Корисні властивості інжирного варення

Смоква, фіга, або як сьогодні його часто називають — інжир, без тіні перебільшення можна назвати одним з найбільш підходящих для варення плодів. На Сході його за оригінальними рецептами з тростинним цукром і медом готували ще в ранньому Середньовіччі. Його вживають як самостійне ласощі і компонент десертів, солодкої випічки.


                                    Полезные свойства инжирного варенья

Склад і калорійність

У 100 г продукту міститься близько 236 ккал, причому левова частка енергетичної цінності припадає на цукор, оскільки сам фрукт має енергетичну цінність лише в 54 ккал. І звичайно, велика частина вуглеводів в варення-швидкі вуглеводи. У мінеральному складі найбільш помітні калій, якого в десерті стільки ж, скільки в гарбузі і спаржі. Також в інжирному варення присутні каротин і вітамін К.

Чим корисно варення з інжиру

Народна медицина рекомендує продукт як жарознижуючий і потогінний засіб при грипі та ГРЗ. 

Корисні властивості інжирного варення також проявляються наступними ефектами:

  • поліпшення роботи серцево-судинної системи;
  • нормалізація функціонування печінки;
  • захист організму від стресу;
  • поліпшення настрою;
  • підвищення розумової працездатності.

Шкода і протипоказання

Приготування інжирного варення має свої особливості-фрукт не подрібнюють, а лише розрізають на половинки або четвертинки. В процесі теплової обробки м’якоть не розпадається, зберігаючи форму. У зв’язку з цим продукт не прийнято готувати без цукру, щоб не втратив густоту сироп. Ось чому ці ласощі в класичному варіанті протипоказано при цукровому діабеті та ожирінні. Але також можна зварити з цукрозамінником, якщо доповнити склад іншими інгредієнтами, наприклад, малиною, грушею, чорною смородиною.

На тлі підвищеного вмісту у фрукті щавлевої кислоти, вживання ласощі обмежують при подагрі.

Як вибрати для варення

Хороші плоди повинні мати неушкоджену шкірку. Забарвлення її, в залежності від сорту, може бути різним — темно-синьо-фіолетовим, жовтим, зеленим, коричневим. Не варто відмовлятися і від фруктів різного розміру — для цієї культури таке в порядку норми.

Корисні властивості інжирного варення проявляться лише за умови, що готується воно з стиглих плодів. Дізнатися такі можна по яскравому аромату, а також на дотик — фрукт повинен бути помірно м’яким.

Як зварити варення з інжиру: рецепти

У процесі приготування, як і у випадку з будь-яким іншим варенням, необхідно своєчасно знімати пінку.

З апельсином

Саме таке варення з XVI століття прийнято готувати в Туреччині і країнах Північної Африки. Для нього будуть потрібні:

  • 3 кг інжиру;
  • 1,5 кг цукру;
  • 5 апельсинів.

Процес приготування:

  • Плоди порізати на половинки і помістити в посуд для варіння варення.
  • З апельсинів зняти цедру і подрібнити її, а також віджати сік.
  • Засипати фрукт цукром, додати цитрусові інгредієнти.
  • Все розмішати і залишити на 6-8 годин.
  • Включити вогонь, і варити після закипання помішуючи 15-25 хвилин не забуваючи помішувати, щоб не підгоріло.
  • Ласощі розлити по банках для зберігання і закатати.
  • З горіхами

    Завдяки поєднанню всіх інгредієнтів, ласощі виходить не тільки виключно смачним, але і вітамінним. 

    Для приготування потрібно:

    • 2,5 кг інжиру;
    • 2,5 кг цукру;
    • половинка лимона;
    • 350 г волоських горіхів;
    • 0,5 л води.

    Послідовність дій:

  • Інжир промити, висипати в ємність до нього цукор і залишити на 12 годин при кімнатній температурі.
  • Влити до фруктів в цукрі воду, поставити на плиту і варити 15 хвилин постійно помішуючи, прибрати з плити.
  • Горіхи крупно порубати або залишити цілими за бажанням.
  • Остудити майбутнє варення, повернути на вогонь, засипати горіхи і проварити ще 15 хвилин, зняти з плити.
  • Лимон нарізати половинками кружечків.
  • Коли вміст каструлі охолоне, повернути його на плиту, додати лимон і проварити втретє 15-25 хвилин, дочекавшись, щоб воно гарненько загусло.
  • Розкласти варення по банках і закатати їх кришками.