Поряд з медикаментозною терапією, одним з успішних методів лікування і контролю цукру при діабеті є спеціальна дієта. Суть її полягає в зниженні вуглеводного навантаження і збільшенні в раціоні рослинних жирів.
Сьогодні немає необхідності повністю виключати прості вуглеводи. Дієтотерапія-це не Система жорстких обмежень, а збалансоване меню і розумний спосіб життя.
Основні вимоги до організації харчування при захворюванні
Цукровий діабет – це Ендокринний розлад, в основі його лежить процес, при якому клітини підшлункової залози не можуть повноцінно виробляти інсулін-важлива речовина для нормального вуглеводного обміну.
Захворювання протікає в двох варіантах:
- При діабеті 1 типу повністю або частково блокується вироблення інсуліну. Цей тип часто називають інсулінозалежний.
- При діабеті 2 типу відбувається порушення засвоєння глюкози за рахунок розвивається інсулінорезистентності.
Загальними правилами організації раціону при захворюванні, незалежно від його протікання є:
- Обмеження солодких продуктів в меню до мінімуму;
- Збільшення споживання корисних жирів;
- Включення продуктів з невеликим глікемічним індексом (до 55).
Цей показник відображає швидкість засвоєння цукру конкретного продукту. Чим Гі вище, тим цукор швидше всмоктується. Так створюється підвищене навантаження на клітини підшлункової залози.
До продуктів з високим індексом відносять:
- Цукор;
- Печиво;
- Варення;
- Тістечко;
- Білий хліб;
- Лимонад;
- Сік в пакетах.
Дозволені продукти (з ГІ до 55):
- Злакові культури;
- Рослинна їжа (крім картоплі, кукурудзи).
Приблизне співвідношення продуктів при діабеті розраховується так:
- Половину денного раціону повинні складати овочеві страви;
- ¼ – Це нежирні білки;
- ¼ – Каші і гарніри з круп.
При захворюванні різних типів дієта підбирається персонально лікарем, з розрахунком калорій.
Як харчуватися при діабеті 1 типу
При цьому типі захворювання хворим обов’язково призначається інсулін.
Вуглеводи не виключають, їх обмежують. Існує таке поняття, як хлібна одиниця – це 12 грам цукрів в складі конкретного продукту. У добу можна вживати не більше 12 ХЕ, обов’язково ділячи їх на весь день, для правильного засвоєння.
У меню входять білки (20-25%), жири (30%), складні вуглеводи з низьким ГІ (45-50%)
Виключивши
Обмеживши
Дозволений
Лимонад
Фастфуд
Будь-які кондитерські вироби
Смажені, крахмалсодержащие страви
Геркулес і манна каша
Картопляне пюре
Хліб
Фрукт
Кукурудза
Картопля
Молоко та молочні продукти
Зелені листові овочі
Капуста
Перець
Кабачок
Бобові
Особливості харчування при діабеті 2 типу
Цей тип захворювання вимагає більш суворих обмежень в харчуванні, так як часто виявляється на тлі ожиріння і порушення переробки вуглеводів.
Головні правила складання раціону:
Рекомендовані продукти при цукровому діабеті
- Риба-всі види лососевих, оселедець, анчоуси, скумбрія, сардина.
- Капуста, шпинат, листовий салат.
- Яйця-регулюють кількість цукру в крові.
- Грецький йогурт-сприяє втраті зайвої ваги, знижує цукор.
- Горіхи-знижують вагу, зменшують цукор в крові.
- Брокколі-знижує цукор.
- Оливкова олія-впливає на здоров’я серця і нормалізує артеріальний тиск.
- Полуниця-знижує рівень інсуліну, забезпечує додатковий захист серця.
- Часник-знижує цукор і тиск.
- Локшина ширатакі-контролює вагу, зменшує розлади серцевої діяльності.
- Кориця-покращує чутливість клітин до інсуліну.
- Імбир-нормалізує холестерин і знижує цукор в крові.
Що слід виключити з раціону
Сучасні лікарі намагаються йти від жорстких обмежень в організації харчування хворих. Меню повинно бути різноманітним і повністю задовольняти потреби організму в поживних речовинах.
Але особливості захворювання вимагають деяких змін звичного харчування. До того ж, виключення або обмеження наведених нижче продуктів буде корисно і для людей, що піклуються про своє здоров’я.
- Цукор.
- Алкоголь.
- Незбиране і знежирене молоко, згущене молоко.
- Жирне м’яса, копченості, ковбаси, сосиски.
- Фастфуд, чіпси, соки в пакетах, солодка газована вода.
- Випічка, тістечка, цукерки, варення.
- Соління і маринади.
- Майонез, напівфабрикати.
- Макарони, манка, рис.
- Солодкі фрукти-банани, виноград.
- Сухофрукти-інжир, родзинки.
Спеціальна дієта для пацієнтів (стіл № 9)
Автором цієї дієти став радянський лікар М.Певзнер.
Дозволені продукти:
- Фрукти, ягоди;
- Овочі;
- Гриб;
- Свіжовичавлений сік;
- Нежирне м’ясо і риба;
- Сир і кисломолочні продукти;
- Хліб з висівок або житній;
- Крупи;
- Картопля.
Основні страви столу № 9:
- Супи овочеві, рибні, м’ясні, грибні.
- Другі страви тушковані, варені або приготовані на пару.
- Салати з невеликою кількістю солі заправлені рослинним маслом.
- Несолодкі фруктові та ягідні десерти.
Рекомендується часте, дробове харчування невеликими порціями.
Інші типи дієт для хворих на ЦД
В основі-дробове 5-разове харчування, вуглеводний сніданок, легка вечеря (нежирний білок і овочі), дотримання питного режиму.
Вітаються морепродукти, жирна риба, макарони з твердих сортів пшениці, хліб з борошна крупного помелу, квасоля, сочевиця, рис, сезонні овочі та фрукти. Нежирні сири, яйця.
Полягає в найменшому вживанні вуглеводів.
Виключаються: цукор, мед, солодка газована вода, дріжджова випічка, крупи, каші, молоко, йогурти, кефір, солодкі сирки.
СД у дітей
Розвивається швидко і з негативними наслідками. Основне лікування, як і у дорослих – дієта і інсулінотерапія. Дієтичні рекомендації: виключають цукор, вуглеводи і тваринні жири, встановлюється дробове харчування до 6 разів на день.
Діабет вагітних
Гестаційний діабет розвивається під час виношування дитини. Причиною його є гормональні зміни в організмі жінки. Основна небезпека цього стану-порушення розвитку плода і несприятливий вплив на здоров’я жінки.
Майбутній мамі пропонується дотримання спеціальної дієти, і при необхідності призначається інсулін. Після пологів найчастіше прогноз сприятливий, але потрібен обов’язковий лікарський контроль.