Національне блюдо Шотландії-Хаггіс

Шотландія-країна яскравості, ефектності. Її культура донині вражає всіх, і кухня в цьому плані не відстає. Особливо її національне блюдо Хаггіс!


                                    Национальное блюдо Шотландии - Хаггис

Що таке Хаггіс

Блюдо складається з баранячих потрухів, цибулі, толокна, сала, солі і приправ. Це робить його дуже незвичайним, від чого воно стає «на любителя».

Раніше така їжа була виключно для бідних. Готували її з потрухів баранів і овець, а важливі персони зазвичай їх викидали. Багаті дозволяли собі їжу куди вишуканіше.

Зараз же страву готують на честь знаменитого поета, який навіть присвятив хаггісу вірш, Роберта Бернса. Їду цю в даний час їдять все, незалежно від фінансового становища.

У своєму вірші поет ставив блюдо на місце командира, головного серед усіх. Називав його щільним і добрим, щедрим і апетитним. Ласкаво відгукувався про Хаггіс Роберт, хоча, прочитавши його вірш в XXI столітті, воно може здатися навіть смішним.

В даний час блюдом відзначають День народження Роберта Бернса. Хаггісом кидаються, їдять на швидкість, запиваючи декількома склянками віскі. Заради поезії готові на все веселі шотландці!

Приготування національної страви Шотландії в домашніх умовах

Інгредієнт:

Продуктів для приготування піде багато. Хаггіс, незважаючи на всю свою простоту, блюдо вимогливе.

Потрібно підготувати:

  • Баранячі шлунки – 1 шт.
  • Бараняче серце-800 г.
  • Бараняча печінка-200 г.
  • Легке барана – 400 г.
  • Ріпчаста цибуля – 200 г.
  • Крупа вівсяна – 200 г.
  • Бульйон м’ясний – 5 л.
  • Спеції – за смаком.
  • Вода – 2 л.
  • Сіль – 20 г.
  • Оцет – 20 мл.

М’ясні нутрощі можна замінити і свинячими.

Спосіб приготування:

  • Промити шлунок чистою водою і видалити з нього слиз, жир і плівку. Вивернути навиворіт і виконати ті ж дії.
  • Сіль, оцет і воду перемішати в заздалегідь підготовленій мисочці. Відправити туди ж шлунок і залишити на 7-9 годин.
  • Вівсяну крупу замочити в холодній воді на 3-5 годин.
  • Серце Очистити так само, як і шлунок. Повторити з легким і печінкою. Все промити під чистою водою.
  • Продукти відправити в каструлю і залити водою так, щоб вона їх повністю покрила. Варити їх на слабкому вогні близько 2-3х годин.
  • Відварені субпродукти дістати з каструлі і нарізати дрібно-дрібно, наскільки це можливо. Готові нарізки потрібно викласти в миску.
  • У миску відправити очищений і дрібно нарізаний ріпчасту цибулю. Тут варто скористатися спеціями при бажанні.
  • Разом з цибулею і субпродуктами відправити в миску вівсяну крупу, заливаючи склянкою бульйону.
  • Отриманою сумішшю наповнити шлунок, в кінці зашити його. У деяких місцях варто зробити прокол голкою для повітря.
  • Шлунок відправити в каструлю з бульйоном, варити на маленькому вогні близько 2-4 годин.
  • Відразу ж після варіння, в гарячому вигляді, Хаггіс подається на стіл. Варто зробити розріз і, за бажанням, додати ще спецій. Гості зазвичай самі розкладають страву в свою тарілку.
  • Як гарнір до хаггісу в Шотландії традиційно подається звичайне картопляне пюре, але можна його замінити або зовсім не використовувати.