Чим корисна білокачанна капуста?

Капуста займає чільне місце в традиційній кухні Росії. Російські господині знають не один рецепт приготування смачних страв з цього овоча. Споконвіку її вживали в їжу в будь – якому вигляді-смаженому, вареному, сиром, тушкованому. Висока популярність овоча пояснюється не тільки його смаковими якостями, але і корисними властивостями.


                                    Чем полезна белокочанная капуста?

Корисні властивості продукту

Овоч має безліч цінних властивостей, які обумовлюються її багатим складом:

  • Містить вітамін З у великій кількості, що дозволяє зміцнювати імунітет, збільшувати опірність до зовнішніх шкідливих факторів. До того ж вітамін з є найпотужнішим антиоксидантом, що сприяє виведенню з організму вільних радикалів.
  • Фолієва кислота допомагає поліпшити обмін речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Солі натрію, калію сприяють швидкому виведенню непотрібної рідини з тканин.
  • Тартонова кислота блокує процес перетворення вуглеводів у жирові відкладення. Холестерин таким чином в організмі не накопичується. Продукт в сирому вигляді відмінно підходить як профілактичний засіб проти склерозу.
  • Капустяний сік ідеально підходить тим, хто страждає кислотною недостатністю.
  • Холін, що входить до складу продукту, приводить «в порядок» жирообмін.
  • Білокачанний сорт має в своєму складі глюкозу, фруктозу в більшій кількості, ніж вони містяться в популярних фруктах і овочах – апельсин, яблука, цибуля, картопля, морква.
  • Молочна кислота в преізбитке знаходиться в квашеній капусті. Кисломолочні бактерії виникають в процесі заквашування. Потрапляючи в організм людини, вони виконують ряд корисних функцій: ліквідують дисбактеріоз, очищають стінки судин від гнильних накопичень, покращують склад мікрофлори кишечника, нормалізують роботу травного тракту.
  • До складу продукти входять фітонциди-активні речовини, які пригнічують ріст шкідливих бактерій. Фітонциди успішно борються проти туберкульозної палички і золотистого гноєтворного стафілокока.
  • Продукт містить велику кількість клітковини, яка» знаменита ” своєю здатністю виводити з організму холестерин, токсичні сполуки, шлаки.
  • Білокачанна капуста-відмінний засіб боротьби з ожирінням. Оскільки овоч є низькокалорійним і практично не містить жирів, то ефективно спалює накопичені жирові відкладення.
  • Капуста як ефективний засіб боротьби проти раку

    Дієтолог Олег Євгенович Іришкін зазначає, що до ряду корисних якостей продукту можна додати ще одну важливу корисну властивість – здатність захищати людський організм від онкології. До складу овоча входить корисна речовина сульфоран. Лікар уточнює, що цей компонент попереджає ризик розвитку доброякісних і злоякісних пухлин. Таким чином, білокачанна капуста здатна запобігти появі онкологічного захворювання.

    Сульфоран, що виділяється при травленні продукту, починає активно пригнічувати ракові клітини. Зростання ракових клітин припиняється, в кінцевому рахунку, в злоякісної пухлини запускається процес самознищення (апоптоз). Науково доведено, що сульфоран найбільш ефективно пригнічує ракові клітини молочної залози, шлунка, підшлункової залози.

    Білокачанна капуста-поживний продукт, що володіє багатьма властивостями. Регулярне вживання продукту в їжу дозволить уникнути багатьох захворювань і патологічних станів організму.