Історики кажуть, що гарбуз вплинула на світову кулінарію в ступені не меншою, ніж картопля і томати. Сьогодні в світі налічується близько 200 її сортів. Цей дивовижний овоч відрізняється високими смаковими якостями і величезною користю для організму людини.
Склад і калорійність
Енергетична цінність продукту становить всього 26 ккал на 100 г.помаранчевий колір м’якоті створюють каротиноїди, в тому числі альфа-каротин, в такій же кількості міститься лише в деяких екзотичних фруктах — ананасах і манго. За змістом води овоч близький до кавуна — в ній міститься 91,5% вологи.
З вітамінів найбільш високий вміст групи В-від В1 до В6 і плюс В9. Присутня також невелика кількість вітамінів Е і К.мінерали представлені міддю, залізом, калієм, фосфором і марганцем.
Чим корисна
Низька калорійність дозволяє включати цей овоч в меню для схуднення, а розвантажувальні гарбузове дні сприяють очищенню організму від шлаків і виведення з нього зайвої рідини.
Деякі вчені вважають, що гарбузовий сік натщесерце здатний попереджати Онкологічні захворювання.
Цей овоч рекомендується їсти тим, хто зайнятий важкою фізичною працею і відновлюється після важких травм, вона корисна для профілактики рахіту у дітей.
Як вибрати і зберігати
Говорячи про те, які види гарбуза бувають і в чому їх користь, важливо уточнити, що все різноманіття сортів ділити на 3 категорії:
Примітно, що гарбуз можна поєднувати з деякими іншими овочевими культурами в форматі гібридів і яскравий приклад цьому — тиквачок, її гібрид з кабачком.
Гарбуз будь-якого сорту повинна відрізнятися твердої, неушкодженою шкіркою і збереженим хвостиком, який повинен бути не зовсім висохлим і пружним.
Кращим місцем для заощадження врожаю цієї культури до весни є льох, де підтримується температура повітря близько 5 градусів і вологість близько 75%.
Можна тримати їх і в іншому місці, наприклад, на заскленому балконі або в кімнаті будинку при температурі повітря не вище 10-15 градусів. Плоди не повинні стикатися між собою — від цього вони швидше псуються.
Користь і шкода насіння
Ці жовто-зеленуваті зернятка їдять очищеними, а також переробляють в ароматне масло, яке використовується як в кулінарії (заправка салатів, приправа для готових страв від пасти до морепродуктів на грилі), так і в косметології (для омолодження шкіри, її освітлення, відновлення пошкодженого волосся).
При прийомі всередину це золотисте масло насичує організм людини незамінними амінокислотами, цінними для оновлення клітин і здоров’я серця.
Самі ж насіння вважаються корисними від артриту, а також для зміцнення судин і навіть в боротьбі з депресивними станами.
Яка гарбуз корисніше: варена, сушена, запечена або сира
Розбираючись, в яких видах буває їстівна гарбуз і в чому її користь полягає в деталях, варто відзначити, сушена на думку дієтологів — не найкращий вибір. По суті, в ній зберігається тільки клітковина, вітамін до і калій, але все інше з неї засвоюється гірше.
У сирої м’якоті в повній мірі зберігаються вітаміни групи В, але після теплової обробки розм’якшується клітковина, за рахунок чого вона краще засвоюється.
Відварна м’якоть-корисна для відновлення організму після харчових отруєнь, а також чудово сприймається шлунково-кишкового тракту вагітних жінок і маленьких дітей, не дарма її можна виявити в меню перших прикорму.
Але саме запікання дозволяє готувати найсолодший овоч. Крім того, в такому продукті специфічним чином перетворюються каротиноїди, за рахунок чого овоч стає більш корисним для серцево-судинної системи.
Користь шкірки
Крім рецептів народної медицини, де цю частину овоча використовують для приготування цілющих порошків і настоянок, шкірку також можна використовувати на кухні. Наприклад, подрібнюючи в салати і перетворюючи в цукати.
Вчені довели, що в ній присутні антиоксиданти, що захищають від згубного впливу УФ-променів, а також біологічно активні речовини, що сприяють зміцненню імунітету.
Шкода і протипоказання
Гарбуз не рекомендується вживати в період загострення шлунково-кишкових захворювань, а також доведеться відмовитися від неї при гастриті зі зниженою кислотністю.
Оскільки цей овоч має високий глікемічний індекс близько 69 одиниць у сирому та вареному вигляді, при підвищеному рівні глюкози в крові його можна їсти, але не часто і потроху.
Що можна приготувати: рецепти
Гарбуз належить до тих універсальним овочам, які практично нереально зіпсувати ніякої кулінарної обробкою. З неї готують перші, другі страви і закуски, переробляють в варення, а десерти з неї вважаються традиційними для багатьох осінніх свят в Європі і США.
Крем-суп
На стадії закладки в нього гарбуза, можна додати також консервованого тунця і тоді вийде оригінальна версія англійського супу чаудер. Подавати ж це блюдо найкраще з пшеничними сухариками. Для його приготування потрібні такі продукти:
- 250 г гарбуза;
- 20 г вершкового масла;
- 1 ст. л. борошна;
- 180 мл води;
- 70 мл молока;
- 50 мл вершків;
- щіпка солі;
- 100 г ріпчастої цибулі.
Процес приготування:
Пиріг з корицею
Його рекомендується подавати зі сметанним кремом або збитими вершками, а також з яким-небудь ягідним варенням. Для його приготування потрібно:
- 330 г гарбуза;
- 140 г цукру;
- 2 яйця;
- 1 ст. л. ванільного цукру;
- за смаком кориця;
- 150 г борошна;
- 130 мл жирних вершків.
Процес приготування: