Секрети ізраїльської кави

Історики кажуть, що кава на Близькому Сході відома щонайменше 600 років, але якщо говорити про новітній час, то епоха справжнього розквіту популярності і навіть обожнювання цього напою в Ізраїлі триває трохи довше 50 років.


                                    Секреты израильского кофе

Коли напій з’явився в Ізраїлі

По суті, він і не пропадав з земель, на яких в 1948 році виникла ця держава. Але в наступні приблизно 30 років місцеві жителі воліли готувати його самостійно або пити розчинний, а кав’ярні більше функціонували як кондитерські та клуби за інтересами. І тільки в 70 — х роках, паралельно з тим, як це відбувалося в Америці і Європі, тут стали відкриватися саме кав’ярні, а баристи почали активно змагатися між собою, залучаючи клієнтів все більш сучасними, складними кавоварками і звичайно-мистецтвом приготування авторських напоїв.

Яку каву п’ють в Ізраїлі

Власних плантацій з рослинами в цій країні практично немає, але свій бренд, який на сьогоднішній день відправляє чималу частину продукції на експорт, є. Це компанія Еліт (Elite), відома, зокрема, незвичайними різновидами продукту з прянощами і спеціями, наприклад, з кардамоном, а також з «букетом» з чорного перцю, гвоздики і ісопу. Багато гастрономічні критики сходяться на думці про те, що секрети ізраїльського кави взагалі часто полягають в майстерному, вишуканому виборі добавок для нього. Наприклад, це може бути ароматизація зерен корицею або додавання в тільки що подрібнені зерна шоколадної крихти, апельсинової або лимонної цедри.

Якщо ж говорити про різновиди напою, то великою популярністю користуються класичний Еспресо, еспресо лунго — з підвищеним вмістом кофеїну, а також арох — еспрессо з подвійною порцією води.

Як готують каву по-ізраїльськи

Інші назви цього напою-кава для ледачих або по-польськи. За цією назвою ховається оригінальний і зовсім нескладний спосіб приготування напою, який до проби може здатися дуже вже екстравагантним, але після першого ковтка — не залишає байдужим нікого. Його приготування підпорядковується наступним правилам:

  • вариться виключно в турці;
  • зерна повинні бути змолоти безпосередньо перед приготуванням, інакше добавки в напої будуть сприйматися занадто різкими;
  • бажано вибирати темну обсмажування зерен;
  • кава повинна вийти самого дрібного помелу, практично в пил.

А головний секрет ізраїльського кави по одному з найдавніших і класичних рецептів полягає в додаванні часнику.

Сам рецепт виглядає таким чином:

  • На дно турки покласти 1 чайну ложку меду.
  • Поставити посуд на малий вогонь і дочекатися моменту, коли мед стане рідким.
  • Залити 150 мл води.
  • Засипати 1 столову ложку кави.
  • Розрізати 1 зубчик часнику навпіл і кинути в турку.
  • Посилити нагрівання.
  • Коли щільна пінка підніметься, але не досягне верху турки, зняти посуд з вогню.
  • Накрити посуд блюдцем і залишити так на 2-3 хвилини.
  • Розлити напій через ситечко.
  • З чим подають

    Перш за все, це різноманітні солодощі — леках (медові пряники), ругелах (рогалики з сирного тіста з начинкою з горіхів, шоколаду або кориці), пахлава (тістечка з листкового тіста з горіхами і медом), а також сирні нарізки з фініками та іншими сухофруктами.

    Якщо напій подається на сніданок і в принципі до полудня, то його часто доповнюють млинцями з солодкими і несолодкими начинками, а також бейглами — випічкою на зразок бубликів, яку розрізають уздовж для того, щоб намазати маслом і доповнити чим-небудь за смаком.