Чим може бути корисна диня для організму?

Дині бувають янтарно-рудими, блідо-лимонними, зеленими, однотонними і навіть смугастими, але завжди під щільною кіркою ховається соковита, ароматна м’якоть. Примітно, що попередники цієї культури, які досі ростуть в степах і по околицях пустель, схожі на неї тільки високим вмістом води, але не апетитні на смак. Дієтологи наполягають, що диня повинна бути на столі стільки часу, скільки можна її купити.


Чем может быть полезна дыня для организма?

Склад і калорійність

У 100 г м’якоті міститься всього 33 ккал, але не варто поспішати худнути на ній — вона насичена цукрами, швидкими вуглеводами. Головний вітамін в складі-аскорбінова кислота, якої в 100 г продукту міститься 22 мг, так що по суті, цей плід не сильно поступається цитрусовим. Диня також насичена вітаміном В9, тобто фолієвою кислотою. У мінеральному складі особливо помітно присутність селену, калію, цинку, натрію і магнію.

Корисні властивості

Цей фрукт чудово втамовує спрагу в літню спеку, а також перешкоджає при великому вживанні води вимивання з організму мінеральних солей.

А сік перед прийомом їжі не тільки збуджує апетит, але і підсилює функціонування підшлункової залози.

Також може бути корисна диня для організму тим, що вона здатна:

  • сприяти підвищенню рівня червоних кров’яних частин;
  • зміцнювати серцевий м’яз;
  • захищати нервову систему від емоційних перевантажень.

У сушеному вигляді цей фрукт, перетворений в так звані динні чіпси, рекомендується шанувальникам активного способу життя, так як він заряджає життєвою енергією і попереджає спалювання м’язових клітин при фізичних навантаженнях.

Чим корисні насіння

Вони не відрізняються високими смаковими якостями, але добре відомі в народній медицині як ефективний засіб для полегшення кашлю та інших симптомів захворювань органів дихальної системи. А також як засіб для очищення організму від токсинів, гельмінтів і поліпшення функціонування печінки.

Шкода і протипоказання

Дієтологи наполягають, що від дині краще відмовитися годуючим жінкам, так як цей фрукт, через молоко матері, здатний порушити функціонування травної системи немовляти. Ласощі однозначно протипоказано при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки, від нього слід відмовитися при загостренні гастриту і обмежити його вживання при цукровому діабеті.

Як вибирати і зберігати

Хороша диня має неушкоджену шкірку і сухий хвостик, а місце біля хвостика не повинно бути ні абсолютно твердим, ні провалюється під тиском пальця.

Важливо підкреслити, що може бути корисна диня для організму тільки повністю визріла. Але стукати по цьому плоду марно — така «діагностика» вірна лише для кавунів. Рекомендується орієнтуватися на вагу — плід повинен бути легше, ніж здається на вигляд. Аромат повинен бути медовий, густий і яскравий.
Як би не здавалося це зручно, не можна купувати вже розрізані дині, оскільки при обробленні фрукта велика ймовірність проникнення в його м’якоть хвороботворних бактерій.

Куплений плід можна зберігати 2-3 дні при кімнатній температурі або до 1 тижня в холодильнику.

А ще вона прекрасно може зберігатися в морозильній камері — заморозивши її в нарізці, можна всю зиму в міру бажання розморожувати нітрохи не втратило високих смакових якостей ласощі.

Симптоми отруєння

При дотриманні вищеназваних правил вибору плодів, ризик отруїтися їм практично мінімальний. Але все-таки необхідно знати, що симптоми отруєння динею практично ідентичні ознаками всіх харчових отруєнь. Це нудота, блювота, слабкість в тілі, діарея, утруднення дихання і прискорене серцебиття. При появі таких ознак слід негайно звернутися до лікаря.

Як правильно їсти

Щодо цього існує безліч міфів. Кажуть, цей плід потрібно їсти окремо від усього, інакше погано засвоїться. Однак, якщо звернутися до досвіду регіонів, де вона — частий гість на столі споконвіку, то виявиться, що він чудово поєднується навіть зі стравами з круп, на зразок плову, з м’ясом і кисломолочними продуктами.

А ось що точно не потрібно робити, так це охолоджувати фрукт перед подачею — в такому вигляді м’якоть здається набагато менш солодкою.

Що можна приготувати: рецепти

Диня ідеально підходить для приготування десертів — від морозива до чізкейків. Але також існують сміливі рецепти мусів з пряними травами, які подаються до м’ясних і рибних страв. У будь — якому вигляді може бути корисна диня для організму-навіть при тепловій обробці, так як зберігає практично всі біологічно активні речовини.

Варення з лимоном

Найкраще для нього підходять представники сортової групи колгоспниця. 

Для приготування знадобиться:

  • 1 кг м’якоті дині;
  • 1 лимон;
  • 750 г цукру.

Процес приготування:

  • Зрізати з лимона цедру і вичавити сік.
  • Нарізану тонкою соломкою цедру покласти в каструлю, додати сік, цукор і 50 мл води.
  • На малому вогні, постійно помішуючи, зварити сироп.
  • Диню нарізати кубиками, викласти в сироп.
  • Довести до кипіння, зняти з плити і дати настоятися протягом 10 годин.
  • Повторно довести до кипіння і ще раз витримати 10 годин.
  • Прогріти до кипіння в третій раз і розподілити по банках.
  • Диня карамелізована з сиром

    Цей десерт може стати прикрасою як повсякденного, так і святкового столу.

    Для його приготування потрібно:

    • 250 г дині;
    • 250 г сметани;
    • 80 г сиру;
    • 30 г цукру;
    • 25 г мюслі;
    • 15 г горіхів волоських.

    Процес приготування:

  • Сир розтерти зі сметаною, цукром і викласти на тарілку.
  • Розсипати поверх мюслі.
  • Диню нарізати скибочками і викласти поверх основи.
  • Присипати цукром і обпалити несильно за допомогою пальника.
  • Подавати з рубаними горіхами і можливо з кулькою морозива.