Які види гарбуза бувають, в чому їх користь

Історики кажуть, що гарбуз вплинула на світову кулінарію в ступені не меншою, ніж картопля і томати. Сьогодні в світі налічується близько 200 її сортів. Цей дивовижний овоч відрізняється високими смаковими якостями і величезною користю для організму людини.


                                    Какие виды тыквы бывают, в чем их польза

Склад і калорійність

Енергетична цінність продукту становить всього 26 ккал на 100 г.помаранчевий колір м’якоті створюють каротиноїди, в тому числі альфа-каротин, в такій же кількості міститься лише в деяких екзотичних фруктах — ананасах і манго. За змістом води овоч близький до кавуна — в ній міститься 91,5% вологи.

З вітамінів найбільш високий вміст групи В-від В1 до В6 і плюс В9. Присутня також невелика кількість вітамінів Е і К.мінерали представлені міддю, залізом, калієм, фосфором і марганцем.

Чим корисна

Низька калорійність дозволяє включати цей овоч в меню для схуднення, а розвантажувальні гарбузове дні сприяють очищенню організму від шлаків і виведення з нього зайвої рідини.

Деякі вчені вважають, що гарбузовий сік натщесерце здатний попереджати Онкологічні захворювання.

Цей овоч рекомендується їсти тим, хто зайнятий важкою фізичною працею і відновлюється після важких травм, вона корисна для профілактики рахіту у дітей.

Як вибрати і зберігати

Говорячи про те, які види гарбуза бувають і в чому їх користь, важливо уточнити, що все різноманіття сортів ділити на 3 категорії:

  • Твердокорие. Найбільш поширені. Саме ці гарбузи приносять найсмачніші насіння, а селекціонери навіть створили окремий тип під назвою голонасінна, у якій зернятка можна їсти не очищаючи.
  • Великоплідні. Відрізняються більш пухкої м’якоттю і чудовою лежкістю — ці сорти можна зберігати до весни.
  • Мускатний. Їх м’якоть вважається найсолодшою і ароматною. У міру зберігання врожаю, в ньому накопичується все більше вітамінів.
  • Примітно, що гарбуз можна поєднувати з деякими іншими овочевими культурами в форматі гібридів і яскравий приклад цьому — тиквачок, її гібрид з кабачком.

    Гарбуз будь-якого сорту повинна відрізнятися твердої, неушкодженою шкіркою і збереженим хвостиком, який повинен бути не зовсім висохлим і пружним.

    Кращим місцем для заощадження врожаю цієї культури до весни є льох, де підтримується температура повітря близько 5 градусів і вологість близько 75%.

    Можна тримати їх і в іншому місці, наприклад, на заскленому балконі або в кімнаті будинку при температурі повітря не вище 10-15 градусів. Плоди не повинні стикатися між собою — від цього вони швидше псуються.

    Користь і шкода насіння

    Ці жовто-зеленуваті зернятка їдять очищеними, а також переробляють в ароматне масло, яке використовується як в кулінарії (заправка салатів, приправа для готових страв від пасти до морепродуктів на грилі), так і в косметології (для омолодження шкіри, її освітлення, відновлення пошкодженого волосся).

    При прийомі всередину це золотисте масло насичує організм людини незамінними амінокислотами, цінними для оновлення клітин і здоров’я серця.

    Самі ж насіння вважаються корисними від артриту, а також для зміцнення судин і навіть в боротьбі з депресивними станами.

    Яка гарбуз корисніше: варена, сушена, запечена або сира

    Розбираючись, в яких видах буває їстівна гарбуз і в чому її користь полягає в деталях, варто відзначити, сушена на думку дієтологів — не найкращий вибір. По суті, в ній зберігається тільки клітковина, вітамін до і калій, але все інше з неї засвоюється гірше.

    У сирої м’якоті в повній мірі зберігаються вітаміни групи В, але після теплової обробки розм’якшується клітковина, за рахунок чого вона краще засвоюється.

    Відварна м’якоть-корисна для відновлення організму після харчових отруєнь, а також чудово сприймається шлунково-кишкового тракту вагітних жінок і маленьких дітей, не дарма її можна виявити в меню перших прикорму.

    Але саме запікання дозволяє готувати найсолодший овоч. Крім того, в такому продукті специфічним чином перетворюються каротиноїди, за рахунок чого овоч стає більш корисним для серцево-судинної системи.

    Користь шкірки

    Крім рецептів народної медицини, де цю частину овоча використовують для приготування цілющих порошків і настоянок, шкірку також можна використовувати на кухні. Наприклад, подрібнюючи в салати і перетворюючи в цукати.

    Вчені довели, що в ній присутні антиоксиданти, що захищають від згубного впливу УФ-променів, а також біологічно активні речовини, що сприяють зміцненню імунітету.

    Шкода і протипоказання

    Гарбуз не рекомендується вживати в період загострення шлунково-кишкових захворювань, а також доведеться відмовитися від неї при гастриті зі зниженою кислотністю.

    Оскільки цей овоч має високий глікемічний індекс близько 69 одиниць у сирому та вареному вигляді, при підвищеному рівні глюкози в крові його можна їсти, але не часто і потроху.

    Що можна приготувати: рецепти

    Гарбуз належить до тих універсальним овочам, які практично нереально зіпсувати ніякої кулінарної обробкою. З неї готують перші, другі страви і закуски, переробляють в варення, а десерти з неї вважаються традиційними для багатьох осінніх свят в Європі і США.

    Крем-суп

    На стадії закладки в нього гарбуза, можна додати також консервованого тунця і тоді вийде оригінальна версія англійського супу чаудер. Подавати ж це блюдо найкраще з пшеничними сухариками. Для його приготування потрібні такі продукти:

    • 250 г гарбуза;
    • 20 г вершкового масла;
    • 1 ст. л. борошна;
    • 180 мл води;
    • 70 мл молока;
    • 50 мл вершків;
    • щіпка солі;
    • 100 г ріпчастої цибулі.

    Процес приготування:

  • Гарбуз нарізати невеликими шматочками і обсмажити в каструлі на вершковому маслі.
  • Цибулю порубати дрібно і викласти в каструлю, присипати борошном і дочекатися її легкого потемніння.
  • Влити воду і молоко, довести до кипіння.
  • Зменшити вогонь і відрахувати 10 хвилин.
  • Влити вершки, посолити.
  • Зняти з плити, пюрировать.
  • Підігріти і подати.
  • Пиріг з корицею

    Його рекомендується подавати зі сметанним кремом або збитими вершками, а також з яким-небудь ягідним варенням. Для його приготування потрібно:

    • 330 г гарбуза;
    • 140 г цукру;
    • 2 яйця;
    • 1 ст. л. ванільного цукру;
    • за смаком кориця;
    • 150 г борошна;
    • 130 мл жирних вершків.

    Процес приготування:

  • Нарізану невеликими кубиками викласти в каструлю, залити водою і на малому вогні томити до м’якості. Воду злити.
  • М’якоть пюрировать і з’єднати з вершками.
  • Яйця збити з обома видами цукру.
  • Перемішати яйця і овочеве пюре.
  • Додати корицю.
  • Всипати борошно і замісити тісто.
  • Форму для випічки змастити вершковим маслом і залити тісто.
  • Поставити в розігріту до 170 градусів на 30 хвилин.