Креветки-це легка і поживна різновид ракоподібних, яка містить велику кількість білка і корисних речовин. Цей продукт вважається делікатесом і широко представлений в стравах високої кухні різних країн. Дізнатися, чому креветки не варто виключати з раціону, можна далі.
Види креветок
Ракоподібні живуть як в прісній, так і в морській воді. Кількість їх видів у світі становить понад 2 000. Найпопулярнішими вважаються:
- Північні-найбільш поширені і дрібні;
- тигрові-відрізняються великими розмірами і темними смужками;
- королівські-найпопулярніший для штучного розведення великий вид;
- Аргентинські-зустрічається в південних регіонах, відрізняється яскравим кольором панцира.
Чим відрізняються від лангустинів
Їх часто плутають з лангустинами через особливості перекладу, однак, це два окремих види ракоподібних з рядом відмінностей:
Склад і калорійність
Варений продукт містить близько 100 ккал, в залежності від виду. У такій кількості 47% добової норми білка для дорослої людини із середньою вагою, мінімальний вміст вуглеводів і жирів.
Цей тип ракоподібних багатий йодом, вітаміном D, міддю, калієм, кобальтом та іншими необхідними організму речовинами. Ось чому креветки не варто виключати з раціону.
Чим корисні креветки
Ракоподібні володіють численними корисними властивостями:
- зниження шкідливого холестерину;
- профілактика раку;
- сприятливий вплив на роботу мозку;
- антиоксидантні властивості;
- антимікробні властивості;
- зміцнення кісток;
- поліпшення обміну речовин;
- благотворний вплив на ендокринну систему;
- посилення чоловічої потенції.
Чи можна їсти при схудненні
Вживання продукту сприяє схудненню, оскільки в 100 грамах міститься більше половини добової норми білка. Це особливо важливо для якісного зниження ваги. За рахунок поживного складу Ракоподібні відмінно втамовують голод.
Шкода і протипоказання
У правильно приготованому вигляді вони відносяться до безпечних продуктів за умови відсутності алергії. Їх можна їсти навіть дітям.
Симптоми алергії
До них відносять:
- свербіж;
- кон’юнктивіт;
- поява висипу;
- діарея;
- закладеність носа;
- почастішання пульсу;
- поява задишки;
- нудота.
Симптоми отруєння
Виділяють наступні симптоми отруєння:
- нудота і блювотні позиви;
- болі або спазми в животі;
- діарея;
- темний відтінок сечі;
- підвищена температура;
- запах ацетону з ротової порожнини.
Як вибрати і зберігати
Морепродукти зберігають при низькій температурі. Спеціальне Крижане покриття дозволяє зберігати вологість продукту.
Щоб вибрати якісний продукт, слід звертати увагу на такі параметри:
Як приготувати креветки: рецепти
Продукт у відварному вигляді містить мінімальну кількість калорій і легко засвоюється організмом. Ось чому креветки не варто виключати з раціону.
Складові: 1 кг креветок, сушений кріп, гвоздика, перець, половина лимона, 90 гр. солі, 2 л води.
Етапи приготування:
Як і з чим їдять креветки
Продукт можна вживати в їжу у вареному, смаженому, запеченому вигляді без добавок або в складі складних страв. До популярних смаковим сполученням відносяться:
- сир;
- імбирний або часниковий соус;
- зелень;
- рис;
- авокадо;
- томат;
- цукіні;
- дика спаржа;
- огірок;
- шампіньйон;
- паста.
У ресторані креветки подають з панциром, тому важливо вміти їх правильно очищати:
- видалити голову;
- прибрати хвіст;
- витягти ніжки;
- розкрити і зняти панцир.
Чи можна їсти ікру
Ікру цих ракоподібних можна вживати в їжу.
Чи можна їсти в сирому вигляді
Тільки безпечні види ідеальної свіжості можна їсти без термічної обробки.
Скільки можна з’їсти в день
Допустима добова норма-до 120 г продукту.
Як правильно чистити
Етапи Чищення:
- утримуючи голову повернути тушку вгору черевцем;
- по черзі позбудеться від лапок;
- видалити голову;
- шляхом стягування видалити панцир з поверхні спинки.
Багатий склад, мінімальна калорійність, неповторний смак і поживні властивості – ось чому креветки не варто виключати з раціону.