Продукти, що володіють корисними властивості для здоров’я нирок

Правильне харчування вже давно викликає інтерес суспільства. Хтось прагне скинути вагу, інші бажають позбутися від ненависних болячок. Важливо стежити за тим, що вживається в їжу, адже раціон харчування має величезний вплив на здоров’я. У тому числі на функціонування нирок.


                                    Продукты, обладающие полезными свойства для здоровья почек

У статті розповімо, які продукти рекомендується додати в меню, а що слід виключити, щоб знизити ризик пошкодження нирок і зміцнити імунітет.

Чому важливо підтримувати здоров’я нирок?

Нирки-один з найважливіших органів людини. Виконують роль “фільтра”, який кожну хвилину перекачує більше 1 л крові, очищаючи її. Вони впливають на роботу серцево-судинної системи, беруть участь в процесі обміну речовин, нормалізують рівень рідини в організмі, сприяють виробленню вітаміну D. 

Збої в роботі нирок характеризуються наступними симптомами:

  • Загальна інтоксикація: слабкість, відсутність апетиту, підвищена температура тіла.
  • Набряклість кінцівок (частіше верхніх) і особи.
  • Сухість у роті, неприємний запах, присмак металу.
  • Біль у нижній частині спини.

Тому тим, хто прагне уникнути захворювань, необхідно дотримуватися деяких рекомендацій по харчуванню.

Які продукти корисні для нирок?

  • Журавлина. Має антисептичну дію, активно бореться з небезпечними мікроорганізмами. Ягода є джерелом природних антиоксидантів, які допомагають запобігати появі нефрологічних захворювань.
  • Червоний виноград. Шкірка винограду містить ресвератлол-з’єднання, що зміцнює клітини органів, уповільнює утворення пухлин, розвиток цукрового діабету. Припустимо також вживання червоного сухого вина.
  • Цвітна капуста. Насичена антиоксидантами, які допомагають із захистом організму від впливу вільних радикалів. Клітковина в складі овоча сприяє травленню — підвищене газоутворення негативно впливає органи видільної системи.
  • Риба. Морська риба багата омега – 3 кислотами, що поліпшують в’язкість крові, нормалізує артеріальний тиск, що спрощує процес фільтрації.
  • Маслинове масло. Містить олеїнову кислоту, що надає протизапальну дію, а також нормалізує рівень холестерину в крові. 
  • Рукола. Вітамін До, який є компонентом рослини, позитивно впливає на тонус м’язових клітин. Він також знижує артеріальний тиск і сприяє засвоєнню мінеральних речовин.
  • Гарбуз. Її м’якоть збагачена речовинами, які перешкоджають утворенню каменів. Має сечогінну властивість, що допомагає боротися з набряками.
  • Часник. Запобігає появі патологічних змін, пов’язаних з цукровим діабетом. Нормалізує рівень холестерину в крові, сприяє відновленню пошкоджених судин.
  • Березовий сік. Активно підтримує виведення з організму білково-кристалічних суспензій-піску, а також розщеплює камені. Покращує обмін речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Чорниця. Вміщені в ній антикоагулянти знижують відсоток згортання крові. Має бактерицидні властивості, які знімають запалення. Відвар з листя чорниці допомагає в лікуванні сечокам’яної хвороби. 

Які продукти шкідливі для нирок?

Деякі групи продуктів порушують функціонування нирок. Тому їх слід частково або навіть повністю виключити з раціону.

  • Алкоголь негативно впливає на організм. Етанол викликає інтоксикацію і руйнує клітини органів.
  • Гострі страви (з додаванням оцту, перцю або інших прянощів) дратують слизові оболонки органів, викликають метеоризм.
  • Солона їжа (копченості, напівфабрикати, консервація) порушує водний баланс організму, оскільки сприяє затримці рідини.