Харчування при цукровому діабеті має плануватися з обережністю і існує безліч різних наукових поглядів на нього. Але багато дієтологів одностайні-при даному захворюванні, можна і потрібно вживати гарбуз.
Як продукт впливає на здоров’я?
Глікемічний індекс цієї овочевої культури значно різниться від того, в якому вигляді вона вживається:
- сира-25 одиниць;
- відварна-75 одиниць;
- запечена – 85 одиниць.
З цієї причини дієтологи рекомендують намагатися їсти її в свіжому вигляді — в складі вітамінних салатів і смузі.
Цей янтарно-рудий овоч-джерело бета-і альфа-каротину. Всього 100 г м’якоті задовольняють потребу в даних елементах на 60% і 80% відповідно. При діабеті ці речовини цінні тим, що підвищують чутливість клітин до інсуліну.
Крім того, деякі вчені вважають, що він здатний нормалізувати апетит. Що може стати серйозною підтримкою при захворюванні, адже порушення апетиту є одним з найпоширеніших його симптомів.
Але при цукровому діабеті є гарбуз корисно не тільки тому. Крім того, вона:
- загальмовує процес всмоктування глюкози з інших продуктів;
- захищає зір;
- покращує кровопостачання тканин;
- нормалізує роботу надниркових залоз;
- покращує провідність імпульсів в нервових волокнах.
Словом, цей овоч з Нового Світу ефективно підтримує органи, частини і системи організму, які особливо сильно побічно страждають при такому діагнозі.
Які страви можна включити в меню діабетиків
Цукровий діабет, безумовно, створює в житті певні труднощі, але навіть при ньому гарбуз можна приготувати тисячею і одним апетитним способом. Головне, не піддавати її занадто довгій тепловій обробці — щоб не зруйнувалися вітаміни і не розтанув смак.
Крем-суп
Цей овоч ідеально підходить для страв кремової консистенції. А в поєднанні з яблуками і прянощами — виходить суп в осінньому стилі. Для його приготування будуть потрібні:
- 500 г помаранчевої овочевої м’якоті;
- 2 зубчики часнику;
- 100 мл питних вершків;
- 150 мл курячого або овочевого бульйону;
- щіпка солі;
- 1 томат;
- 60 г ріпчастої цибулі;
- рослинна олія для смаження.
Приготування:
Маффіни
При цукровому діабеті є гарбуз можна і у вигляді десертів. Для них рекомендується вибирати пляшкові сорти, оскільки вони відрізняються більшою солодкістю смаку.
Щоб їх приготувати, потрібно взяти:
- 200 г помаранчевої овочевої м’якоті;
- 400 г жирного сиру;
- патока за смаком;
- 2 курячих яйця;
- 0,5 ч. л. солі;
- 50 г подрібнених вівсяних пластівців;
- 2 ч.л. розпушувача.
Приготування мафінів:
Різотто
При цукровому діабеті є гарбуз можна як гарнір до м’яса, птиці або риби. Втім, різотто може бути і самостійною стравою.
Для його приготування потрібно:
- 100 г коричневого рису;
- 300 г помаранчевої овочевої м’якоті;
- масло рослинне для смаження;
- 50 г сиру пармезан;
- 1 ст. л. вершкового масла;
- за смаком сіль;
- 70 г ріпчастої цибулі;
- 400 мл овочевого бульйону;
- 1 ч.л. прованських трав.
Процес приготування: