М’ясо-основа національної кухні Шотландії

Національна кухня Шотландії поєднує в собі Кельтські традиції, запозичення у французів, англійців, приправлені давніми народними звичаями і ритуалами. Тут люблять ситну кухню: варіації приготування м’яса, густих супів і каш заповнюють куховарську книгу господині Північного Королівства. Розглянемо найпопулярніші страви, які складають святковий стіл шотландського будинку.


                                    Мясо - основа национальной кухни Шотландии

У кухні незалежного регіону звичні продукти поєднуються химерним чином: мариноване яйце обмазують м’ясним фаршем, в курячий суп додають чорнослив, а бараняче серце і печінку варяться в його ж шлунку.

Страви з баранини

М’ясо барана-найпопулярніший продукт на столі місцевої господині. З нього роблять гуляші, супи і гарніри.

Хаггіс

Традиційне блюдо Шотландії. Його готують з баранячих потрухів, дрібно нарізаних з цибулею, борошном, салом і приправами. Суміш поміщається в баранячий шлунок, і запікається (або вариться). Запікають інгредієнти в тому випадку, якщо потрібно домогтися розсипчастого виду і коричневого кольору. Подається Хаггіс з картоплею або бруквою.

Цікавий факт: блюдо з баранячих потрухів люблять готувати 25 січня. Це національне свято Шотландії, приурочене до Дня народження великого поета Роберта Бернса. Автор, який виріс серед селян, добре розумів звичаї свого народу, а в своїх віршах часто прославляв Хаггіс.

Перловий суп 

Суп готується з баранини або яловичини, в нього додаються морква, бруква, ріпа, горох або сочевиця. В самому кінці кладеться замочений ячмінь. 

Блюдо описано в найпопулярнішій кулінарній книзі, написаній Марією Ренделл, під назвою «нова система домашньої кулінарії». Книга включає безліч рецептів, які підходять для будь-якого бюджету і здібностей в готуванні. До речі, в цьому збірнику рецептів наводиться приклад перлового супу саме з баранячої шиї, який вариться не менше години.

Цікавий факт: спочатку книга рецептів не вказувала автора. На обкладинці, поруч із заголовком, був простий підпис “леді”. 

Страви з телятини

Страви з цього м’яса рідше зустрічаються в національній кухні Шотландії. Однак місцеві жителі дуже люблять м’ясо, і телятині знайшли своє застосування.

Телятина по-шотландськи 

Цей рецепт схожий на приготування гуляшу, але має свої особливості. Для готування знадобляться всього лише ніж і сковорідка. Спочатку м’ясо нарізають кубиками, обсмажують, додають борошно і бульйон. Суміш гасять на слабкому вогні 45 хвилин. Далі додається найцікавіше: лимонний сік і грибний соус. Гасять ще 15 хвилин. Якщо хочете уславитися знавцем шотландських звичаїв, подавайте м’ясо з вареною картоплею або бруквою. 

М’ясний пиріг 

У начинку такого пирога додається м’ясо телятини, обсмажену цибулю і мускатний горіх. Головною особливістю шотландського рецепта є додавання Елю. Саме завдяки легкому пиву тісто краще просочується, а пиріг виходить соковитим і пікантним.

Свинина

Ще один основний інгредієнт національної кухні Шотландії.

Яйце по-шотландськи 

Вперше блюдо придумали в Англії. Страва являє собою варене яйце (куряче або Качине), покрите свинячим фаршем і обсмажене в панірувальних сухарях. Спочатку закуска подавалася виключно з гарячим соусом, проте зараз його їдять і холодним, навіть беруть з собою як перекус в дорогу або на пікнік.

Гуляш зі свинини з елем

Ситне друга страва, популярне і в російській кухні. Однак Вересовий Ель вносить в простий рецепт в особливу рису шотландської трапези.

Свинину необхідно промити, просушити і нарізати кубиками. На сковороді обсмажити цибулю, додати трави і обвалене в борошні філе. Слідкуйте за тим, щоб м’ясо не давало сік. Для цього готувати потрібно на сильному вогні. Після цього перекладіть приготовлену суміш в каструлю. У сковороду вилийте Ель, доведіть до кипіння. Гарячий Ель вилийте в каструлю і тушкуйте на повільному вогні близько години. Шотландці подають страву з картоплею, бруквою або ріпою.

Для того, щоб відчути дух національної кухні Шотландії, не потрібно бути багатієм або вмілим кухарем. М’ясо-це основа багатьох традиційних страв, приготування яких не займе багато зусиль.