Як і будь-яка риба, кефаль є цінним харчовим продуктом, який обов’язково повинен входити в раціон людей будь-якого віку. Страви з кефалі особливо актуальні для літніх людей і підростаючих дітей. Жирна і соковита, але низькокалорійна риба допомагає постачати організм поживними речовинами, білками, жирами і вітамінами.
Зміст великої кількості омега-3 кислот в кефалі сприяє захисту артерій і судин. Високий вміст вітаміну А допомагає підтримувати хороший зір, а білок і низькокалорійна риба сприяють стрункості і підтримці гарної фігури.
Так як смачно приготувати кефаль можна по-різному, риба популярна в домашній кулінарії. Його подають в смаженому, запеченому, солоному і копченому вигляді. А також в складі продуктів, овочів і супів. З гарніром з картопляного пюре особливо люблять діти.
Цікаво буде дізнатися, як смачно приготувати кефаль в духовці тим, хто знаходиться в процесі схуднення. Незважаючи на вміст жиру, він низькокалорійний. Такий спосіб схуднення і підтримки ваги дуже смачний і приємний. Дієту на основі кефалі можна дотримуватися тривалий час без шкоди для здоров’я.
Запечена кефаль
Кефаль сіра вважається однією з найпоширеніших різновидів. З нього готуються фантастичні страви з мінімальними трудовитратами. Зазвичай додають спеції і трави, які не пригнічують ніжний смак білої м’якоті. Читайте далі, щоб дізнатися, як краще приготувати кефаль в стилі арабської та середземноморської кухні з поєднанням лимона, часнику, перцю чилі та коріандру.
Потреба:
- 0,8-1 кг сірої очищеної кефалі без луски;
- 1 лимон;
- 1 червона цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 1/2 ч. л. коріандру;
- 1 середній перець чилі;
- л. оливкової олії.
Готується просто:
- Очистіть, дрібно наріжте червону цибулю і додайте в миску.
- Дрібно наріжте часник і перець чилі і змішайте з цибулею. Додайте коріандр і лимонний сік, оливкову олію, сіль і перець і добре перемішайте.
- Покладіть рибу на деко відповідного розміру і злегка надріжте рибу з обох сторін з кроком приблизно 3 см.
- Перед тим як готувати кефаль, залиште її маринуватися при кімнатній температурі на 30 хвилин.
- Розігрійте духовку до 200 градусів. Поставити запікатися на 20-25 хвилин. Або розрахуйте час запікання, виходячи з ваги риби, яку ви готуєте. Формула проста: на кожні 200 г риби знадобиться 5 хвилин запікання.
Запечена фарширована кефаль із зеленню
Завдяки ніжній м’якоті, кефаль добре підтримує різноманітні смаки та способи приготування. У цьому рецепті представлений вдалий набір смаків, які відтіняють м’якоть риби. Хрустка оболонка змінюється ніжними пластівцями і свіжою начинкою. Кефаль запікається в духовці всього 30 хвилин. А ось готову страву буде гідно найвищої похвали.
Потреба:
- 1 тушка вагою 500 г;
- 2-3 зубчики часнику;
- 1 жменя коріандру;
- 1/2 цибулини;
- л. оливкової олії.
Спеції:
- 1/2 ч. л. меленого кардамону;
- 1/2 ч. л. сумаху;
- 1/2 ч. л. меленої гвоздики;
- 1/2 ч. л. чорного меленого перцю;
- 1/2 ч. л. меленого коріандру;
- 1/3 ч. л. меленої кориці;
- 1/2 ч. л. меленого кмину;
- 1 лимон для цедри.
Готується просто:
- Відміряйте і ретельно перемішайте в мисці всі спеції, сіль і лимонну цедру.
- Викладіть рибу на деко з змащеним маслом пергаментом.
- Розріжте кефаль до кістки через рівні проміжки часу з обох сторін уздовж тіла.
- Втирайте суміш у шкіру риби, стежачи за тим, щоб заповнити надрізи, поки риба добре не покриється з обох сторін.
- Цибулю і часник очистити, дрібно нарізати, покласти в миску. Додайте коріандр, щіпку солі та перемішайте, щоб з’єднати. Покладіть всередину рибу, збризніть оливковою олією.
- Залиште рибу маринуватися на 30 хвилин.
- Розігрійте духовку до 220 градусів. Помістіть деко з рибою в центр духовки і запікайте 15 хвилин.
Барабулька в паніровці з салатом з помідорів і трав
Помідори і барабулька здаються неймовірно гармонійними. А що, якщо додати в їх тандем хрускіт панірувальних сухарів, що контрастує зі свіжою і лущиться м’якоттю риби. Напевно таке блюдо буде лоскотати вашу уяву. Головне, щоб була свіжа барабулька. Як приготувати страву – розповімо далі.
Потреба:
- 8 філе барабульки (не менше 100 г кожне);
- л. борошна для присипки;
- л. копченої паприки;
- Оливкова олія.
Для салату:
- 3 жмені дрібних різнокольорових помідорів;
- 1/2 пучка свіжого кропу;
- 1/2 пучка свіжого базиліка;
- Червоний винний оцет;
- 4 гілочки свіжого чебрецю;
- 200 г панірувальних сухарів;
- 2 сушених перцю чилі;
- оливкова олія першого віджиму;
- червоний винний оцет;
- 1 лимон.
Готується просто:
- Приправте філе риби сіллю та перцем, потім занурте його в борошно, посипане копченою паприкою, або посипте з обох сторін, струшуючи зайве.
- Налийте в сковороду трохи оливкової олії, розігрійте його на середньому сильному вогні. Коли поверхня нагріється, покладіть рибу шкірою вниз на сковороду.
- Обсмажити кефаль. Як приготувати його до яскравого оранжево-золотистого кольору і хрусткої скоринки, знає напевно кожен. Потрібно просто терпляче смажити 2-3 хвилини на середньому вогні. Переверніть шматочки і смажте ще 1 хвилину з іншого боку або до готовності. Викладіть рибу на тарілку.
- Знову додайте в сковороду трохи оливкової олії, збризніть невеликою кількістю лимонного соку і листя чебрецю. Коли чебрець втратить свій аромат, видаліть його. Покладіть в каструлю панірувальні сухарі, покришіть перець чилі і натріть цедру лимона на дрібній тертці. Перемішайте і смажте 3-4 хвилини або до світло-золотистого кольору і хрусткої скоринки.
- Для подачі приступайте до створення салату, з яким добре буде поєднуватися риба кефаль. Рецепти можна доповнити за смаком солодким перцем або цибулею. Помідори наріжте шматочками неправильної форми і перекладіть у велику миску. Збризніть невеликою кількістю оливкової олії першого віджиму та кількома краплями оцту.
- Приправте помідори невеликою кількістю солі та чорного перцю, потім спробуйте та відрегулюйте смак на свій смак.
- Дрібно наріжте базилік і кріп, змішайте з помідорами.
- Розділіть салат з помідорів між двома тарілками. На кожен салат покладіть по 4 філе, цілих або подрібнених на шматочки неправильної форми.
- Ложкою посипте помідори панірувальними сухарями.
Барабулька, запечена з диким рисом
Страва підходить для святкування, оскільки в ній використовується ціла червона кефаль. Що за риба, як готувати – напевно, популярні питання серед новачків в кулінарії. Насправді кефаль стала популярною в кулінарії не так давно. Спочатку його частіше використовували в якості наживки в процесі лову краба. Однак його ніжне, трохи солодкувате м’ясо не могло довго залишатися непоміченим. У наш час кефаль готують у багатьох ресторанах по всьому світу. Повторіть ресторанну подачу вишуканого ласощі, приготованого власноруч.
Потреба:
- 4 шт барабульки, по 250 г кожна, очищені і випотрошені;
- 4 скибочки копченої панчетти;
- Оливкова олія;
- 1/2 пучка свіжого лимонного чебрецю.
Для гарніру:
- 300 г дикого рису;
- 15 г свіжої м’яти;
- 1 граната;
- 15 г свіжої плосколистої петрушки;
- 1 лимон;
- оливкова олія першого віджиму.
Готується просто:
- Зваріть рис відповідно до інструкцій на упаковці, потім злийте воду і промийте під холодною водою. Відкладіть в сторону, поки ви працюєте з рибками.
- Зробіть надрізи (3-4) на шкірі кефалі. Вставте кілька гілочок лимонного чебрецю в кожну порожнину і добре приправте.
- Оберніть голову кожної риби скибочкою панчетти і збризніть невеликою кількістю оливкової олії. Покладіть рибу у велику форму для запікання і дайте постояти 15 хвилин.
- Тим часом розігрійте духовку до 220 градусів.
- Запікайте кефаль 12 хвилин або до готовності.
- Промийте, подрібніть і додайте листя м’яти і петрушки, цедру лимона і трохи соку. Збризніть оливковою олією і приправте дрібкою солі та чорного перцю. Добре перемішайте і покладіть на рис. Змішайте зелень з рисом.
- Коли риба приготується, дістаньте її з духовки і дайте їй постояти 2 хвилини.
- Викладіть рис на блюдо, зверху покладіть рибу і подавайте до столу.
Вас також можуть зацікавити новини:
Рецепти хрустких огірків на зиму на літрову банку
Домашні соуси на зиму
11 способів застосування лимона
Сподобалися наші статті? Підписуйтесь, ставте лайки та шукайте смачні та корисні ідеї на chefmarket.ru 🙂
Новий тиждень – нове меню! 60 страв на вибір. Поспішайте замовити все найсмачніше в Chefmarket❤