Сухофрукти-не тільки поживне ласощі, але і відмінний варіант для перекусів. Крім приємних смакових якостей, засушені фрукти цінуються за високий вміст поживних елементів, клітковини і антиоксидантів.
У сушених плодах багато калію, заліза, каротину, магнію, кальцію і вітамінів групи В.і їх концентрація значно вище, ніж у свіжих. Ще вони практично не мають протипоказань до вживання. Тому їх можна включати в щоденний раціон людини. Це благотворно впливає на всі органи, особливо на серцево-судинну систему.
Нижче розглянемо топ з п’яти найкорисніших для здоров’я серця і судинної системи сухофруктів.
Які види сухофруктів корисні для серця і судин
Найбільш популярні види-курага, чорнослив, родзинки, фініки, інжир, сушені яблука. Кожен вид володіє своїм унікальним комплексом речовин, що підтримують роботу серця.
Людям, схильним до серцевих захворювань, рекомендовано включати в раціон різні сухофрукти. Важливо правильно їх підготувати перед вживанням і не перевищувати допустиму норму.
Курага
Курагою називають сушений абрикос без кісточок. Висушений на повітрі фрукт зазвичай буває від світло-оранжевого відтінку до злегка коричневого. Яскраво виражений колір може говорити про хімічну обробку.
Курага-унікальне джерело калію для організму. Постійне вживання кураги знижує ймовірність закупорки судин, покращує кровообіг, зміцнює серцевий м’яз.
До числа позитивних властивостей кураги також відносяться:
- містить багато корисних елементів, що підтримують роботу серцевого м’яза;
- покращує проходження нервових імпульсів по провідній системі серця;
- знижує рівень холестерину крові і ймовірність утворення холестеринових бляшок на судинних стінках;
- підвищує еластичність судин.
- попереджає розвиток атеросклерозу;
- знаходяться в складі магній і залізо надають ефективну дію на стан судин;
- захищає від недокрів’я;
- виводить токсини і зміцнює імунітет.
Курагу їдять окремо в якості перекусу, а також додають в другі страви, хлібобулочні вироби, варять компоти і відвари.
Чорнослив
Чорнослив-сушений плід сливи, звичайний колір синьо-чорний. Якісний продукт зберігає в процесі сушіння більшість вітамінів і мінералів.
Надзвичайно корисний для організму, особливо для серцево-судинної системи:
- містить в складі калій, необхідний для роботи серцевого м’яза;
- допомагає боротися з проявами судинних хвороб, наприклад, тромбозу, атеросклерозу та ін.
До того ж, інші корисні вітаміни і мінерали, що містяться в чорносливі, роблять позитивний вплив на інші органи, володіючи жовчогінну і сечогінну дію.
Ізюм
Сушений виноград є відмінним лікувальним і профілактичним засобом. Його корисно включати в раціон і здоровим, і людям з різними захворюваннями. Він буває, як світло-коричневого, так і темно-фіолетового кольору.
Рекомендується вибирати родзинки з плодоніжками, в них більше корисних речовин.
Наукові дослідження довели ефективність вживання родзинок при лікуванні та очищенні судин від атеросклеротичних бляшок.
Для хорошої роботи серця «головні» речовини – калій і магній. В родзинках ці елементи одночасно містяться в такій кількості, яким не може похвалитися жоден інший продукт, причому в ідеальному для засвоєння організмом пропорційному співвідношенні.
Фінік
Фінік-плід фінікової пальми. Доведено, що їх щоденне вживання знижує ймовірність серцевих захворювань.
Цей плід має багатий вітамінно-мінеральний склад і масу позитивних властивостей для організму. Калій в складі підтримує нормальну роботу серця, очищає закупорені судини.
Крім стабілізації роботи серцевої і нервової системи, фінік ефективно очищає печінку від токсинів, здатний поліпшити зір за рахунок великої кількості вітаміну А в складі.
Інжир
Інжир-плід фігового дерева або фігового дерева. Здатний нормалізувати багато процесів в організмі. Корисні фігові висушені плоди для стабілізації кров’яного тиску. Кілька тижнів регулярного вживання інжиру відновлюють дефіцит калію і позитивно впливають на серце. Пектин в складі сухофрукта очищає організм від надлишків холестерину.
Жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 знижують ймовірність ішемічної хвороби серця.
Протипоказання
Щоб перекус приносив тільки користь потрібно пам’ятати про можливі протипоказання і є в міру.
Допустима кількість продукту в день до 30-50 грам.
Сухофрукти не рекомендовані у великих кількостях при цукровому діабеті або наявності алергічної реакції на продукти обробки сушених фруктів (сірчистий ангідрид).