Панкреатит-це захворювання підшлункової залози, органу, що виділяє ферменти для травлення. Виникає воно, коли заліза атакує себе тими ж травними ферментами, які зазвичай використовуються для розщеплення їжі.
Однак продукти, з яких складається раціон, теж впливають на орган. Тому дієтологи, в першу чергу, рекомендують переглянути харчування, щоб знизити запалення.
Причинами захворювання часто стають:
- неправильне харчування;
- зловживання алкоголем;
- куріння;
- отруєння продуктами харчування;
- генетична схильність;
- довгостроковий в підвищених дозах прийом медикаментів;
- закупорка жовчної протоки або камені в жовчному міхурі.
Панкреатит буває двох типів: гострий і хронічний. Для діагностування захворювання лікарі призначають спеціальне обстеження, званий ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (ЕРХПГ): за допомогою гнучкої трубки з камерою на кінці обстежують жовчні протоки і протоки підшлункової залози.
Детально роль харчування при захворюваннях обговорюємо в модулі № 6. «Anti-age. Порушення балансу гормонів як провідна ланка в розвитку вік-асоційованих захворювань» нашого курсу з дієтології та нутриціології. Після закінчення курсу видається диплом.
Гострий панкреатит настає раптово, з сильними болями, нудотою і прискореним серцебиттям. У деяких випадках може знадобитися госпіталізація. Хороша новина полягає в тому, що при правильному лікуванні він швидко проходить.
Якщо напади запалення з нудотою, втратою апетиту, здуттям живота, порушенням стільця, іноді блювотою, чергуються з періодами, коли болі відступають — це ознака хронічного панкреатиту. Він особливо небезпечний, оскільки призводить до серйозних ускладнень: кровотеч в шлунку, ураження тканин печінки, цукрового діабету і раку. Тому при перших ознаках захворювання важливо Не тягнути і звернутися до лікаря. Дієтологи відзначають, що основна причина хронічного панкреатиту в неправильному харчуванні.
Як запалення підшлункової залози пов’язане з діабетом?
Оскільки одна з основних функцій підшлункової залози-виробляти інсулін, її пошкодження може спровокувати діабет. Це відбувається, коли запалення впливає на клітини, що продукують інсулін. Клітини руйнуються і організм не може регулювати рівень цукру в крові. У таких випадках лікарі призначають інсулін. Якщо ж діабет спостерігався до розвитку панкреатиту, підтримувати нормальний рівень цукру в крові стає набагато складніше.
Чому панкреатит розвивається через неправильне харчування?
Щоб організм засвоював їжу, підшлункова залоза виділяє три різні види травних ферментів: протеазу, амілін та ліпазу, які розщеплюють білки, цукри та жири відповідно.
Важка їжа, наприклад, жирна піца, перевантажує залозу, адже їй необхідно виділити велику кількість ферментів, щоб цю піцу переварити. Крім того, в піці багато простих вуглеводів, які вимагають від залози виділення інсуліну для контролю рівня цукру в крові.
Що можна їсти при панкреатиті?
При гострому панкреатиті необхідно дати підшлунковій залозі час відпочити, наприклад, за допомогою короткого голодування, в період якого можна пити лише воду.
У міру поліпшення симптомів можна перейти на дієту, що складається з білків з низьким вмістом тваринних жирів і багатих антиоксидантами продуктів: це допоможе знизити навантаження на підшлункову залозу. Замініть звичну їжу на нежирне м’ясо, бобові, сочевицю, супи на овочевому бульйоні, рослинне молоко.
Дослідження показують, що при панкреатиті, в кращому випадку, організм може засвоїти від 30 до 40% калорійності з жирів, і то, тільки в тому випадку якщо джерело жирів — рослинна їжа. У деяких випадках засвоюється набагато менше жирів — до 50 гр в день.
З продуктів, що містять антиоксиданти і допомагають боротися з ушкодженнями клітин залози, дієтологи рекомендують зупинитися на шпинаті, вишні і цільнозернових продуктах. Більшість фруктів і овочів можна їсти при панкреатиті, і вони добре переносяться. Виняток становить грейпфрут, оскільки він впливає на дію багатьох ліків. Якщо ви регулярно їсте грейпфрути — не забудьте попередити лікаря про це. Які ще продукти допомагають боротися із запаленням розбираємо в статті: продукти, які знижують запальні процеси в організмі і покращують імунітет.
Якщо хочеться солодкого, не варто їсти промислово перероблені солодощі з великою кількістю доданого цукру, щоб не підвищувати ризик розвитку діабету. Краще перекусити фруктами або помідорами черрі, нарізаними смужками огірками і селерою, вмочуючи їх в хумус.
У рідкісних випадках, наприклад, при критичній масі тіла на тлі панкреатиту, лікарі призначають зондове харчування. Якщо організм не може засвоїти будь — які форми їжі-необхідно внутрішньовенне або парентеральне харчування.
Що не можна їсти при панкреатиті?
В першу чергу варто знизити навантаження на підшлункову залозу і менше вживати важкі продукти з високим вмістом жирів і вуглеводів. Якщо, за рекомендацією лікаря, необхідні ферменти підшлункової залози, їх слід приймати під час кожного прийому їжі.
Смажені і перероблені продукти, їжа з високим вмістом цукру корисно виключити з раціону кожному, а не тільки тим, хто страждає від панкреатиту. Картопля фрі і гамбургери — джерела трансжирів — найгірша їжа, яку тільки можна уявити при захворюванні підшлункової залози. Від таких «корисних» продуктів як органічне м’ясо і жирні молочні продукти, наприклад, сільський сир і сметану, теж варто відмовитися.
Приготовлені у фритюрі продукти, фастфуд можуть спровокувати напади панкреатиту. Сильно навантажує травну систему випічка, особливо та, до складу якої входить вершкове або рослинне масло у великих кількостях: наприклад, Брауні. Крім того, торти, тістечка і печива викликають різкий стрибок інсуліну, що також вкрай негативно позначається на здоров’ї, і не тільки при панкреатиті.
Пам’ятайте, що пошкоджені клітини залози не можуть допомогти організму контролювати рівень цукру в крові. Тому важливо знизити кількість солодких і високоуглеводних продуктів. Продукти з великою кількістю доданого цукру краще виключити зовсім. Доданий цукор-це цукор, який в природі не присутній в їжі, його додають при виробництві продуктів. Найбільше цукру в газованих напоях, спортивних напоях, соках, цукерках, випічці та багатьох інших продуктах.
Які продукти варто обмежити:
- червоне м’ясо;
- субпродукти;
- смажену їжу;
- картопля фрі та картопляні чіпси;
- майонез;
- маргарин і масло;
- жирні молочні продукти;
- плавлені сири з високим вмістом жиру;
- бекон;
- випічку та десерти з додаванням цукру;
- шоколад;
- морозити;
- солодкі напої, включаючи соки;
- авокадо.
Як відновити здоров’я за допомогою раціону?
По-перше, не вживайте алкоголь. Якщо ви курите: вам потрібно кинути. По-друге, змініть свій раціон таким чином, щоб залишилися тільки продукти з низьким вмістом жирів, ідеально — з рослинних джерел. По-третє, стежте за кількістю випитої рідини, уникайте зневоднення. Завжди тримайте біля себе пляшку негазованої води. Люди з хронічним панкреатитом часто страждають від нестачі ваги, у них низькі значення вітамінів A, D, E і K. і, мабуть, найважливіше: при підозрі у себе панкреатиту — не займайтеся самолікуванням, а зверніться до професійного лікаря-дієтолога. Спеціаліст на основі результатів аналізів підбере правильне лікування і допоможе перебудувати раціон.
Загальні поради при панкреатиті
Крім загальних дієтологічних рекомендацій, лікарі радять:
- Їжте невеликими порціями: шість-вісім прийомів їжі протягом дня, щоб допомогти вилікуватися від панкреатиту. У такому форматі організму легше перетравлювати їжу, і навантаження на підшлункову залозу знижується
- Звичне джерело жирів замініть на середньоланцюгові Тригліцериди (або MCT) — це вид синтетичних жирів, одержуваних з кокосового масла, розроблений для тих, хто не може перетравлювати звичайні жири. МСТ можна знайти в онлайн-магазинах в розділі дієтичних харчових добавок.
- Не їжте занадто багато клітковини відразу, оскільки це може уповільнити травлення і призвести до порушення засвоєння поживних речовин. Клітковина також може знизити ефективність деяких ферментів.
- Пам’ятайте, що будь-які харчові добавки варто приймати після консультації з лікарем-дієтологом. Він допоможе підібрати оптимальну комбінацію вітамінів, а також призначить дозування, яка підходить саме вам.
Приблизний раціон харчування на день при панкреатиті
Сніданок:
Омлет з 1-2 яєць з болгарським перцем і зеленою цибулею;
Один шматочок цільнозернового хліба;
Стакан знежиреного молока;
Перекус: Стаканчик нежирного йогурту, яблуко;
Напої: чиста негазована вода.
Обід:
Сендвіч з цільнозернового хліба з тунцем, помідором і листям салату;
Морква, нарізана смужками, з хумусом;
½ Склянки малини;
Стакан знежиреного молока;
Перекус: Сир моцарелла, нарізаний брусочками, 15 ягід винограду;
Напої: чиста негазована вода.
Вечеря:
Запечена куряча грудка;
Салат зі шпинату, листового салату, помідор і нежирної заправкою;
½ Склянки чорної квасолі;
½ Склянки коричневого рису;
Перекус: апельсин;
Напої: чиста негазована вода.
Для контролю порції дотримуйтесь “правило тарілки”: ¼ крохмалистих продуктів (рис, цільнозернові макарони і т.д.), ¼ білкової їжі (куряча грудка, нежирне м’ясо, бобові і т. д.) і ½ некрохмалистих овочів (шпинат, листовий салат, помідори і т. д.).
Складання правильного раціону при панкреатиті, і не тільки, вимагає знань і навичок. Приходьте до нас на курс з дієтології та нутриціології — розповімо і навчимо.
В яких випадках правильне харчування не допомагає?
Незважаючи на те, що зміна раціону полегшить симптоми захворювання, в деяких випадках цього може виявитися недостатньо. При гострому або хронічному запаленні призначають прийом ферментів підшлункової залози з кожним прийомом їжі. Для зниження болю, на додаток до традиційного лікування, пропонують розглянути йогу або голковколювання. У критичній стадії захворювання може знадобитися ультразвукове дослідження або операція. Тому так важливо не допускати розвитку хвороби, а проводити профілактику: переглянути раціон, налагодити спосіб життя, а в разі появи перших ознак панкреатиту — звернутися до фахівця.