Шотландія-країна яскравості, ефектності. Її культура донині вражає всіх, і кухня в цьому плані не відстає. Особливо її національне блюдо Хаггіс!
Що таке Хаггіс
Блюдо складається з баранячих потрухів, цибулі, толокна, сала, солі і приправ. Це робить його дуже незвичайним, від чого воно стає «на любителя».
Раніше така їжа була виключно для бідних. Готували її з потрухів баранів і овець, а важливі персони зазвичай їх викидали. Багаті дозволяли собі їжу куди вишуканіше.
Зараз же страву готують на честь знаменитого поета, який навіть присвятив хаггісу вірш, Роберта Бернса. Їду цю в даний час їдять все, незалежно від фінансового становища.
У своєму вірші поет ставив блюдо на місце командира, головного серед усіх. Називав його щільним і добрим, щедрим і апетитним. Ласкаво відгукувався про Хаггіс Роберт, хоча, прочитавши його вірш в XXI столітті, воно може здатися навіть смішним.
В даний час блюдом відзначають День народження Роберта Бернса. Хаггісом кидаються, їдять на швидкість, запиваючи декількома склянками віскі. Заради поезії готові на все веселі шотландці!
Приготування національної страви Шотландії в домашніх умовах
Інгредієнт:
Продуктів для приготування піде багато. Хаггіс, незважаючи на всю свою простоту, блюдо вимогливе.
Потрібно підготувати:
- Баранячі шлунки – 1 шт.
- Бараняче серце-800 г.
- Бараняча печінка-200 г.
- Легке барана – 400 г.
- Ріпчаста цибуля – 200 г.
- Крупа вівсяна – 200 г.
- Бульйон м’ясний – 5 л.
- Спеції – за смаком.
- Вода – 2 л.
- Сіль – 20 г.
- Оцет – 20 мл.
М’ясні нутрощі можна замінити і свинячими.
Спосіб приготування:
Як гарнір до хаггісу в Шотландії традиційно подається звичайне картопляне пюре, але можна його замінити або зовсім не використовувати.