Не так давно були опубліковані дослідження, які показали, що солодкі напої, смажені, жирні продукти, перероблене м’ясо, що викликають запалення, одночасно збільшують ризик розвитку інсульту і серцевих захворювань.
Запальні процеси і дієти
Вже давно доведено, що запальні процеси можуть спровокувати розвиток серцево-судинних захворювань. Якщо в крові виявлені біомаркери, що свідчать про запалення, то це є ознакою атеросклерозу. Також були проведені дослідження, які показують, що деякі дієти можуть зменшити такий ризик. Це найвідоміша середземноморська дієта та інші варіанти правильного харчування. Але досліджень в області тривалого впливу їжі, що викликає запалення, не було.
Раціон, який може викликати запалення, включає в себе:
- ковбаса;
- червоне м’ясо;
- очищені вуглеводи;
- солодкі напої.
Про що дізналися вчені?
Протягом 20 років дослідники аналізували дані 210 тис.осіб. Половина з них приймали їжу, яка надавала протизапальний ефект, інша частина добровольців вживала в їжу овочі, фрукти, різні чаї. Дослідження показали, що люди з першої групи мали дуже високий ризик розвитку хвороб серця: ішемічна хвороба – 46%, інсульт – 28%.
Вчені визначили, що знизити запальні процеси допомагають:
- зелені овочі;
- листові продукти;
- морква і гарбуз;
- чай і кава;
- продукти з цільного зерна.
Дієта, яка допомагає знизити запалення
Існує кілька основних рекомендацій, що дозволяють знизити запальні процеси:
- різноманітність овочів;
- продукти з антиоксидантами;
- омега-3 в насінні, рибі, горіхах;
- менше червоного м’яса;
- менше перероблених продуктів.