Як морква впливає на людський організм

Морква належить до найстаріших окультурених людством овочевих культур. У світі існує понад 2000 її сортів, що відрізняються правилами агротехніки, врожайністю, смаковими і поживними якостями. Однак, незважаючи на всі відмінності, практично всю моркву також об’єднують загальні якості та особливості. Дієтологи радять їсти цей коренеплід якомога частіше.


                                    Как морковь влияет на человеческий организм

Які речовини містяться в моркві?

Перлиною хімічного складу цього овоча вважається каротин-в 100 гр продукту його міститься близько 8 мг.однак це далеко не рекордний показник. Морква по поєднанню каротину поступається виноградним листям-в 100 гр соковитої зелені міститься більше 16 мг вітаміну.

Серед інших біологічно активних речовин в складі коренеплоду особливої уваги заслуговують:

  • холін (вітамін В4 — – 7 мг;
  • аскорбінова кислота (вітамін C) – 6 мг;
  • калій-320 мг;
  • натрій – 70 мг;
  • кальцій 33 мг.

У чому полягають корисні властивості моркви

Даний коренеплід традиційно вважається одним з кращих овочів для схуднення — адже її енергетична цінність становить всього 41 ккал на 100 гр.

Але важливо розуміти, що в цьому овочі підвищений вміст крохмалю, який зовсім не сприяє спалюванню зайвих жирових відкладень, а захоплення їм і зовсім може сприяти їх появі. 

Але помірне регулярне включення в раціон моркви корисно для здоров’я. Її вживання сприяє:

  • захист сітківки очей від патологічних вікових змін;
  • нормалізації артеріального тиску;
  • вироблення кров’яних тілець;
  • підвищенню стресостійкості;
  • поліпшення кольору обличчя.

Цей овоч в раціоні дітей покращує сон малюків, прискорює їх зростання і сприяє формуванню зубів.

Потенційна шкода моркви

Середньою нормою вживання овоча в день можна назвати 100-150 гр. Якщо є її в надмірних кількостях, особливо в сирому вигляді, то станеться наступне:

  • сповільниться травлення;
  • можуть з’явитися хронічні болі в животі;
  • відбудеться фарбування шкіри в жовтуватий колір.

Останній ефект називається каротинової жовтяницею і спеціально не лікується — потрібно лише на кілька днів відмовитися від овоча.

Цей коренеплід слід з обережністю вживати людям із захворюваннями печінки і підшлункової залози, при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки.

Як правильно готувати моркву?

Морква належить до тих овочів, які смачні в сирому вигляді — її досить натерти на тертці і перемішати з іншими інгредієнтами. Наприклад-з родзинками, яблуком, з листовим салатом або огірками. Гармонійно поєднуються з морквою заправки на основі оливкової олії і натурального (грецького) йогурту.

Морква використовують для приготування овочевих фрешів — такий коктейль заряджає бадьорістю, усуває біль у м’язах, проганяє відчуття голоду, а в літню пору навіть сприяє придбанню рівного і золотистого засмаги.

Всупереч поширеному міфу, овоч не втрачає всі вітаміни, якщо піддати її термічній обробці. Але краще не перетравлювати — так овоч стає несмачним, м’яким.

Цей коренеплід ідеальний для зимових заготовок у вигляді консервів. Можна готувати з ним і оригінальні солодкі припаси — варення в поєднанні з такими плодами, як апельсини, абрикоси і персики.