Лук-порей: особливості, застосування в кулінарії

Ще з давнього минулого людство знає про цілющу силу такого продукту, як цибуля-порей. Вперше його почали подавати до столу на території Єгипту, Риму та Греції. За смаком і запахом він дуже схожий на часник і ріпчасту цибулю, але має більш витончені нотки. Тому варто розібратися в особливостях цієї рослини, його позитивних характеристиках і застосуванні.


                                    Лук-порей: особенности, применение в кулинарии

Опис

Цибуля-порей належить до категорії трав’янистих дворічних культур, яка представляє сімейство цибулевих. Вирощування цього овоча відбувається повсюдно за рахунок того, що він ідеально адаптується під будь-які умови. Цибуля-порей має білу ніжку циліндричної форми, яку часто називають фальшивою цибулиною. Стебло має світло-зелений колір. Здається, що поверхня листочків злегка змазана воском.

Хімічні властивості і калорійність

Особливість овоча полягає в тому, що він майже на 90% складається з води. Але незважаючи на це, в його складі в багатий великою кількістю корисних речовин, серед яких можна виділити:

  • Фосфор;
  • солі кальцію;
  • сірка;
  • Калій;
  • залізо;
  • магній;
  • Вітамін C;
  • вітаміни групи В (зокрема тіамін, рибофлавін);
  • нікотинова кислота.

Особливий аромат і смак овоча забезпечує ефірне масло, що входить до складу. 

Якщо брати до уваги харчову цінність цибулі-порею, то в 100 г продукту приблизно 2 г білків, 8,2 г вуглеводів і мінімальна кількість жиру.

Користь

Завдяки проведенню досліджень було встановлено, що цибуля-порей покращує показники апетиту. При вживанні в сирому вигляді він несе для організму таку користь:

  • зміцнення нервової системи;
  • приведення в норму процесу метаболізму;
  • виведення з організму зайвої рідини;
  • підвищення захисних сил;
  • поліпшення процесів запам’ятовування;
  • захист від впливу з боку бактерій і вірусів;
  • відновлення енергії.

Лікарі радять систематично вживати порей категорії людей, яка страждає артритом, анемією, атеросклерозом, циститом, ревматизмом і простудними захворюваннями.

Протипоказання і шкода

Незважаючи на безліч корисних властивостей у цибулі-порею, овоч заборонено вживати його в деяких випадках:

  • жінкам, які знаходяться на грудному вигодовуванні;
  • людям, у яких є харчова алергія;
  • дітям віком до 1 року;
  • при наявності порушень шлунково-кишкового тракту;
  • людям, у яких є алергія на нікель.

Також рослина здатна підвищувати артеріальний тиск, в зв’язку з цим його слід обмежувати в харчуванні тим, хто схильний до гіпертонії, захворювань серця і судин.

Як застосовується цибулю-порей в кулінарії

Овоч належить до категорії універсальних, тому його їдять у вареному, сирому, смаженому, тушкованому вигляді. Кухарі часто застосовують його в якості компонента для заправних соусів, салатів і закусок.

Цибулю-порей можна використовувати як ідеальний овочевий гарнір. Він дуже добре гармонує з сиром і яйцями. У свіжому вигляді найчастіше його використовують для приготування овочевих салатів. На сьогодні варіантів страв, в яких застосовується цей лук, існує величезна кількість.

Як зберігати овоч вдома

Перед тим, як прибрати в холодильник, цибулю-порей потрібно покласти в поліетиленовий пакет, мити його перед цим не слід, так як це пошкоджує природний захисний шар на поверхні овоча, і призводить до більш швидкого псування. Вологий цибулю краще спочатку просушити, виклавши на рушник з паперу. У такому стані він збереже свої якості протягом тижня.