Правила і принципи харчування при діабеті

Поряд з медикаментозною терапією, одним з успішних методів лікування і контролю цукру при діабеті є спеціальна дієта. Суть її полягає в зниженні вуглеводного навантаження і збільшенні в раціоні рослинних жирів.


                                    Правила и принципы питания при диабете

Сьогодні немає необхідності повністю виключати прості вуглеводи. Дієтотерапія-це не Система жорстких обмежень, а збалансоване меню і розумний спосіб життя.

Основні вимоги до організації харчування при захворюванні

Цукровий діабет – це Ендокринний розлад, в основі його лежить процес, при якому клітини підшлункової залози не можуть повноцінно виробляти інсулін-важлива речовина для нормального вуглеводного обміну.

Захворювання протікає в двох варіантах:

  • При діабеті 1 типу повністю або частково блокується вироблення інсуліну. Цей тип часто називають інсулінозалежний.
  • При діабеті 2 типу відбувається порушення засвоєння глюкози за рахунок розвивається інсулінорезистентності.

Загальними правилами організації раціону при захворюванні, незалежно від його протікання є:

  • Обмеження солодких продуктів в меню до мінімуму;
  • Збільшення споживання корисних жирів;
  • Включення продуктів з невеликим глікемічним індексом (до 55).

Цей показник відображає швидкість засвоєння цукру конкретного продукту. Чим Гі вище, тим цукор швидше всмоктується. Так створюється підвищене навантаження на клітини підшлункової залози.

До продуктів з високим індексом відносять:

  • Цукор;
  • Печиво;
  • Варення;
  • Тістечко;
  • Білий хліб;
  • Лимонад;
  • Сік в пакетах.

Дозволені продукти (з ГІ до 55):

  • Злакові культури;
  • Рослинна їжа (крім картоплі, кукурудзи).

Приблизне співвідношення продуктів при діабеті розраховується так:

  • Половину денного раціону повинні складати овочеві страви;
  • ¼ – Це нежирні білки;
  • ¼ – Каші і гарніри з круп.

При захворюванні різних типів дієта підбирається персонально лікарем, з розрахунком калорій.

Як харчуватися при діабеті 1 типу

При цьому типі захворювання хворим обов’язково призначається інсулін.

Вуглеводи не виключають, їх обмежують. Існує таке поняття, як хлібна одиниця – це 12 грам цукрів в складі конкретного продукту. У добу можна вживати не більше 12 ХЕ, обов’язково ділячи їх на весь день, для правильного засвоєння.

У меню входять білки (20-25%), жири (30%), складні вуглеводи з низьким ГІ (45-50%)

Виключивши

Обмеживши

Дозволений

Лимонад

Фастфуд

Будь-які кондитерські вироби

Смажені, крахмалсодержащие страви

Геркулес і манна каша

Картопляне пюре

Хліб

Фрукт

Кукурудза

Картопля

Молоко та молочні продукти

Зелені листові овочі

Капуста

Перець

Кабачок

Бобові


                                    Правила и принципы питания при диабете

Особливості харчування при діабеті 2 типу

Цей тип захворювання вимагає більш суворих обмежень в харчуванні, так як часто виявляється на тлі ожиріння і порушення переробки вуглеводів.

Головні правила складання раціону:

  • Багато продуктів багатих клітковиною (овочі, фрукти, зелень).
  • Наявність корисних жирів (ненасичених). Вони регулюють холестериновий обмін в крові. До них відносяться: жирна риба, горіхи, авокадо, оливкова олія.
  • Виключення з раціону рафінованих цукрів.
  • Рекомендовані продукти при цукровому діабеті

    • Риба-всі види лососевих, оселедець, анчоуси, скумбрія, сардина.
    • Капуста, шпинат, листовий салат.
    • Яйця-регулюють кількість цукру в крові.
    • Грецький йогурт-сприяє втраті зайвої ваги, знижує цукор.
    • Горіхи-знижують вагу, зменшують цукор в крові.
    • Брокколі-знижує цукор.
    • Оливкова олія-впливає на здоров’я серця і нормалізує артеріальний тиск.
    • Полуниця-знижує рівень інсуліну, забезпечує додатковий захист серця.
    • Часник-знижує цукор і тиск.
    • Локшина ширатакі-контролює вагу, зменшує розлади серцевої діяльності.
    • Кориця-покращує чутливість клітин до інсуліну.
    • Імбир-нормалізує холестерин і знижує цукор в крові.

    Що слід виключити з раціону

    Сучасні лікарі намагаються йти від жорстких обмежень в організації харчування хворих. Меню повинно бути різноманітним і повністю задовольняти потреби організму в поживних речовинах.

    Але особливості захворювання вимагають деяких змін звичного харчування. До того ж, виключення або обмеження наведених нижче продуктів буде корисно і для людей, що піклуються про своє здоров’я.

    • Цукор.
    • Алкоголь.
    • Незбиране і знежирене молоко, згущене молоко.
    • Жирне м’яса, копченості, ковбаси, сосиски.
    • Фастфуд, чіпси, соки в пакетах, солодка газована вода.
    • Випічка, тістечка, цукерки, варення.
    • Соління і маринади.
    • Майонез, напівфабрикати.
    • Макарони, манка, рис.
    • Солодкі фрукти-банани, виноград.
    • Сухофрукти-інжир, родзинки.

    Спеціальна дієта для пацієнтів (стіл № 9)

    Автором цієї дієти став радянський лікар М.Певзнер.

    Дозволені продукти:

    • Фрукти, ягоди;
    • Овочі;
    • Гриб;
    • Свіжовичавлений сік;
    • Нежирне м’ясо і риба;
    • Сир і кисломолочні продукти;
    • Хліб з висівок або житній;
    • Крупи;
    • Картопля.

    Основні страви столу № 9:

    • Супи овочеві, рибні, м’ясні, грибні.
    • Другі страви тушковані, варені або приготовані на пару.
    • Салати з невеликою кількістю солі заправлені рослинним маслом.
    • Несолодкі фруктові та ягідні десерти.

    Рекомендується часте, дробове харчування невеликими порціями.

    Інші типи дієт для хворих на ЦД

  • Дієта середземномор’я
  • В основі-дробове 5-разове харчування, вуглеводний сніданок, легка вечеря (нежирний білок і овочі), дотримання питного режиму.

    Вітаються морепродукти, жирна риба, макарони з твердих сортів пшениці, хліб з борошна крупного помелу, квасоля, сочевиця, рис, сезонні овочі та фрукти. Нежирні сири, яйця.

  • Кетодієта
  • Полягає в найменшому вживанні вуглеводів.

    Виключаються: цукор, мед, солодка газована вода, дріжджова випічка, крупи, каші, молоко, йогурти, кефір, солодкі сирки.

    
                                    Правила и принципы питания при диабете

    СД у дітей

    Розвивається швидко і з негативними наслідками. Основне лікування, як і у дорослих – дієта і інсулінотерапія. Дієтичні рекомендації: виключають цукор, вуглеводи і тваринні жири, встановлюється дробове харчування до 6 разів на день.

    Діабет вагітних

    Гестаційний діабет розвивається під час виношування дитини. Причиною його є гормональні зміни в організмі жінки. Основна небезпека цього стану-порушення розвитку плода і несприятливий вплив на здоров’я жінки.

    Майбутній мамі пропонується дотримання спеціальної дієти, і при необхідності призначається інсулін. Після пологів найчастіше прогноз сприятливий, але потрібен обов’язковий лікарський контроль.