Суперечки про користь чи шкоду різних продуктів з нашого столу не знижують свої обороти. Особливо популярно обговорювати, чи можна їсти хліб. На думку лікаря-ендокринолога Юлії Веретенникової, не рекомендується з’їдати більше 1 шматка, тоді він буде надавати тільки позитивний вплив на стан організму. Добре те, чим не зловживають.
Користь і небезпека хліба
Вважається, що людям, які дотримуються дієти, варто прибрати хлібобулочні вироби з раціону. Про це твердить величезна кількість вчених, пропонуючи на заміну хлібці різних видів, висівки для підвищення харчової цінності, або декларуючи повну відмову від цього продукту. Однак Юлія Сергіївна стверджує, що повне виключення хліба з раціону призводить до негативних наслідків. За словами експерта, цей продукт є важливою складовою правильної дієти, відмова від нього шкодить організму, оскільки організм може недоотримати необхідні вітаміни і мінерали.
Наприклад, в складі найбільш корисною цільнозерновий випічки ви знайдете:
- клітковина;
- вітаміни B, E;
- мінерали: залізо, цинк і селен.
Найшкідливіший хліб
Регулярне вживання виробів з білого пшеничного борошна або здобної випічки може обернутися проблемами з травним трактом, різкими стрибками цукру в крові, частою появою почуття голоду. Саме різкі скачки цукру в крові провокують порушення нормального кровотворення, провокують виникнення тромбів і чинять негативний вплив на вироблення інсуліну. У свою чергу порушення виробництва інсуліну може спричинити зміни в роботі внутрішніх органів і серцево-судинної системи.
Чим більше в раціоні буде білого хліба, здобної випічки з білого борошна, тим частіше людина помічає напади втоми, різкі зміни настрою, підвищену дратівливість. Поступова відмова від вживання таких продуктів допомагає знизити ризики виникнення подібних проблем.
Безпечна кількість хліба
Багато хто віддає перевагу житній хліб, вважаючи його дієтичним, оскільки він містить всього 165 ккал і краще засвоюється організмом, за рахунок високого вмісту клітковини. Але медики не рекомендують зловживати і таким «корисним» продуктом. Норма споживання на добу для дорослої людини: 100-120 грам. Якщо відчуття насичення не з’являється при вживанні такої кількості, рекомендується доповнити раціон бурим рисом (не білим шліфованим) і вівсом, так як вони багаті клітковиною, що не тільки усуває відчуття голоду, але і полегшує травлення. Відомо те, що якщо споживати клітковину і одночасно виключити рафіновані вуглеводні продукти, то можна стати більш енергійним і нормалізувати рівень холестерину в крові.
В першу чергу надмірне вживання хлібобулочних виробів може негативно позначитися на вашому здоров’ї. Найчастіше саме в цьому продукті знаходять причину виникнення зайвої ваги.
Таким чином, цільнозерновий хліб може виступати продуктом «на кожен день», вироби з білої пшеничного борошна в боротьбі за здоров’я і красиву фігуру все ж потрібно обмежити. При цьому грамотне споживання хліба допоможе вам поліпшити ваше самопочуття і підвищити якість життя.