Продукти, корисні для нирок

Нирки – дуже важлива частина організму. Вони фільтрують кров людини від токсинів, шлаків та інших не потрібних організму речовин, регулюють обмін потрібних речовин в крові. В даний час від хвороб нирок страждає майже 850 мільйонів населення нашої планети. Збереження і підтримки здоров’я нирок дуже важливо, їх здоров’я залежить від способу життя, куріння, зовнішніх факторів і харчування. Про харчування і нирках детально поговоримо в цій статті.


                                    Продукты, полезные для почек

Вплив продуктів на здоров’я нирок

Продукти, які ми вживаємо в їжу, безпосередньо впливають на роботу нирок. Деякі продукти додатково навантажують роботу нирок і можуть привести до різних захворювань нирок. Якісь продукти, навпаки, допомагають ниркам працювати і зміцнюють їх функції.

Які продукти корисні

Для підтримки роботи нирок в першу чергу необхідно підтримувати водний баланс в організмі, підтримувати різноманітне харчування, оскільки одноманітне меню несприятливо впливає на нирки.

Для підтримки нормальної роботи нирок необхідно включити в свій раціон наступні продукти:

  • Гарбуз дає організму багато корисних речовин, має сечогінні властивості, що допомагає ниркам краще працювати, а також виводити з організму солей, які утворюють камені в нирках;
  • Зелені овочі і трави збагачують організм речовинами, які допомагають клітинам нирок оновлюватися;
  • Морська риба багата кислотами Омега-3. Вони нормалізують кров’яний тиск. У річковій рибі теж містяться жирні кислоти, але в менших пропорціях;
  • Яблука багаті вітаміном C і пектином.

Які продукти полегшують роботу нирок при вагітності

Під час вагітності плід надає велике навантаження на весь організм, в тому числі на нирки, адже зародження нового організму вимагає активну фільтрацію крові.

Вагітним жінкам необхідно харчуватися часто, з невеликими інтервалами. Для правильної роботи нирок і організму під час вагітності необхідно скоротити споживання солоних продуктів, щоб не навантажувати органи додатково.

Продукти, корисні при захворюваннях нирок

При захворюванні нирок дуже важливо дотримуватися режиму харчування, споживати достатню норму калорій в день (від 2500 ккал на добу).

Рекомендується вживати в їжу нежирне м’ясо, рибу або птицю, всі продукти потрібно варити або готувати на пару, приготування їжі на олії не рекомендується.

Також ниркам корисні свіжі овочі, фрукти і молочні продукти.

Що шкідливо?

Людям з хворобами нирок варто виключити зі свого раціону наступні продукти:

  • Жирні бульйони, вони підвищують рівень холестерину в організмі, що погіршує роботу судин;
  • Алкоголь, він шкідливий абсолютно всім, але особливо небезпечний для нирок і печінки;
  • Продукти з консервантами і фастфуд, такі продукти краще виключити з раціону на зовсім;
  • Продукти з високим вмістом цукру, солодощі варто скоротити в 2-3 рази, а краще відмовитися від них зовсім.

Варто відзначити, не тільки харчування збереже нирки, для підтримки здоров’я необхідно вести корисний спосіб життя і стежити за своїм здоров’ям.