Чи можна їсти сирі печериці?

Печериці-гриби, які входять в основу раціону жителів багатьох країн. Тож не дивно, що з французької це слово так і перекладається «гриб». Завдяки невибагливості їх легко вирощують як на грибних фермах, так і в домашніх умовах. Раніше вони призначалися тільки для знаті і вважалися делікатесом, зараз вони доступні в будь-якому супермаркеті. Про те, чи можна їсти сирі печериці, розповімо нижче.


                                    Можно ли есть сырые шампиньоны?

Лісові печериці

Дика різновид з’явилася в Італії або у Франції. Такий продукт відрізняється приємним смаком, яскравим ароматом і естетичним виглядом. Капелюшок за формою нагадує яйце, у міру зростання формуючи окружність. У дорослому віці краю капелюшки набувають вигини.

Діаметр великого лісового підвиду може досягати 15 сантиметрів. Відтінки варіюються від коричневого до рудуватого. На верхній частині капелюшки можна помітити невеликі лусочки, щільно притиснуті до поверхні. При нестачі вологи капелюшок набуває ліловий відтінок. Ніжка трохи вигнута або повністю рівна, що збільшується в діаметрі до основи.

Лісовий підвид відноситься до їстівних грибів, які в молодому віці не втрачають форму при термічній обробці. Смак у даного продукту стриманий, його можна поєднувати з будь-якими видами страв. Лісові екземпляри багаті вітамінами і містять велику кількість білка.

Печериці звичайні

Цей вид виділяється білим кольором ніжки і капелюшки, коричневим кольором пластин. У звичайного яскраво виражений грибний аромат. Якщо в ранньому віці капелюшок відрізняється напівкруглої формою, то до зрілого віку стає більш плоскою. Структура м’якоті щільна, зі світло-рожевим відтінком при зламі.

Печериці польові

Їстівна різновид, яка відрізняється насиченим смаком і росте біля стаєнь, на пасовищах і полях з травня по листопад. Володіє світлим відтінком капелюшки і ніжки. Відмінна риса польового підвиду-солодкуватий аромат. У молодому віці форма їх капелюшків нагадує дзвін, а в більш зрілому – розкривається.

Ніжка володіє щільною структурою, яка в зрілості змінюється на волокнисту. Існує схожа різновид. Перевірити, чи підходить він в їжу, можна при розрізі. У отруйного гриба м’якоть моментально придбає жовтуватий відтінок.

Хімічний склад

Печериці багаті органічними кислотами, вітамінами, жирами, мінералами і вуглеводами. Майже 60% від загального складу припадає на частку азотистих речовин. Згідно з проведеними дослідженнями, в них виявлено 20 різновидів амінокислот. Вони містять велику кількість фосфору, вітамінів B, E, D, PP.

Користь для організму

Цінителі не задають питання, чи можна їсти сирі печериці. Регулярне вживання їх в їжу допоможе зняти втому, зменшити головні болі, підтримати тонус шкіри, вгамувати голод і впоратися з надмірним апетитом. У засушеному вигляді такий продукт корисний при гепатиті і виразках шлунка. Також гриб має виражений косметичний ефект, оскільки перешкоджає появі зморшок.

Регулярне вживання в їжу сприяє розвитку розумових здібностей і поліпшенню пам’яті, оскільки вони багаті фосфором. Крім того, цей продукт показаний для зниження холестерину в крові, а також як антидіабетичний засіб. При достатній кількості продукту в раціоні, знижується ризик виникнення атеросклерозу, інфаркту і пухлин.

Чи можна їсти сирі печериці з магазину

Сирими ці гриби можна їсти, за умови відсутності чорноти або темних плям. Вони повинні бути абсолютно білого кольору. Дуже важливо ретельно промити їх перед вживанням в їжу. У такому вигляді вони містять максимальну кількість корисних речовин.

Чи можна отруїтися

Отруїтися можна не тільки дикими, а й купленими в магазині грибами. Щоб перевірити їх на наявність токсичних речовин, необхідно натиснути на місце свіжого зрізу. При появі жовтуватих плям, продукт слід викинути.

Ризик отруєння існує в разі поїдання помилкових грибів, які можна відрізнити таким же шляхом. В цьому випадку на ніжці з’явиться жовтуватий або рожевий відтінок. Крім того, вони мають хімічний запах.

Рецепти салатів з сирими печерицями

Дізнавшись, чи варто їсти сирі печериці, можна приступити до вивчення рецептів з цим компонентом.

Кунжутний салат

Інгредієнт:

  • гриби-0,2 кг;
  • помідори – 2 шт.;
  • петрушка;
  • по 0,5 ч. л. коріандру і цукру;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • 2 зуб. часник;
  • 1 ч. л. оцту бальзамічного;
  • рослинна олія;
  • кунжут;
  • чорний перець.

Етапи приготування:

  • Подрібнити гриби і петрушку, з’єднати в ємності.
  • Решта компоненти змішати в окремій мисці для приготування соусу.
  • Помістити на салат тонко нарізані помідори.
  • Готову страву посипати кунжутом.
  • Весняний салат

    Інгредієнт:

    • 1 болгарський перець;
    • 0,3 кг свіжих грибів;
    • 0,1 кг білокачанної капусти;
    • 2 помідори;
    • 100 г кешью;
    • рослинна олія;
    • соєвий соус;
    • каррі.

    Етапи приготування:

  • Овочі нарізати соломкою.
  • Приготувати соус за допомогою блендера, з’єднавши каррі, кешью, невелика кількість води і соєвий соус.
  • В окремій мисці з’єднати овочі, соус і рослинне масло.
  • Заправити блюдо невеликою кількістю солі і лимонного соку.
  • Печериці в будь – якому вигляді-корисний і смачний продукт, який підійде для організації здорового раціону.