Чи можна при цукровому діабеті їсти гарбуз

Харчування при цукровому діабеті має плануватися з обережністю і існує безліч різних наукових поглядів на нього. Але багато дієтологів одностайні-при даному захворюванні, можна і потрібно вживати гарбуз.


                                    Можно ли при сахарном диабете есть тыкву

Як продукт впливає на здоров’я?

Глікемічний індекс цієї овочевої культури значно різниться від того, в якому вигляді вона вживається:

  • сира-25 одиниць;
  • відварна-75 одиниць;
  • запечена – 85 одиниць.

З цієї причини дієтологи рекомендують намагатися їсти її в свіжому вигляді — в складі вітамінних салатів і смузі.

Цей янтарно-рудий овоч-джерело бета-і альфа-каротину. Всього 100 г м’якоті задовольняють потребу в даних елементах на 60% і 80% відповідно. При діабеті ці речовини цінні тим, що підвищують чутливість клітин до інсуліну.

Крім того, деякі вчені вважають, що він здатний нормалізувати апетит. Що може стати серйозною підтримкою при захворюванні, адже порушення апетиту є одним з найпоширеніших його симптомів.

Але при цукровому діабеті є гарбуз корисно не тільки тому. Крім того, вона:

  • загальмовує процес всмоктування глюкози з інших продуктів;
  • захищає зір;
  • покращує кровопостачання тканин;
  • нормалізує роботу надниркових залоз;
  • покращує провідність імпульсів в нервових волокнах.

Словом, цей овоч з Нового Світу ефективно підтримує органи, частини і системи організму, які особливо сильно побічно страждають при такому діагнозі.

Які страви можна включити в меню діабетиків

Цукровий діабет, безумовно, створює в житті певні труднощі, але навіть при ньому гарбуз можна приготувати тисячею і одним апетитним способом. Головне, не піддавати її занадто довгій тепловій обробці — щоб не зруйнувалися вітаміни і не розтанув смак.

Крем-суп

Цей овоч ідеально підходить для страв кремової консистенції. А в поєднанні з яблуками і прянощами — виходить суп в осінньому стилі. Для його приготування будуть потрібні:

  • 500 г помаранчевої овочевої м’якоті;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 мл питних вершків;
  • 150 мл курячого або овочевого бульйону;
  • щіпка солі;
  • 1 томат;
  • 60 г ріпчастої цибулі;
  • рослинна олія для смаження.

Приготування:

  • Томат очистити від шкірки і крупно порубати. Лук нарізати півкільцями. Видавити часник.
  • Викласти овочі в каструлю з товстим дном і обсмажити до золотистого кольору.
  • Гарбуз нарізати невеликими кубиками і викласти в каструлю.
  • Влити бульйон, довести до кипіння, зменшити його і варити 15 хвилин до м’якості рудого овоча.
  • Пюрировать вміст каструлі за допомогою блендера.
  • Влити вершки, посолити суп і прогріти протягом 5 хвилин.
  • Подавати з будь-якою свіжою зеленню і сухариками.
  • Маффіни

    При цукровому діабеті є гарбуз можна і у вигляді десертів. Для них рекомендується вибирати пляшкові сорти, оскільки вони відрізняються більшою солодкістю смаку.

    Щоб їх приготувати, потрібно взяти:

    • 200 г помаранчевої овочевої м’якоті;
    • 400 г жирного сиру;
    • патока за смаком;
    • 2 курячих яйця;
    • 0,5 ч. л. солі;
    • 50 г подрібнених вівсяних пластівців;
    • 2 ч.л. розпушувача.

    Приготування мафінів:

  • Гарбуз подрібнити на тертці або в блендері.
  • Перемішати овочеве пюре з патокою, вівсяним борошном, сіллю.
  • Сир подрібнити, протерши через сито і додати до овочевої маси.
  • Додати яйця і розпушувач.
  • Все ретельно вимішати в тісто.
  • Розкласти тісто у формочки для мафінів і поставити в розігріту до 160-170 градусів духовку на 20-25 хвилин.
  • Остудити повністю перед подачею на стіл.
  • Різотто

    При цукровому діабеті є гарбуз можна як гарнір до м’яса, птиці або риби. Втім, різотто може бути і самостійною стравою.

    Для його приготування потрібно:

    • 100 г коричневого рису;
    • 300 г помаранчевої овочевої м’якоті;
    • масло рослинне для смаження;
    • 50 г сиру пармезан;
    • 1 ст. л. вершкового масла;
    • за смаком сіль;
    • 70 г ріпчастої цибулі;
    • 400 мл овочевого бульйону;
    • 1 ч.л. прованських трав.

    Процес приготування:

  • Гарбуз нарізати дрібними кубиками. Цибулю дрібно порубати.
  • Обсмажити гарбуз і половину цибулі на олії, накрити кришкою і тримати на малому вогні до м’якості гарбуза приблизно 10 хвилин.
  • Подрібнити гарбуз в блендері.
  • У новій сковороді розігріти ще масло і обсмажити залишився цибулю.
  • Всипати до цибулі рис, перемішуючи дочекатися, щоб він ввібрав масло і став золотистим.
  • Засипати ароматні трави.
  • Підливати бульйон порціями, вливаючи нову після того, як попередня вбереться в рис.
  • Довести рис до стану аль денте — він повинен бути готовий, але також повинен зберегти деяку твердість в серединці зерняток.
  • Викласти до рису овочеве пюре, посолити і все перемішати.
  • Засипати в різотто тертий сир, покласти вершкове масло, все знову перемішати і подати на стіл.