Що робить гормон лептин?

Все більше ведеться обговорень, що жирова тканина виконує не тільки функцію обігріву організму, але і є матеріалом для виробництва гормонів. А тому, як її збільшення, так і надмірна нестача призводять в результаті до гормональних порушень. Серед них можуть бути: цукровий діабет, мастити і кісти, простатит.


                                    Что делает гормон лептин?

Один з гормонів, що виробляються підшкірної жирової клітковиною, називається лептин. Його ще називають гормоном насичення. Головна функція лептину-передавати в мозок сигнал про те, що організм ситий і більше їжі не потрібно. Порушення харчової поведінки, викликані ендокринними розладами, багато в чому, пов’язані саме з лептином.

Основні завдання лептину в організмі наступні:

  • стимуляція синтезу медіаторів насичення;
  • вплив на центр насичення в мозку;
  • блокування синтезу медіаторів голоду;
  • зниження мотивації до прийняття їжі.

Якщо підвищений – що це означає?

Рівень лептину в крові залежить від кількості жирової тканини. Чим більше жиру, тим більше продукується лептину, піднімаючи його концентрацію в крові. У якийсь момент, отримуючи безперервну кількість сигналів, рецептори мозку втрачають чутливість і перестають реагувати на повідомлення про насичення. Так розвивається лептинорезистентність-нездатність гіпоталамуса усвідомити ситість.

Згідно з дослідженнями, 5% людей, які страждають від ожиріння, мають в гені, що відповідає за синтез лептину, мутацію, яка не дозволяє організму виробляти гормон в достатній кількості. Ще з дитинства такі люди страждають від безперервного почуття голоду і, як наслідок, сильного ожиріння. А також від порушень в роботі статевих гормонів і щитовидної залози. Для лікування таких мутацій вченими був проведений ряд експериментів, які показали, що штучне підвищення рівня лептину в організмі через ін’єкції здатне допомогти в боротьбі з ожирінням. Це той випадок, коли лептин може стати ліками.

Рівень лептину також залежить від:

  • часу доби-днем нижче;
  • прийому їжі-знижується після їжі;
  • статевої приналежності-у жінок рівень вище;
  • інсулін;
  • кортизол;
  • статевих гормонів (тестостерону);
  • тиреоїдних гормонів щитовидної залози.

Функції гормону в нормі

При нормальній роботі організму, крім контролю голоду, лептин виконує ще й інші функції:

  • регулює Ендокринні системи: надниркову, тиреоїдну і гонадну;
  • знижує секрецію кортизолу-гормону стресу;
  • регулює обмін глюкози;
  • стимулює кровотворення;
  • бере активну участь в роботі імунітету під час інфекційних захворювань;
  • сприяє знищенню патогенів при бактеріальної інфекції;
  • піднімає імунітет при недоїданні;
  • прискорює загоєння ран;
  • сприяє зміцненню кісткової тканини;
  • регулює дозрівання плоду у вагітних;
  • впливає на когнітивні процеси та поведінку.

Можна зробити висновок, що при порушеннях у виробництві лептину, в ту або іншу сторону, запускається ланцюгова реакція, від якої страждає весь організм.


                                    Что делает гормон лептин?

При порушеннях

Якщо ж говорити про перебої в роботі лептину, то можна очікувати наступних негативних наслідків:

  • при недостатньому виробленні лептину часто виникає затримка статевого дозрівання;
  • у жінок дефіцит цього гормону може призвести до припинення менструального циклу та безпліддя;
  • високий же рівень гормону погіршує стан людей з метаболічним синдромом;
  • порушення сприяють виникненню атеросклерозу;
  • розвитку ожиріння печінки;
  • при високих рівнях можливий розвиток запалення нирок і ниркової недостатності;
  • сприяє розвитку аутоімунних захворювань;
  • прискорює процеси виникнення і розвиток цукрового діабету 1 типу у людей з ожирінням;
  • стимулює запальні процеси;
  • прискорює ріст пухлин;
  • зупиняє процес природної регенерації клітин;
  • сприяє руйнуванню хрящової тканини при остеоартриті.

Особлива увага при вивченні гормону лептину відводиться його протизапальним властивостям. А саме його ролі в розвитку аутоімунних захворювань:

  • системний червоний вовчак;
  • ревматоїдному артриті;
  • цукровому діабеті 1 типу;
  • розсіяному склерозі;
  • у патогенезі експериментального аутоімунного енцефаломієліту.

Передбачається, що при високому рівні лептину, його зниження може сприяти пригніченню запального процесу в організмі, що сповільнить прогресування серцево-судинних, метаболічних і аутоімунних захворювань. Однак, як згадувалося вище, зайвий дефіцит «гормону насичення» також не призведе ні до чого хорошого.

Як виправити

Є думка, що адипонектин – антагоніст лептину, а тому здатний зменшувати негативні ефекти його надлишку. Це гормон, відповідальний за розщеплення жирової тканини в організмі. Стимулювати його виробництво можна регулярно вживаючи в їжу шпинат, капусту і насіння гарбуза. Чим вище його рівень, тим менше жиру, а значить нижче рівень лептину.

Інший спосіб знизити лептин-контрольоване голодування. Вчені прийшли до висновку, що, реагуючи на голод, організм знижує виробництво лептину. Його низькі концентрації змінюють обмін речовин, впливаючи на ендокринні процеси і нормалізуючи діяльність всього організму. Кращий спосіб домогтися цього – інтервальне голодування, тобто прийоми їжі строго 3 рази на день без перекусів, наприклад, в проміжку з 8 ч.до 18 ч. важливо витримувати перерви між їжею від 3-х годин, а також нічний інтервал від 10 до 16 годин.