Як харчуватися, щоб зберегти зуби здоровими?

Газована вода, іриски, кава і нікотин завдають шкоди зубам. З іншого боку стоять яблука, груші та молоко. Ці продукти дозволяють зберегти здоров’я емалі, ясен і всієї ротової порожнини. Однак для отримання максимальної користі потрібно навчитися правильно вживати їжу і знати, який саме вона ефект надає.


Как питаться, чтобы сохранить зубы здоровыми?

Молочна продукція

Обов’язково включіть молочні продукти в щоденний раціон. Як вони допомагають зберегти здоров’я зубів:

  • Молоко скорочує вплив метаболічних кислот і сприяє відновленню емалі.
  • При вживанні сирів твердих сортів збільшується вироблення слини, зуби насичуються фосфором і кальцієм.
  • Натуральний йогурт містить вітаміни групи D і пробіотики, які надають загальнозміцнюючу дію на організм. Поєднання дозволяє нормалізувати мікрофлору порожнини рота і шлунка.
  • Вершкове масло має профілактичну дію: запобігає розвитку виразкових утворень у роті і кровоточивості ясен. При наявності патологічного процесу продукт допомагає прискорити процес лікування і відновлення тканин.

Рекомендована натуральна молочна продукція без ароматизаторів, підсилювачів смаку, консервантів і цукру. Намагайтеся купувати фермерські товари від надійних постачальників.

Яйце

Вони багаті вітаміном D, який перешкоджає розвитку і поширенню карієсу. Також яйця допомагають зміцнити зубну емаль, зробити її менш схильною до патогенного бактеріального впливу. Вживати продукт можна в будь-якому вигляді, так як теплова обробка не впливає на його цінність і користь.

Селера

Ще один продукт на сторожі здоров’я зубів. Він вимагає ретельного пережовування, що призводить до очищення міжзубного простору і видалення нальоту. В процесі жування виробляється підвищена кількість слини, для якої характерно бактерицидну дію.

Морква

Вживайте в їжу свіжу тверду моркву, вона масажує ясна і містить лізоцим. Речовина вбиває патогенні мікроорганізми, опосередковано сприяє відновленню і підтримці нормальної мікрофлори ротової порожнини.

Листова зелень

Кріп, петрушка і зелений салат зміцнюють імунітет, купируют запальні процеси і усувають кровоточивість ясен. При частому і регулярному застосуванні в їжу відбувається освітлення емалі.

Яблуко

Для збереження здоров’я зубів рекомендується включати в меню свіжі тверді фрукти. Вони нейтралізують шкідливі бактерії, зміцнюють ясна і механічно знімають наліт з зубів. Продукт підходить особам різного віку, в тому числі маленьким дітям (після переходу на тверду їжу).

Груша

Володіють тим же ефектом, що і яблука: м’яко омивають зубну емаль, борються з хвороботворними мікроорганізмами і запобігають захворюванням ясен. Додатково фрукт допомагає організму засвоювати залізо, дефіцит якого призводить до формування виразок у роті.

Плід обов’язковий до вживання людям, які помічають кров під час чищення зубів. Груша бере участь в процесі коагуляції.

Горіх

Це ціле джерело корисних кислот, мінералів, амінокислот і вітамінів. Систематичне вживання в їжу дозволяє заповнити нестачу калію, кальцію, магній і фосфор – речовин, необхідних для підтримки здоров’я зубів.

Яловичина

Джерело вітамінів групи В, дефіцит яких загрожує запальними процесами мови, ясен і стінок рота. Також продукт допомагає уникнути стоншування слизової. Найбільш корисним вважається не жилаве м’ясо. Воно в міру грубе. Його тверді волокна мають масажує і очищує ефектом.

Жирна риба

Для нормального розвитку і функціонування щелепного апарату необхідний фтор. Елемент у великій кількості міститься в трісці, лососі, скумбрії, минтаї і камбалі.

Субпродукти

Печінка дозволяє уникнути нестачі заліза і усунути кровоточивість ясен. Субпродукти багаті колагеном, який входить до складу зубів.