Які продукти можуть впливати на рівень сечової кислоти?

Сечова кислота утворюється в організмі як продукт обміну нуклеотидів і пуринів, а також в невеликих кількостях надходить з їжею ззовні. Відкладення солей сечової кислоти-уратів-призводять до розвитку подагри і появи каменів в сечовивідних шляхах. Щоб не допустити утворення ускладнень, необхідно дотримуватися рекомендацій дієтологів і налагоджувати раціон.


                                    Какие продукты могут влиять на уровень мочевой кислоты?

Продукти, що підвищують рівень сечової кислоти в крові

Підвищення сечової кислоти в крові може відбуватися з кількох причин:

  • через зниженого виведення сечової кислоти організмом;
  • при надмірному синтезі;
  • через підвищеного надходження пуринів в організм з продуктами харчування.

Особливе значення має їжа, споживана людиною. Щоб зменшити рівень сечової кислоти в організмі, необхідно прибрати з раціону продукти, що містять найбільшу кількість пуринів, а також повністю виключити алкоголь.

Найбільша кількість пуринів утворюється з м’яса і птиці. Багато їх міститься в солодкій випічці, жирної і солоної їжі, алкогольних напоях. Список заборонених продуктів для людей з гіперурикемією:

  • м’ясо і птиця, бульйони на їх основі;
  • м’ясні консерви;
  • ковбаса;
  • бобові;
  • гриб;
  • сир;
  • копченості;
  • соління, маринади;
  • солодка випічка, кондитерські вироби.

З напоїв заборонені чорний чай, кава і какао, будь-які алкогольні напої, а також магазинні соки, газованої води.

Як правильно харчуватися людям з підвищеним рівнем сечової кислоти

В першу чергу дієта для пацієнтів з гіперурикемією виключає з раціону продукти з високим вмістом пуринів. Також рекомендується пити багато чистої води і свіжих (не пакетованих) соків, морсів, зеленого чаю. Алкоголь пити забороняється, однак після досягнення стійкої ремісії можна зрідка випити трохи сухого вина.

Таблиця допустимих продуктів:

М’ясо та птиця

Відварна курка, нежирна риба

Молочні продукти

Нежирні молоко, сир, кефір, сметана

Хліб

Цільнозерновий бездріжджовий хліб, висівки

Крупи

Будь-який

Яйце

У будь-якому вигляді

Овочі

У будь-якому вигляді, зробити упор

Фрукт

У будь-якому вигляді, особливо цитруси, сухофрукти

Суп

Виключно на овочевому бульйоні

Соус

Молочні або овочеві

Насолода

Мармелад, зефір, джеми та варення

Приправа

Кориця, ванілін

 

Обов’язковими до вживання стають овочі та зелень. Є їх можна в запеченому, відварному вигляді, готувати салати, варити супи. При цьому бульйони допускаються виключно овочеві, тому що в процесі варіння м’яса і риби вода насичується пуринами.

Молочні продукти вживаються знежирені, дозволяється кефір, страви, приготовані з сиру і молока з низьким відсотком жирності. Хлібобулочні вироби підійдуть цільнозернові, а ось солодке здобне тісто з раціону доведеться прибрати. Як десерт можна їсти мармелад, пастилу, зефір, мед і варення.