Які продукти викликають бродіння в кишечнику

Процес бродіння природний і необхідний людському організму. Корисні бактерії кишечника розщеплюють споживані вуглеводи переводячи їх в енергію і органічні сполуки, виділяючи при цьому газ і воду. При нормальному травленні газ утворюється в адекватних кількостях (до 0,9 л в день) і не приносить дискомфорту організму.


                                    Какие продукты вызывают брожение в кишечнике

Однак окремі продукти харчування посилюють бродіння в кишечнику. Цю проблему можна було б вважати просто делікатною, якби надмірне газоутворення не призводило до серйозних проблем. І мова не тільки про захворювання шлунково-кишкового тракту.

Причини процесу

Потрібно розрізняти два процеси: бродіння і гниття.

  • У першому беруть участь вуглеводи. Вони перетворюються в різні органічні сполуки (спирт, ацетон, кислоти, водень).
  • Гниття-це результат роботи патогенних мікроорганізмів в товстій кишці, в результаті якого утворюються токсичні речовини в кишечнику.

При нормальному процесі травлення всі поживні речовини розщеплюються. Починається ця робота ще в ротовій порожнині, триває в шлунку і тонкому кишечнику.

У товстий відділ кишечника вся їжа надходить вже у вигляді води і неперетравлюваних волокон. Коли травлення порушено, в товсту кишку можуть переходити вуглеводи і білки, що і викликає бродіння.

Основними причинами цього є:

  • Захворювання шлунка і підшлункової залози;
  • Переїдання;
  • Недолік травних ферментів.

Вражаючі наслідки

Періодичне утворення газів в животі трапляється і при здоровому травленні. Зазвичай цьому передує рясна газообразующая їжа або порушення звичної дієти.

Систематичне порушення засвоєння речовин свідчить вже про більш серйозні проблеми з органами травлення.

Постійне здуття і гази призводять до:

  • Хворобливих відчуттів в животі;
  • Появі відрижки, нудоти, бурчання;
  • Проносу або запору.

Іноді здуття може нести і більш серйозні наслідки для здоров’я. Деякі дослідники пов’язують порушення травлення з розвитком серцевих патологій, зокрема інфаркту міокарда. Серед інших, на перший погляд не пов’язаних симптомів, можуть бути головні болі, постійна втома і слабкість.

Продукти-провокатори

Насолода

Цукор-найкраще середовище для бактерій, які відповідають за бродіння в кишечнику. Саме тому їжа з високим вмістом вуглеводів здатна викликати патології в даному процесі.

Овочі

  • Цибуля-солодкий овоч з високим вмістом фруктози. Особливість в тому, що дійсна його солодкість розкривається тільки при термічній обробці. Вуглеводи складають 85% від загальної калорійності продукту.
  • Часник при надмірному вживанні здатний викликати метеоризм.
  • Бобові, причому не тільки свіжий горох, а й консервований або заготовлений в будь-якому іншому вигляді, а також сочевиця, квасоля, Садовий боб, нут. У групі бобових також арахіс і соя.
  • Продовжує перелік білокачанна капуста, в складі якої багато вуглеводів: більше, ніж білка в 2,6 рази, ніж жирів – в 27 разів. У 100 г капусти їх міститься 10 г.

Фрукти і ягоди

  • Кавун, солодкість якого не потребує додаткових коментарів: 86% вуглеводів від сукупної калорійності ягоди.
  • Виноград містить три види сахаридів, але переважаючим є натуральний цукор – фруктоза: 7,2 г на 100 г цього фрукта.
  • Ожина-корисна ягода для збереження молодості і краси, але при вживанні у великих кількостях неминуче підсилює бродіння. В її складі поліоли-вуглеводи гідрогенізованого типу, які використовуються як замінники цукру в продуктах і не можуть повністю засвоюватися організмом. Останній, не розуміючи цього, буде витрачати енергію на їх розщеплення і виділяти зайвий газ. Поліоли також містяться в морозиві, випічці, гумовій жуйці, газованих напоях, йогуртах.
  • Яблука містять вуглеводів 88%, багаті фруктозою: 5,5 г на 100 г.як відомо, саме з них роблять сидр, що тільки підтверджує здатність запускати процеси бродіння.
  • Манго-рекордсмен за вмістом вуглеводів в загальній поживності фрукта: 89%. При цьому кількість фруктози в ньому набагато більше, ніж глюкози. Таке співвідношення призводить до низького засвоєння цукру і даних процесів.


                                    Какие продукты вызывают брожение в кишечнике

Вплив інших факторів на виникнення здуття

Процеси газообміну підсилюють не тільки перераховані продукти, але і те, як людина вживає їжу.

До цього відноситься:

  • швидке вживання їжі або погане пережовування;
  • пиття рідини великими ковтками, особливо відразу після прийому їжі;
  • активні розмови і жестикуляція під час їжі також збільшують обсяг газів в кишечнику.

Безпечні продукти

При проблемі здуття кишечника потрібно відмовитися від їжі, що провокує зайве бродіння. І звернути увагу на наступні продукти:

  • крупи: рис, гречка, кукурудзяні пластівці, овес, кіноа;
  • зелень: мангольд (різновид буряка), молоде бадилля буряка, капуста кале (ще називають кейл), шпинат;
  • овочі: оливки, кабачки, авокадо, томати, огірки;
  • ягоди: лохина, чорниця, суниця;
  • молочна їжа: тверді сири, вершкове масло, молоко без лактози;
  • Цитрусові фрукти, ківі.

Корисно включити в раціон чай з вмістом м’яти, фенхелю, ромашки, імбиру і куркуми. Воду та іншу рідину краще вживати кімнатної температури.

Не менш важливо, щоб між прийомами їжі була перерва 2,5-3 години, а їх самих було 5-6 протягом дня. І, зрозуміло, порції невеликого розміру.

Кожній людині під силу контролювати процеси бродіння у власному кишечнику. Саме тоді вони не стануть патологічними, приносячи дискомфорт і погіршення здоров’я. Досить знати властивості продуктів і вміло поєднувати їх в повсякденному раціоні.