Урбеч з абрикосових кісточок: користь і шкода

Урбеч-збірна назва для густої, тягучої і маслянистої маси, яку виготовляють з подрібнених горіхів або насіння. Урбеч з кісточок абрикосів був відомий ще в Стародавній Месопотамії і сьогодні високо цінується дієтологами і гурманами.


                                    Урбеч из абрикосовых косточек: польза и вред

Склад і калорійність

У 100 г міститься близько 519 ккал, що природно, робить ласощі зовсім не дієтичним продуктом. У ньому містяться:

  • 25 г білка;
  • 45 г жирів;
  • менше 3 г вуглеводів.

Заслуговує згадки і нутрієнтний склад продукту, в кожних 100 г якого є:

  • 4 мг вітаміну РР-сприяє вуглеводному обміну, має судинорозширювальну дію, знижує рівень поганого холестерину в крові;
  • 803 мг калію-захищає організм від зневоднення, забезпечує профілактику передчасного старіння і позитивно впливає на роботу серця;
  • 196 мг магнію-сприяє оновленню м’язової тканини, необхідний для регуляції апетиту;
  • 462 мг фосфору-задіяний у будівництві кісткової тканини, сприяє здоров’ю щитовидної залози, стабілізує гормональний фон.

Але чи не головним «скарбом» складу уберча з абрикосових кісточок є не висихає з часом жирне масло, на частку якого припадає від 35 до 60%. Точна кількість залежить від сорту фруктів, а також від терміну збору плодів з яких витягувалися кісточки.

Властивості продукту

Ряд наукових досліджень підтвердив, що специфічні біологічно активні речовини з кісточок абрикосів здатні попереджати розмноження в організмі людини деяких видів паразитів.

Навіть найменша порція продукту чудово, надовго насичує і завдяки цьому його можна оцінити, як важливий елемент раціону тих, хто бореться з надмірною вагою і особливо з переїданням на тлі стресу.

Спортсмени вживають його, щоб набрати м’язову масу і підвищити свою фізичну витривалість, а також для того, щоб знизити больові відчуття в тілі після інтенсивних тренувань.

Примітно, що урбеч з абрикосових кісточок рекомендується мандрівникам, оскільки він володіє наступними властивостями:

  • сприяє акліматизації;
  • зменшує негативний вплив УФ-випромінювання Сонця навіть у тропічних широтах;
  • покращує сон і знижує навантаження на центральну нервову систему, що може виявитися корисно при адаптації до нових часових поясів;
  • сприяє виробленню шлункового соку, надлишок, який потрібен для адаптації до страв чужої кухні.

Урбеч так смачний, що здатний сам по собі покращувати настрій. Але як ніби цього було мало-природа нагородила його комплексом елементів, які сприяють виробленню гормонів радості. По суті, його можна вважати одним з рослинних антидепресантів.

Регулярне вживання продукту також позитивно позначається на стані очей. Зокрема, він покращує сутінковий зір, знижує ризик розвитку захворювань катаракти, а також зменшує шкідливі наслідки на тлі тривалого і щоденного використання гаджетів.

Що стосується шкоди, то урбеч з кісточок абрикоса не рекомендується їсти людям з ожирінням, при захворюваннях печінки і підшлункової залози.

Особливості вживання

У традиційній кухні Дагестану з нього готують однойменне ласощі з додаванням вершкового масла і меду. Його можна використовувати для приготування:

  • тостів і бутербродів;
  • булочок і круасанів (в якості начинки);
  • кремів для тортів і тістечок.

Його також можна додавати в каші, салати і смузі.

У продажу урбеч зустрічається як в чистому вигляді, так з різноманітними добавками, аж до джемів і шоколадної пасти.