Як вдома сушити інжир

Господині сушать інжир, або по-іншому смоковницю, для більш тривалого зберігання. Таким чином фрукт можна використовувати цілий рік, а не лише при його сезонному зборі. Сушений інжир використовується при приготуванні їжі. Це також чудовий перекус під час дня.


                                    Как дома сушить инжир

Фрукт корисний в лікуванні застуди, збиває підвищену температуру, нормалізує стілець, виводить токсини з організму. Давно відомо позитивний вплив смоковниць на роботу серця і стан судин.

Як вибрати інжир для сушки

Для правильного вибору свіжих плодів потрібно враховувати наступне:

  • Для заготівлі найкраще підходять фрукти діаметром 5 см.більш дрібні плоди менш солодкі. Занадто великий розмір вказує на те, що він переспів і став суші, твердіше.
  • Кольори фруктів не грають ролі. Відтінок свідчить про сорт рослини. Зустрічаються сині, жовті, коричневі, чорні ягоди.
  • Найбільш підходяща шкірка матова і трохи підсушена. Треба відзначити, блиск і гладкість вказують, що проведена хімобробка для спрощення перевезення.
  • Зазвичай є ледь помітний йодний запах. Також повинні відчуватися солодкі трав’янисті аромати. Штучної хімії в запаху натуральної ягоди бути не може.

Як підготувати інжир до сушіння

Процедура підготовки складається з наступних етапів:

  • Переглянути сировину і викинути зіпсовані плоди. 
  • Промити ягоду і висушити серветками або рушниками.
  • Смоковницю з магазину рекомендують вимочувати протягом двох годин. Таким чином можна прибрати консерванти, якими оброблена шкірка фруктів. 
  • Вибрати відповідний для себе смак. Плоди різних сортів дещо розрізняються солодкістю.
  • Як правильно сушити інжир

    Проводити сушку можна декількома способами. Залежно від методу обробки плодів знадобляться різні кухонні приналежності. 

    Електросушіння

    Такий метод найкращим чином підходить для смоковниці чорного кольору.

    Знадобиться електрична сушарка фруктів / овочів. 

    Порядок дій:

  • Подрібнити шматочками товщиною не більше 4 мм.
  • Розкласти на піддоні рівномірним шаром.
  • Налаштувати температурний режим приладу від 50 до 60 градусів.
  • Кожні три з половиною години міняти піддони один з одним, таким чином сушка буде проходити рівномірно. Час готовності – до двох днів: це залежить від розміру піддонів, кількості фруктової маси і потужностей сушарки. 
  • Сушка в духовці

    Знадобиться цілісний інжир або крупно порізаний. Можна заготовлювати таким чином свіжі ягоди, а також проварені в цукровому сиропі. 

    Правила для сушки в духовці:

  • Температурний режим – 60 градусів.
  • Перевертати фрукти через кожні півтори години.
  • Деко не використовувати при сушінні. Потрібно, щоб повітря вільно циркулював. Тому тільки решітки підходять при просушуванні в духовці.
  • Тримати дверцята духовки трохи відкритою-таким чином інжир висушиться, а не пропечеться в своєму соку.
  • Час приготування – від 9 годин до двох днів.
  • Ступінь готовності визначається на зовнішній вигляд. 

    Мікрохвильова піч

    Використання мікрохвильовки при сушінні інжиру:

  • Тонко нарізати і викласти одним шаром.
  • Включити режим “розморожування” на 30 хвилин, перевірити і продовжити сушити до готовності.
  • Під сонячними променями

    Даний метод підходить для районів з теплим кліматом. Вологість повітря повинна бути зниженою або нормальною. Інакше фрукти стануть покриватися пліснявою. 

    Сушка під сонцем:

  • Зварити інжир з цукром.
  • Готові солодкі ягоди трохи обсушити і розкласти на решітці. Фрукти потрібно розкладати окремо один від одного, щоб вони не стикалися один з одним 
  • Залишити під відкритими сонячними променями і накрити марлевою тканиною (від комах).
  • Раз в день перевертати. У нічний час фрукти прибирати в приміщення.
  • Сушка інжиру під сонцем може тривати до трьох діб.
  • Як правильно зберігати

    Сушені плоди здатні лежати до півроку. Коли сухофрукт був заморожений, то він залишається придатним для їжі терміном до 1 року. Але деякі корисні мікроелементи в такому випадку будуть втрачені. 

    Правило:

  • Температура повинна бути кімнатної, вологість зниженою. Сонячне світло безпосередньо не повинно потрапляти на фрукти. Для плодів сухе прохолодне місце далеко від джерел світла.
  • Можна розмістити в холодильнику, поклавши в герметичні ємності зі скла або пластику.
  • Періодично перевіряти ягоди на предмет псування.
  • Чим корисний сушений інжир

    Якщо регулярно включати в раціон цей продукт, то: 

  • Поліпшується функціонування кишечника, проходять запори;
  • Піднімається гемоглобін в крові;
  • Знижується холестерин, судини стають еластичнішими;
  • Зміцнюється нервова система;
  • Виводяться токсини;
  • Нормалізується вага;
  • Піднімається тонус організму;
  • Виводяться піски з нирок.
  • Що можна приготувати з сушеного інжиру

    Сушені плоди використовуються в багатьох кулінарних рецептах, а також у вигляді перекусу.

    Як інгредієнт інжир кладуть в різні страви:

  • Яловичина;
  • Солодкі десерти;
  • Закуски (наприклад, поєднується з сирами і медом);
  • Гарнір;
  • Питво.