Які крупи варто включити в раціон, щоб не хворіти

Крупи-не тільки смачний, але і корисний продукт. Це природні лікарські засоби, які набагато корисніше таблеток з аптеки. З цієї статті ви дізнаєтеся про 10 ЗЕРНОВИХ, які без праці позбавлять від різних хвороб.


                                    Какие крупы стоит включить в рацион, чтобы не болеть

Гречка: універсальні ліки

Гречку можна вживати в будь-який час доби. Вона абсолютно універсальна: готуйте її на сніданок, як кашу, також вона хороша на вечерю – як гарнір, наприклад, до м’яса.

Її користь полягає в наступному:

  • високий вміст вітамінів і мінералів (кальцій з магнієм, вуглеводи, корисні жири);
  • це дієтичний продукт, який можна сміливо вживати худне;
  • здатність нормалізувати рівень цукру в крові, а значить, ця крупа рекомендована діабетикам;
  • швидке насичення організму.

Вівсянка

Ця каша-найкращий сніданок для тих, хто стежить за фігурою. Вона:

  • прискорює обмін речовин;
  • чистить кишечник;
  • знижує ризик захворювань серця і судин: для цього необхідно вживати в день 25 г клітковини, тобто невелику тарілку такої каші;
  • корисна при цукровому діабеті – знижує рівень в крові холестерину.

Рис

Рисова крупа недарма так популярна на наших кухнях. Вона швидко вариться, і її користь очевидна. Також її плюсом є багатоваріантність: довгозерний рис «йде» в плов або до риби, а круглий – в супи і каші.

Слід звернути увагу і на неочищений рис: в ньому містяться всі цінні волокна і поживні речовини.

Важливо! Рис корисний для страждаючих від гіпертонії.

Манка

Серед усіх зернових така каша найбільш калорійна. Це слід враховувати худне. Манний продукт насичений протеїнами.

Важливо! Дітям у віці до 1 року пропонувати її не слід: такий продукт погано перетравлюється. Також врахуйте, що він не рекомендується діабетикам і страждають від атеросклерозу.

Пшенична крупа

Пшениця неймовірно корисна-це унікальні природні ліки.

  • Містить цінні вітаміни В і Е.
  • Містить протеїн, який необхідний тим, хто регулярно займається фітнесом і спортом. Таким людям важливо з’їдати 25 ккал зародків пшениці на добу.

Важливо! Не варто плутати пшоняний і пшеничний продукти.

Інші переваги пшеничних зародків:

  • регуляція роботи шлунка;
  • допомога в роботі серця.

Перловка

Перлова крупа, в першу чергу, цінується за рахунок того, що вона багата фосфором. Особливо це цінно для спортсменів. Також ця речовина сприяє повноцінній роботі мозку. З перловки виходять відмінний гарнір і розсольник.

Пшоняна каша

Кілька слів про пшенке. У ній містяться:

  • овочевий протеїн;
  • залізо (у великій кількості);
  • магній і калій.

Вона низькокалорійна, тому рекомендована тим, хто не хоче набирати вагу.

Важливо! Тим, хто страждає від гастриту від цього продукту слід відмовитися.

Ячна крупа

Виготовляється з ячменю. У ній багато:

  • рослинний білок;
  • клітковина;
  • протеїн.

Важливо, що вона не містить натрій, а значить, не сприяє набору зайвих кілограмів.

Що можна приготувати?

  • Суп.
  • Каша.
  • Додати її в розсольник або плов.
  • Нафарширувати птицю і овочі.
  • Або просто використовувати, як гарнір.

Гарбузова крупа

У зернах гарбуза міститься корисний для серця калій. Цей афродизіак корисний для жінок. Крім того, гарбузові продукти сприяють схудненню, адже міститься в них клітковина «чистить» організм.

Що можна приготувати?

  • Суп.
  • Каша.
  • Борошно для виробництва кондитерських виробів.

Кукурудзяний продукт

У ньому високий вміст клітковини. Вона чистить кишечник, знижує газоутворення, зменшує бродіння.

Така каша рекомендована дітям (з 9 місяців). Крім того, вона виводить радіонукліди, тому цю крупу рекомендують жителям, постраждалим від впливу радіації.

Що можна приготувати?

  • Оладка.
  • Суп.
  • Борошно для випічки.
  • Каша.

Будьте здорові і приємного апетиту!