В кінці літнього сезону в продажу можна побачити екзотичні плоди насиченого фіолетового відтінку, за формою схожі з цибулинами. Називається такий продукт інжиром. Його додають в страви східної кухні для додання солодощі і неймовірного аромату. Жителям північних країн такий плід добре відомий в сушеному вигляді. Про те, чому корисно їсти інжир для захисту від хвороб серця, розповіла Нутриціолог Маріка Каландія.
Опис
Інжир або» винна ягода ” — плід фігового субтропічного дерева. Він росте в регіонах з субтропічним кліматом, а саме, в азіатських і близькосхідних країнах. У перезрілих плодах запускається процес бродіння, що нагадує виготовлення вина.
Супліддя інжиру виникають при запиленні окремих фігових квіток. З часом він наливається соком і стає дуже солодким.
Виділяють зелений і фіолетовий інжир. Для першого характерний нудотно-солодкий смак, а другий містить середню кількість цукру.
Користь і шкода
Маріка Каландія зазначає, що смачні плоди – джерело незамінних для організму речовин, здатних поліпшити роботу багатьох систем організму. При відсутності доступу до свіжих плодів, можна застосовувати в їжу висушений продукт в невеликій кількості.
Інжир несе величезну користь організму:
- регулює роботу шлунково-кишкового тракту, завдяки високому вмісту клітковини;
- нормалізує кількість холестерину в крові і зменшує артеріальний тиск;
- запобігає раку печінки, товстої кишки, шийки матки та молочної залози;
- зменшує запальні процеси епітелію, ефективний від сверблячки, дерматиту і сухості шкіри.
При помірному вживанні інжир не може принести шкоди організму, однак при його надлишку в раціоні, людина може зіткнутися з неприємними реакціями.
Можливі наслідки зловживання продуктом, на думку нутриціолога, можуть бути:
- ризик діареї;
- ризик появи алергічних реакцій;
- високий вміст цукру;
- значна калорійність.
Спеціаліст рекомендує включати в раціон сухофрукти в невеликих кількостях для поповнення кількості корисних речовин. На відміну від традиційних десертів, сухофрукти здатні принести значну користь системам організму.
Вплив на серцево-судинну систему
Про те, що корисно їсти інжир для захисту від хвороб серця, свідчать результати проведених наукових досліджень.
Включення інжиру в раціон на регулярній основі сприяє профілактиці виникнення хвороб серця, завдяки високому вмісту в плодах мікроелементів і необхідних організму вітамінів.
Особливо корисний сушений інжир, незважаючи на більш високу калорійність. У плодах міститься величезна кількість корисних речовин, концентрація яких підвищується після дегідрації. Разом з тим кількість цукор в засушених плодах підвищується в п’ять разів.
Регулярне вживання інжиру сприяє нормалізації обміну речовин, утворення нейротрансмітерів і еритроцитів, за рахунок високого вмісту міді. Також в продукті багато вітаміну В6 для правильного засвоєння білків, поліпшення когнітивних здібностей, зміцнення нервової системи і боротьби зі старінням клітин.
Згідно з нещодавно проведеними дослідженнями, додавання інжиру в раціон зміцнює серцево-судинну систему людини шляхом зниження шкідливого холестерину типу ЛПНЩ. Саме надлишок цієї речовини в артеріях збільшує ризик виникнення хвороб серця. Крім того, за рахунок достатку вітаміну K, зміцнюються стінки судин, що захищає організм від формування тромбів. Ось чому корисно їсти інжир для захисту від серцевих захворювань.