливою для виживання і поповнення енергетичних витрат. Але часи, коли добувати мамонта потрібно було величезною працею вже пройшли. Зараз тільки від бажання людини залежить, яким продуктом він задовольнить свої харчові потреби – корисним фруктом або солодким батончиком. Нездорові звички часто ведуть за собою вибір людини.

Кишкові бактерії

Мікробіом людини важить майже 3 кілограми, і він відповідальний за багато обмінні процеси. У худих і повних людей різний склад кишкової мікрофлори. Навіть у здорових в цьому плані Людей неправильне харчування або вплив певних ліків може «вбити» корисні бактерії і в кінцевому підсумку привести до ожиріння.

Навколишнє середовище та умови життя

Доступна і дешева їжа часто є шкідливою. Неможливість купити хороші продукти для багатьох людей означає придбання занадто калорійної їжі з великим вмістом швидких вуглеводів, відсутністю клітковини, доданим цукром і т.д. бідні верстви населення не можуть собі дозволити щодня харчуватися овочами, фруктами, дієтичним м’ясом і рибою.