Крупи-не тільки смачний, але і корисний продукт. Це природні лікарські засоби, які набагато корисніше таблеток з аптеки. З цієї статті ви дізнаєтеся про 10 ЗЕРНОВИХ, які без праці позбавлять від різних хвороб.
Гречка: універсальні ліки
Гречку можна вживати в будь-який час доби. Вона абсолютно універсальна: готуйте її на сніданок, як кашу, також вона хороша на вечерю – як гарнір, наприклад, до м’яса.
Її користь полягає в наступному:
- високий вміст вітамінів і мінералів (кальцій з магнієм, вуглеводи, корисні жири);
- це дієтичний продукт, який можна сміливо вживати худне;
- здатність нормалізувати рівень цукру в крові, а значить, ця крупа рекомендована діабетикам;
- швидке насичення організму.
Вівсянка
Ця каша-найкращий сніданок для тих, хто стежить за фігурою. Вона:
- прискорює обмін речовин;
- чистить кишечник;
- знижує ризик захворювань серця і судин: для цього необхідно вживати в день 25 г клітковини, тобто невелику тарілку такої каші;
- корисна при цукровому діабеті – знижує рівень в крові холестерину.
Рис
Рисова крупа недарма так популярна на наших кухнях. Вона швидко вариться, і її користь очевидна. Також її плюсом є багатоваріантність: довгозерний рис «йде» в плов або до риби, а круглий – в супи і каші.
Слід звернути увагу і на неочищений рис: в ньому містяться всі цінні волокна і поживні речовини.
Важливо! Рис корисний для страждаючих від гіпертонії.
Манка
Серед усіх зернових така каша найбільш калорійна. Це слід враховувати худне. Манний продукт насичений протеїнами.
Важливо! Дітям у віці до 1 року пропонувати її не слід: такий продукт погано перетравлюється. Також врахуйте, що він не рекомендується діабетикам і страждають від атеросклерозу.
Пшенична крупа
Пшениця неймовірно корисна-це унікальні природні ліки.
- Містить цінні вітаміни В і Е.
- Містить протеїн, який необхідний тим, хто регулярно займається фітнесом і спортом. Таким людям важливо з’їдати 25 ккал зародків пшениці на добу.
Важливо! Не варто плутати пшоняний і пшеничний продукти.
Інші переваги пшеничних зародків:
- регуляція роботи шлунка;
- допомога в роботі серця.
Перловка
Перлова крупа, в першу чергу, цінується за рахунок того, що вона багата фосфором. Особливо це цінно для спортсменів. Також ця речовина сприяє повноцінній роботі мозку. З перловки виходять відмінний гарнір і розсольник.
Пшоняна каша
Кілька слів про пшенке. У ній містяться:
- овочевий протеїн;
- залізо (у великій кількості);
- магній і калій.
Вона низькокалорійна, тому рекомендована тим, хто не хоче набирати вагу.
Важливо! Тим, хто страждає від гастриту від цього продукту слід відмовитися.
Ячна крупа
Виготовляється з ячменю. У ній багато:
- рослинний білок;
- клітковина;
- протеїн.
Важливо, що вона не містить натрій, а значить, не сприяє набору зайвих кілограмів.
Що можна приготувати?
- Суп.
- Каша.
- Додати її в розсольник або плов.
- Нафарширувати птицю і овочі.
- Або просто використовувати, як гарнір.
Гарбузова крупа
У зернах гарбуза міститься корисний для серця калій. Цей афродизіак корисний для жінок. Крім того, гарбузові продукти сприяють схудненню, адже міститься в них клітковина «чистить» організм.
Що можна приготувати?
- Суп.
- Каша.
- Борошно для виробництва кондитерських виробів.
Кукурудзяний продукт
У ньому високий вміст клітковини. Вона чистить кишечник, знижує газоутворення, зменшує бродіння.
Така каша рекомендована дітям (з 9 місяців). Крім того, вона виводить радіонукліди, тому цю крупу рекомендують жителям, постраждалим від впливу радіації.
Що можна приготувати?
- Оладка.
- Суп.
- Борошно для випічки.
- Каша.
Будьте здорові і приємного апетиту!