Корисні властивості запеченої гарбуза

Гарбуз-плід осені, часу золотого листя і Хеллоуїна. У цей період організм ослаблений і схильний до захворювань типу ГРВІ, вимагає про себе турботи і додаткової допомоги у вигляді вітамінів і харчових добавок. Корисний склад і час дозрівання овоча роблять ці плоди оптимальною підтримкою для організму в холодну пору. У запеченому вигляді це ще й смачна страва з максимумом збережених корисних елементів.


                                    Полезные свойства запечённой тыквы

Склад і властивості

Гарбуз поєднує в собі високу поживну цінність і мала кількість калорій, тому відноситься до дієтичних продуктів. На 100 г приготованого овоча (без урахування масла та інших добавок) міститься: 

  • 22 ккал; 
  • 1 г білка; 
  • 0,1 г жирів; 
  • 4,4 г вуглеводів; 
  • 2 г харчових волокон.

Основні мікроелементи, що містяться в м’якоті: кальцій, магній, калій, фосфор. У менших кількостях міститься залізо, йод, фтор, мідь, цинк та інші. Крім того, плоди насичені вітамінами групи B (1, 2, 12) і вітаміном А (бета-каротин).

Що це означає для організму? 

  • Вітамін А підтримує здоров’я шкіри, волосся, нігтів, благотворно впливає на зір. 
  • Вітаміни групи B підтримують загальне здоров’я організму і нервової системи. 
  • Пектини в м’якоті сприяють м’якому очищенню кишечника. 
  • Магній підтримує роботу судин і нервової системи. 
  • Калій допомагає ниркам і серцю.

Склад і харчова цінність разом з низькою калорійністю роблять гарбузове страви відмінним доповненням раціону для людей з проблемами із зайвою вагою.

У сукупності властивостей овоч нормалізує роботу сечостатевої системи, нервової системи, серцево-судинної системи, печінки і нирок, регулює травлення і підтримує імунітет.

Можлива шкода

Як і з будь-якими іншими продуктами, важливо не переборщувати. Дієтологи рекомендують з’їдати в середньому 200-250 г гарбуза в день. При споживанні великої кількості можливий негативний вплив на організм, особливо при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту. Велика кількість гарбуза нерідко викликає небажаний послаблюючий ефект.

Як правильно приготувати?

Для збереження максимальної кількості властивостей гарбуз варто запікати самостійно, без використання великої кількості масла, цукру. Плоди самі по собі в міру солодкі і насичені смаком, що дозволяє їх готувати з мінімумом добавок. 

  • Спершу потрібно помити плід, зняти шкірку, витягнути насіння – їх можна почистити і обсмажити для подальшого споживання. 
  • Нарізати м’якоть на довгасті шматочки або великі кубики. 
  • Деко застелити фольгою або папером для випікання, викласти на нього часточки, посипати їх сіллю і прянощами за смаком. 
  • Духовку попередньо розігріти до 200 градусів. 
  • Запікається гарбуз 20-30 хвилин до золотистого кольору і м’якості.

Готові часточки можна вживати окремо або пюрировать для отримання страви з кремовою текстурою.

Як вибрати відповідний овоч?

У хорошого зрілого плоду шкірка буде щільною, пружною (не «кам’яної»), є плодоніжка, темна і суха. На шкірці не повинно бути тріщин і інших пошкоджень.

Для запікання відмінно підходить сорт “мускатна”, він має солодкуватий і трохи горіховий присмак. М’якоть цього сорту готується як десертна, відмінна в якості самостійного блюда.

Універсальним вибором будуть великоплідні сорти, їх смак більш нейтральний, а термін зберігання довше. Для отримання солодкуватого присмаку до неї можна додавати прянощі для випічки, для більш солонуватого страви підійдуть італійські трави, паприка.

Твердокорие гарбуза не підійдуть для запікання, оскільки їх складно очистити від шкірки на початковому етапі, а смак м’якоті швидше підійде для використання в гарнірах або комплексних стравах.