Головні страви і гарніри в Британії

Сучасна британська кухня-суміш різних кулінарних традицій і напрямків. Сьогодні у великих містах Туманного Альбіону можна знайти заклади з італійською, французькою, китайською, індійською, американською кухнею та іншими. Значну популярність набув напрямок вуличної їжі, де представлені прості і доступні ласощі, як місцевої кухні, так і традиційні ласощі народів світу. При цьому існують традиційні Британські страви, які місцеві жителі готували протягом багатьох десятиліть.


                                    Главные блюда и гарниры в Британии

Пан-Аггі та пан-Хаггерті

Пан-Хаггерті (Pan haggerty) – картопляна запіканка з сиром і цибулею з графства Нортамберленд. Картоплю нарізають скибочками, додають до нього підсмажену цибулю і натертий сир, після чого запікають з вершковим маслом.

Пан-Аггі (Pan aggie) – інша версія картопляної запіканки, яку готують жителі населених пунктів на берегах річки Хамбер. У запіканку додають солонину, цибулю і бекон.

Ростбіф

Смажена яловичина вважається одним з найбільш поширених страв Британії. Його готують з мінімальною кількістю спецій до стану середньої прожарювання в духовці або на грилі. До основного продукту подають пюре із зеленого горошку або картоплі.

Йоркширський пудинг

Це блюдо, яке за зовнішнім виглядом схоже на звичайний кекс з начинкою. Його прийнято подавати до баранини, яловичини та інших видів м’яса, овочів і бобових. Блюдо дуже затребуване у місцевих жителів, що взимку в країні святкують день йоркширського пудингу.

Яловичина Веллінгтон

Яловичина Веллінгтон-яловича вирізка, запечена в тесті. Спеціальний метод приготування дозволяє м’ясу зберігати соковитість, а тесту – хрустку скоринку. Внутрішня частина яловичини набуває ніжно-рожевий відтінок.

Пюре з зеленого гороху

Пюре із зеленого горошку або» mushy peas ” – звичний в Британії гарнір. На перший погляд зробити його просто, але існують певні правила для отримання потрібної консистенції і кольору готового пюре. Для страви використовується сухий горох, розмоклий до придбання насиченого зеленого відтінку. Для отримання консистенції пюре досить продовжувати варити горох протягом півгодини з моменту готовності.

Бабл-енд-сквік

Назва страви з англійської перекладається як» міхур і писк ” і описує звуки капусти на сковороді. Бабл-енд-сквік вважається класичною складовою традиційного англійського обіду по неділях, а також класичного ірландського сніданку. Основні компоненти-картопля, капуста, смак яких доповнюють морква, зелений горошок або інші види овочів. Bubble and squeak часто використовують як гарнір до білкових страв, сосисок і тостів.

Фіш-енд-чіпс

Фіш-енд-чіпс по праву вважається найпопулярнішим британським вуличним блюдом. В Англії, Ірландії та Шотландії є однойменні закусочні, де можна спробувати оригінальну закуску, яку прийнято подавати до пінного напою. “Фіш-енд-чіпс” являє собою обсмажену в клярі тріску з картоплею фрі, овочами і соусами.

Яйця по-шотландськи

Ця страва люблять на всій території Туманного Альбіону. Незважаючи на мінімальну кількість простих компонентів, воно вважається одним з найсмачніших. Закуска вдає із себе котлети з м’ясного фаршу з начинкою у вигляді відвареного яйця, покриті паніровкою.

Стейк-енд-кідні пудинг

Стейк-енд-кідні пудинг придумали ще в ХІХ столітті. Це не різновид десерту, а повноцінне друге блюдо на основі простих продуктів. Пудинг являє собою порізану на шматочки яловичину, тушковану в тесті. До основного інгредієнта додають овочі та інші продукти, які доповнюють смак Стейк-енд-кідні, зокрема, нирки.

Британська кухня відрізняється простотою, вдалим поєднанням смаків, високою калорійністю. Більшість страв можна приготувати в домашніх умовах, але для повноцінного сприйняття цих кулінарних традицій потрібно спробувати страви, приготовані в самій Великобританії.