Сушена диня-делікатес, який припаде до душі і дорослим, і дітям. Мало хто знає, але засушений плід зберігає всі корисні властивості свіжого. На питання, чи принесе користь організму вживання сушеної дині, можна сміливо відповісти «так». До того ж, цей фрукт має ряд додаткових бонусів, благотворно впливають на людський організм.
Склад і калорійність
У складі висушеної баштанної культури все ті ж компоненти, що і в свіжій. У неї входять:
- Вітамін C у великих кількостях;
- Мікроелементи-калій, кальцій, натрій, хлор, мінеральні солі;
- Фолієва кислота, бета-каротин;
- Містить білки, клітковину.
Калорійний склад продукту (на 100 г.): вуглеводів – 82,2 г.; білків – 0, 7 г.; жирів – 0, 1 г.
Корисні властивості
Плід має ряд незаперечних корисних властивостей:
- Запускає процеси омолодження в організмі.
- Покращує зовнішній вигляд нігтів, волосся.
- Допомагає роботі серця і судин.
- Підвищує стресостійкість, нормалізує діяльність нервової системи.
- Знижує симптоми при сечокам’яній хворобі, жовтяниці, водянці.
- Ефективна в боротьбі зі стресом, втомою, порушеннями сну.
- Очищає кишечник.
- Покращує імунітет, мозкову діяльність.
Шкода і протипоказання
Незважаючи на всі перераховані вище переваги висушеного плоду, багато скептиків сумніваються, чи принесе користь організму вживання сушеної дині. Як і інші фрукти, баштанна культура має свої “недоліки” і протипоказання:
У маленьких кількостях цей плід нешкідливий, у великих – викликає алергічні реакції. Не можна вживати одночасно з деякими продуктами можливі розлади кишечника. Наприклад, з горілкою, молочними і кисломолочними продуктами, медом.
Яку диню краще взяти для сушки?
Для сушки краще вибирати добірні якісні сорти. Фрукт повинен володіти пружною м’якоттю, бути цукровим, міцним, трохи недозрілим. Ідеально підійде знаменитий сорт “колгоспниця”. Можна також використовувати сорти» Перська «і»Дитма”.
Як зберігати сушений плід?
Умови зберігання висушеного продукту нічим не відрізняються від таких для інших сухофруктів. Ласощі слід покласти в паперовий пакет або скляну банку і прибрати в сухе і прохолодне місце.
Як сушити диню?
Тих, хто не сумнівається, чи принесе користь організму вживання сушеної дині, цікавить наступне питання, як сушити баштанну культуру.
Перше, що потрібно зробити при сушінні, – очистити плід від шкірки, звільнити від насіння. Потім нарізати на тонкі шматочки. Викласти на рівну поверхню, таким чином, щоб часточки не стикалися один з одним.
Сушити слід на сонці, попередньо накривши нарізану диню марлею. На ніч потрібно забрати в тепле і сухе місце. Зі сходом сонця знову продовжити сушку. При жаркій погоді весь процес займе близько 3 днів.
Якщо є електросушарка, то висушування продукту значно полегшується. Також слід почистити і розрізати фрукт на часточки, рівномірно викласти на піддон. Температуру слід поставити на 60 градусів. Завдяки тому, що сучасні електросушарки дозволяють тримати невелику температуру тривалий час, весь процес сушіння займе 10-12 годин. При цьому часточки просушатся рівномірно.
Сушена диня-корисний смачний продукт, що не вимагає особливих умов зберігання і приготування. Готовий виріб можна вживати окремо, використовувати для виготовлення компотів, солодощів та інших ласощів.