Перекушування: користь чи шкода?

Сидяча робота часто провокує бажання з’їсти що-небудь смачненьке в перервах між основними прийомами їжі. На думку сучасних нутриціологів, в залежності від вживаних продуктів, перекус може принести як користь, так і шкоду організму. Чим саме харчуватися для підвищення працездатності і поліпшення стану здоров’я, можна дізнатися далі.


                                    Перекусы: польза или вред?

Правила перекусів

При виникненні почуття голоду між прийомами їжі багато хто не замислюються над вибором корисних для організму страв, а тим більше над складанням графіка харчування. Це може привести до набору зайвої ваги. Якщо дотримуватися певних правил, можна зберегти фігуру в ідеальному стані:

  • Дотримання правильного інтервалу між прийомами їжі. Щоб наповнити організм енергією і зменшити відчуття голоду, слід витримувати не менше двох годин між примами їжі.
  • Позначення конкретного часу. Полуденний перекус можна перетворити на перерву, якщо відійти від комп’ютера. Це дозволить уникнути переїдання.
  • Не слід вживати солодке у вечірній час. Втомлений мозок до вечора може зажадати глюкози, тому в цей період допустимо полуденок з солодких і корисних продуктів, наприклад, сухофруктів або шматочка темного шоколаду.
  • Відсутність різких запахів. Оскільки робота в офісі передбачає сусідство з колегами, дуже важливо враховувати переваги оточуючих при виборі страв. Як мінімум, слід прибрати з раціону їжу з сильним запахом.
  • Продукти, які не підходять для перекусів

    Для збереження оптимальної фізичної форми, важливо не зловживати наступними видами продуктів:

    • здоба;
    • білий хліб;
    • картопля фрі;
    • смажений;
    • газована вода;
    • торт;
    • жирний;
    • соку.

    Продукти, які підходять для денного перекусу

    Протягом робочого дня можна поповнити сили за допомогою наступних видів продуктів:

  • Кисломолочні продукти, до яких відносяться нежирний сир, знежирений сир і йогурт без добавок. Альтернативою стандартної їжі з високим вмістом калорій може стати звичайний стакан кефіру. Навіть порційна сирна маса з сухофруктами може принести користь організму.
  • Фрукти і овочі – перекус, який поєднується з базовими продуктами. Найкорисніший варіант-місцеві сезонні ягоди, фрукти і овочі. Яблука-лідер за вмістом клітковини. Їх можна додати в сир або йогурт, запекти з горіхами або висушити.
  • Горіхи і сухофрукти. Горіхи являють собою рослинну заміну м’яса. Вони швидко насичують, покращують мозкову активність і містять безліч мікроелементів. Сухофрукти-природне джерело цукрів, який в помірних принесе користь.
  • Бутерброди і крекери – міжнародний варіант перекусу на роботі, в поїздці або на прогулянці. Поєднання цільнозернового хліба з овочами і відвареної грудкою дозволить не тільки вгамувати голод, але і збереже фігуру. Крекери або галети також слід вибирати у відділах здорової їжі.
  • Напої можна вживати як самостійно, так і після прийому їжі. Як полудня підійдуть компот, какао, кисіль або чай. Кава небажано пити у вечірній час. При бажанні можна додати в напій натуральний підсолоджувач або з’їсти вприкуску з сухофруктами.
  • Енергетичні батончики і гранола. Гранола-різновид сухого сніданку, яка включає горіхи, пластівці, сухофрукти і мед. Енергетичні батончики виготовляють за тим же принципом. При необхідності таку їжу можна брати в похід або подорож. За рахунок значного вмісту вуглеводів, вона допомагає швидко відновити сили в період значного фізичного навантаження.
  • Перекушування-традиційні прийоми їжі, правильне складання яких дозволить зберегти фігуру, компенсує недолік корисних речовин і поповнить енергетичні запаси організму.