Їжа, що провокує запальні процеси, може сприяти розвитку інсульту і серцевих захворювань

Не так давно були опубліковані дослідження, які показали, що солодкі напої, смажені, жирні продукти, перероблене м’ясо, що викликають запалення, одночасно збільшують ризик розвитку інсульту і серцевих захворювань.


                                    Пища, провоцирующая воспалительные процессы, может способствовать развитию инсульта и сердечных заболеваний

Запальні процеси і дієти

Вже давно доведено, що запальні процеси можуть спровокувати розвиток серцево-судинних захворювань. Якщо в крові виявлені біомаркери, що свідчать про запалення, то це є ознакою атеросклерозу. Також були проведені дослідження, які показують, що деякі дієти можуть зменшити такий ризик. Це найвідоміша середземноморська дієта та інші варіанти правильного харчування. Але досліджень в області тривалого впливу їжі, що викликає запалення, не було.

Раціон, який може викликати запалення, включає в себе:

  • ковбаса;
  • червоне м’ясо;
  • очищені вуглеводи;
  • солодкі напої.

Про що дізналися вчені?

Протягом 20 років дослідники аналізували дані 210 тис.осіб. Половина з них приймали їжу, яка надавала протизапальний ефект, інша частина добровольців вживала в їжу овочі, фрукти, різні чаї. Дослідження показали, що люди з першої групи мали дуже високий ризик розвитку хвороб серця: ішемічна хвороба – 46%, інсульт – 28%.

Вчені визначили, що знизити запальні процеси допомагають:

  • зелені овочі;
  • листові продукти;
  • морква і гарбуз;
  • чай і кава;
  • продукти з цільного зерна.

Дієта, яка допомагає знизити запалення

Існує кілька основних рекомендацій, що дозволяють знизити запальні процеси:

  • різноманітність овочів;
  • продукти з антиоксидантами;
  • омега-3 в насінні, рибі, горіхах;
  • менше червоного м’яса;
  • менше перероблених продуктів.