Для комфортного дихання людині потрібен кисень і здорові легені. Підтримати їх і підвищити імунітет можна за допомогою дієти, багатої вітамінами і мінералами. Для збільшення обсягу головного дихального органу ставку роблять на протизапальні, багаті клітковиною і антиоксидантами продукти харчування.
Протизапальні продукти
Запальні процеси в органах дихання викликають віруси, токсини, алергени і забруднене повітря. Це призводить до астми, рубцювання легеневої тканини.
Буряк
Як лікарський засіб для підтримки здоров’я легенів застосовують з найдавніших часів буряк. У складі цього овоча містяться амінокислоти, пектини, пігменти беталаіни, які надають протизапальний ефект. Містить йод і марганець, магній і калій бурякове бадилля використовують в якості антиоксиданту.
Гарбуз
Протизапальну дію соку і м’якоті плоду гарбуза корисно для основного органу дихання. Каротиноїди і лютеїн, що містяться в продукті, покращують стан легенів. Природний полівітамін корисний як для організму молодих людей, так і зрілого віку. Гарбуз ефективна при лікуванні туберкульозу. Ця баштанна культура у великій кількості містить магній, що позитивно позначається на стані всієї дихальної системи.
Продукти, багаті антиоксидантами
Нестача антиоксидантів призводить до розвитку легеневих захворювань. Щоб зберегти здоров’я легенів, рекомендується включати в раціон певні продукти.
Зелений чай
Сильний антиоксидант нейтралізує дію отруйних речовин, пригнічує рубцювання легеневих тканин. Він сприяє зняттю запалення і швидкому загоєнню легенів.
Болгарський перець
Овоч містить протизапальний кверцетин. При захворюваннях органів дихання цей антиоксидант підвищує опірність організму легеневим інфекціям. Майже на 200% забезпечує добову необхідність організму у вітаміні з щоденне вживання болгарського перцю.
Куркума
У складі цієї спеції міститься куркумін, який захищає орган від легеневого фіброзу після опромінення або хіміотерапії. Цей засіб допомагає при хронічній обструктивній хворобі легень (ХОЗЛ), бореться з алергічною астмою і навіть раком.
Поліфенол куркумін має антиоксидантні властивості. Дослідження вчених показали, що він захищає легені при респіраторних захворюваннях, покращує роботу легеневої тканини.
Чорниця
Вітамін До, що міститься в чорниці, бере участь в синтезі білкових структур дихального органу.
Ягода-незамінний природний антисептик і антибіотик. При лікуванні кашлю або горла застосовують ягоди і відвар листя. Чорничні антиоксиданти-антоціаніни-ефективно показують себе при профілактиці ракових захворювань.
Часник
Бездоганним захисником від раку легенів є часник. Овоч містить флавоноїди –
речовини, здатні виводити з організму токсини і канцерогени.
Устриця
Дієтичний продукт, що складається з білка, позитивно впливає на організм в цілому. Він виводить токсини, підвищує захисні функції організму.
Йогурт
Йогурт, що містить пробіотики, оберігає організм від шкідливого впливу важких металів. Кальцій допомагає легеневої тканини нормально функціонувати. Щоб підтримувати легені, необхідно вживати йогурт та інші кисломолочні продукти.
Горіх
Горіхи-джерела вітамінів А і Е.це активні продукти в питанні очищення легеневого дихання.
Ячна крупа
Ячна крупа має протизапальну і загальнозміцнюючу властивостями. У ячмінному зерні містяться мікроелементи, необхідні для повноцінної діяльності легенів. Клітковина ячної крупи потрібна для виведення з організму шкідливих токсинів.
Какао
Ароматний продукт корисний для легких вмістом клітковини. Алкалоїди покращують газообмінну функцію. Какао сприяє розширенню дихального органу, покращує вентиляцію, насичує кров киснем, знижує концентрацію вуглекислоти. Велику користь напій приносить при бронхіальній астмі і важкому кашлі.
Завдяки присутності в складі напою алкалоїдів, офіційна медицина рекомендує застосовувати його при бронхолегеневих захворюваннях.
Кава
Цінних властивостей у ароматного напою багато. Підбадьорливий кави містить більше 70 корисних речовин. Харчові волокна насичують кров киснем. Через це легенева вентиляція стає активнішою. Чашка кави полегшує стан страждає бронхітом або астмою людини.
Продукти, багаті омега-3
Для здоров’я і правильного функціонування легенів важливі джерела жирних кислот омега-3. Вони пригнічують запальні процеси в організмі, попереджають астму, підвищують імунітет. Йод, що міститься в морепродуктах, допомагає поліпшити стан легенів. Він має відхаркувальну і протимікробну дію.
Маслинове масло
Важливим джерелом омега-кислот і жиророзчинних вітамінів є оливкова олія. Продукт відновлює дихальний орган і виводить мокротиння. В оливковій олії містяться вітамін Е і протизапальний антиоксидант, які знижують ризик астми і покращують важливу функцію – газообмін.
Продукти, багаті клітковиною
Дослідження дієтологів показують, що у людей, їжа яких багата клітковиною, підвищений імунітет і легені працюють краще.
Яблуко
Солодкий фрукт для профілактики запалень в дихальних шляхах-яблука. У плодах міститься велика кількість вітаміну З, який запобігає розвитку бронхогенного раку. Флавоноїди і антиоксиданти покращують стан при астмі. Дослідження показують, що для поліпшення роботи легенів щодня слід споживати хоча б одне яблуко. Це допоможе знизити обструктивне захворювання органу. Люди, які випивають в день по склянці яблучного соку, рідше скаржаться на задишку.
Сочевиця
Цей цінний дієтичний продукт складається з повного ряду вітаміну В, калію і магнію, що сприяє нормальній роботі легеневого м’яза. Клітковина сочевиці з поживними речовинами допомагає підтримувати здорову роботу головного органу дихання.
Поліфеноли захищають організм від окисного стресу і знижують запальний процес. На думку вчених, сочевиця може стримувати вироблення циклооксигенази-молекули, що стимулює запалення.
Червонокачанна капуста
Капуста-комора вітамінів і мінеральних солей. Ця рослина благотворно впливає на роботу органів дихання. Полегшують стан при захворюваннях дихальних шляхів свіжа і квашена капуста, сік і листя овоча.
Антоціани, що містяться в ньому, уповільнюють старіння легеневої функції. Червонокачанна капуста в своєму складі має з’єднання сульфорафан, що захищає дихальний орган від забрудненого повітря.