Смоква, фіга, або як сьогодні його часто називають — інжир, без тіні перебільшення можна назвати одним з найбільш підходящих для варення плодів. На Сході його за оригінальними рецептами з тростинним цукром і медом готували ще в ранньому Середньовіччі. Його вживають як самостійне ласощі і компонент десертів, солодкої випічки.
Склад і калорійність
У 100 г продукту міститься близько 236 ккал, причому левова частка енергетичної цінності припадає на цукор, оскільки сам фрукт має енергетичну цінність лише в 54 ккал. І звичайно, велика частина вуглеводів в варення-швидкі вуглеводи. У мінеральному складі найбільш помітні калій, якого в десерті стільки ж, скільки в гарбузі і спаржі. Також в інжирному варення присутні каротин і вітамін К.
Чим корисно варення з інжиру
Народна медицина рекомендує продукт як жарознижуючий і потогінний засіб при грипі та ГРЗ.
Корисні властивості інжирного варення також проявляються наступними ефектами:
- поліпшення роботи серцево-судинної системи;
- нормалізація функціонування печінки;
- захист організму від стресу;
- поліпшення настрою;
- підвищення розумової працездатності.
Шкода і протипоказання
Приготування інжирного варення має свої особливості-фрукт не подрібнюють, а лише розрізають на половинки або четвертинки. В процесі теплової обробки м’якоть не розпадається, зберігаючи форму. У зв’язку з цим продукт не прийнято готувати без цукру, щоб не втратив густоту сироп. Ось чому ці ласощі в класичному варіанті протипоказано при цукровому діабеті та ожирінні. Але також можна зварити з цукрозамінником, якщо доповнити склад іншими інгредієнтами, наприклад, малиною, грушею, чорною смородиною.
На тлі підвищеного вмісту у фрукті щавлевої кислоти, вживання ласощі обмежують при подагрі.
Як вибрати для варення
Хороші плоди повинні мати неушкоджену шкірку. Забарвлення її, в залежності від сорту, може бути різним — темно-синьо-фіолетовим, жовтим, зеленим, коричневим. Не варто відмовлятися і від фруктів різного розміру — для цієї культури таке в порядку норми.
Корисні властивості інжирного варення проявляться лише за умови, що готується воно з стиглих плодів. Дізнатися такі можна по яскравому аромату, а також на дотик — фрукт повинен бути помірно м’яким.
Як зварити варення з інжиру: рецепти
У процесі приготування, як і у випадку з будь-яким іншим варенням, необхідно своєчасно знімати пінку.
З апельсином
Саме таке варення з XVI століття прийнято готувати в Туреччині і країнах Північної Африки. Для нього будуть потрібні:
- 3 кг інжиру;
- 1,5 кг цукру;
- 5 апельсинів.
Процес приготування:
З горіхами
Завдяки поєднанню всіх інгредієнтів, ласощі виходить не тільки виключно смачним, але і вітамінним.
Для приготування потрібно:
- 2,5 кг інжиру;
- 2,5 кг цукру;
- половинка лимона;
- 350 г волоських горіхів;
- 0,5 л води.
Послідовність дій: