Поке: секрети ідеальної гавайської страви

Щорічно в меню ресторанів і доставок з’являються нові страви з сирої риби. Тартар, севіче, суші, роли і сашимі давно відомі і гаряче улюблені тими, хто стежить за фуд-трендами. Але інтереси гурманів не обмежуються азіатською кухнею. Шеф — кухарі, що йдуть в ногу з часом, пропонують спробувати екзотичне гавайське ласощі-поке. У статті розповімо про те, як з’явилося це блюдо, і чим воно може бути цікаво для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою.


                                    Поке: секреты идеального гавайского блюда

Історія походження

Поке (назву можна перекласти як «різати на шматки») — страва гавайської кухні, до складу якої входять нарізана на дрібні кубики сира риба або морепродукти, рис, овочі, зелень і приправи.

Історики стверджують, що офіційна назва блюдо отримало в 1970-х роках, але виникло набагато раніше. Передбачається, що очищену від шкіри, випатрану і порізану рибу рибалки приправляли соєвим соусом або оцтом, додавали до неї рис і з’їдали прямо в човнах.

Рецептура поке схожа з суші або ролами, і достеменно невідомо, яке з цих страв з’явилося раніше.

Класичний Гавайський варіант приготування поке передбачає простоту інгредієнтів:

  • свіжий тунець (рідше-восьминіг);
  • варений рис;
  • морська сіль;
  • кунжутна олія або соєвий соус;
  • перетерті морські водорості;
  • нарізані пір’я зеленої цибулі.

У сучасній інтерпретації закуска перетворилася на трансформер:

  • Допустима Заміна тунця на лосось, креветки або гребінці.
  • Як доповнення використовуються практично будь-які фрукти, овочі та зелень: манго, авокадо, цибуля-порей, селера.
  • Заправка також зазнала змін: до традиційного соєвого соусу додаються насіння кунжуту або Чіа, дрібну ікру і прянощі за смаком.

Головне пам’ятати: поке — це блюдо зі свіжих, сирих складових, приготувати яке максимально просто. Не слід також плутати рецепти» поке «і»боул”. До складу боула може входити що завгодно: курка, червоне м’ясо або риба, але продукти обов’язково повинні пройти термічну обробку. 

Харчова цінність

Через широкого розмаїття допустимих складових обчислити точну харчову цінність непросто. Але поке явно відноситься до дієтичних страв, яке підходить для тих, хто не бажає набирати зайві кілограми. Інгредієнти мають низьку калорійність і багаті корисними мікронутрієнтами:

  • Тунець і лосось на 100 г м’яса містять не більше 150 ккал. Ці види риб-цінні джерела тваринного легкозасвоюваного білка. Тунець насичений селеном, який забезпечує нормалізацію роботу печінки. А риб’ячий жир в лососі запобігає розвитку захворювань опорно-рухової системи і зміцнює імунітет.
  • Білий рис має в складі складні вуглеводи, які беруть участь в підтримці процесі обміну речовин. Клітковина з цього злаку позитивно впливає на функціонування шлунково-кишкового тракту, нормалізує стілець, очищає організм від шлаків і токсинів.
  • Кунжутна олія, як і самі насіння кунжуту, збагачена поліненасиченими жирними кислотами, необхідними для створення та регенерації клітин. Людський організм не здатний самостійно виробляти ці елементи, тому їх отримання можливо тільки з продуктами харчування.

У чому полягає небезпека

Сира риба може завдати шкоди організму. Паразити, що містяться в неприготовленому м’ясі, гинуть лише під впливом високої температури. Вживаючи тунець або лосось, велика ймовірність підхопити черв’яків, кишкову паличку, сальмонелу і незліченну кількість інших патогенів. Тому при приготуванні поке слід використовувати рибу тільки від перевірених виробників.