Як і багато інших консервів, Кукурудза почала випускатися в другій половині XIX століття. Сьогодні світову кухню складно уявити без цього золотистого продукту.
Склад і калорійність
Енергетична цінність становить 40 ккал на 100 г.вітамінний склад представлений ретинолом, бета-каротином, тіаміном (в незначних кількостях), аскорбінової і нікотинової кислотами (обидва елементи містяться в 100 г зерен в кількості достатній для задоволення добової потреби в них на 5%). У мінеральному складі лідирує натрій (покриття добової потреби на 31%), присутні також кальцій, магній і фосфор (добова норма задовольняється на 3-5%).
Корисні властивості
Консервована кукурудза несе користь для організму під час дієт. За рахунок низької калорійності і великої кількості клітковини вона швидко і надовго насичує, і не перевантажує травлення. Але не тільки цим цінна кукурудза в консервах.
Вона також:
- зміцнює серцевий м’яз;
- знижує рівень “поганого” холестерину;
- підсилює когнітивні здібності;
- підвищує імунітет;
- знижує ризик розвитку склерозу.
Які є протипоказання
Вживання цих консервованих зерен обмежують при схильності до утворення тромбів. Оскільки зважаючи на високий вміст вітаміну до Кукурудза підвищує згортання крові.
Не рекомендується їсти продукт і при недостатній масі тіла. Проблема полягає як в її низькій калорійності, так і в тому, що вона здатна пригнічувати апетит.
І зовсім потрібно відмовитися при загостренні захворювань шлунково — кишкового тракту-оскільки клітковина і полісахариди здатні негативно впливати на слизові оболонки тракту, провокуючи посилення багатьох симптомів захворювань.
Як вибрати і зберігати
Дата виготовлення повинна бути літньою або ранньою осінньою, оскільки взимку, пізньої осені та навесні ніхто не виготовляє консерви зі свіжої сировини, замість цього використовуючи сушені зерна.
Кращі зразки консервованої кукурудзи повинні містити в складі тільки воду і сіль. Незважаючи на те, що цукор часто зустрічається в рецептурах, він там, по суті, марний, так як зерна самі по собі солодкі. Це не особливо корисно, але якщо дуже хочеться — то іноді можна себе балувати і такими консервами.
Також рекомендується віддавати перевагу продукту, виготовленому за ГОСТом, а не ТУ. Справа в тому, що перший допускає заготівлю тільки найніжніших качанів, так званої молочної стиглості, а другий допускає і перестиглі.
Умови зберігання повинні бути такими, як вказав на банку виробник. Відкриту банку вживають протягом 24-72 годин — точний час знову ж залежить від виробника. Але якщо була розкрита бляшана упаковка, то кукурудзу разом з рідиною слід перемістити в скляну або пластикову щільно закривається тару.
Чи можливо приготувати в домашніх умовах
Зробити це не складніше, ніж, замаринувати огірки. І існує безліч доступних навіть для початківців кулінарів рецептів. При самостійному приготуванні, можна не сумніватися в тому, що консервована кукурудза несе користь для організму.
Наприклад, можна заготовити кукурудзу кисло-солодку, для приготування якої потрібно:
- 20 невеликих качанів;
- 30 г цукрового піску;
- 15 солі;
- 2 ст. л. 9% оцту;
- 1 л води.
Процес приготування:
Що можна приготувати?
Цей продукт є одним з найпоширеніших салатних інгредієнтів. Зерна кукурудзи також можна додавати в супи, несолодкі оладки і маффіни, швидкі заливні пироги на зразок Кіша і звичайно, продукт можна вживати як вітамінний овочевий гарнір.