Морква належить до найстаріших окультурених людством овочевих культур. У світі існує понад 2000 її сортів, що відрізняються правилами агротехніки, врожайністю, смаковими і поживними якостями. Однак, незважаючи на всі відмінності, практично всю моркву також об’єднують загальні якості та особливості. Дієтологи радять їсти цей коренеплід якомога частіше.
Які речовини містяться в моркві?
Перлиною хімічного складу цього овоча вважається каротин-в 100 гр продукту його міститься близько 8 мг.однак це далеко не рекордний показник. Морква по поєднанню каротину поступається виноградним листям-в 100 гр соковитої зелені міститься більше 16 мг вітаміну.
Серед інших біологічно активних речовин в складі коренеплоду особливої уваги заслуговують:
- холін (вітамін В4 — – 7 мг;
- аскорбінова кислота (вітамін C) – 6 мг;
- калій-320 мг;
- натрій – 70 мг;
- кальцій 33 мг.
У чому полягають корисні властивості моркви
Даний коренеплід традиційно вважається одним з кращих овочів для схуднення — адже її енергетична цінність становить всього 41 ккал на 100 гр.
Але важливо розуміти, що в цьому овочі підвищений вміст крохмалю, який зовсім не сприяє спалюванню зайвих жирових відкладень, а захоплення їм і зовсім може сприяти їх появі.
Але помірне регулярне включення в раціон моркви корисно для здоров’я. Її вживання сприяє:
- захист сітківки очей від патологічних вікових змін;
- нормалізації артеріального тиску;
- вироблення кров’яних тілець;
- підвищенню стресостійкості;
- поліпшення кольору обличчя.
Цей овоч в раціоні дітей покращує сон малюків, прискорює їх зростання і сприяє формуванню зубів.
Потенційна шкода моркви
Середньою нормою вживання овоча в день можна назвати 100-150 гр. Якщо є її в надмірних кількостях, особливо в сирому вигляді, то станеться наступне:
- сповільниться травлення;
- можуть з’явитися хронічні болі в животі;
- відбудеться фарбування шкіри в жовтуватий колір.
Останній ефект називається каротинової жовтяницею і спеціально не лікується — потрібно лише на кілька днів відмовитися від овоча.
Цей коренеплід слід з обережністю вживати людям із захворюваннями печінки і підшлункової залози, при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки.
Як правильно готувати моркву?
Морква належить до тих овочів, які смачні в сирому вигляді — її досить натерти на тертці і перемішати з іншими інгредієнтами. Наприклад-з родзинками, яблуком, з листовим салатом або огірками. Гармонійно поєднуються з морквою заправки на основі оливкової олії і натурального (грецького) йогурту.
Морква використовують для приготування овочевих фрешів — такий коктейль заряджає бадьорістю, усуває біль у м’язах, проганяє відчуття голоду, а в літню пору навіть сприяє придбанню рівного і золотистого засмаги.
Всупереч поширеному міфу, овоч не втрачає всі вітаміни, якщо піддати її термічній обробці. Але краще не перетравлювати — так овоч стає несмачним, м’яким.
Цей коренеплід ідеальний для зимових заготовок у вигляді консервів. Можна готувати з ним і оригінальні солодкі припаси — варення в поєднанні з такими плодами, як апельсини, абрикоси і персики.