Багата флавоноїдами їжа допоможе зберегти когнітивне здоров’я

Флавоноїди-активні рослинні компоненти, що володіють високою антиоксидантною дією. Вони знаходяться в фруктах, овочах, ягодах. І в разі їх нестачі з віком знижуються когнітивні здібності.


                                    Богатая флавоноидами пища поможет сохранить когнитивное здоровье

Дослідження проходили 78 тис.осіб (50 жінок і 28 чоловіків) в середньому віковому сегменті 48-51 рік. Спостереження протягом 20 років контролювалися за допомогою анкет, що заповнюються учасниками щодо свого раціону. Визначалася кількість і види флавонідів, що вживаються учасниками разом з їжею.

Когнітивні здібності перевірялися тестами з питаннями про те, наскільки складно запам’ятовувати події, що відбулися недавно, і чи зможуть учасники запам’ятати невеликий перелік предметів.

Найбільшу кількість флавоноїдів отримували учасники, у раціоні яких рівень цих антиоксидантів становив 600 мг.найменша кількість вживаних флавоноїдів становила 150 мг на день. Перша група учасників з раціоном, що містить високу кількість флавоноїдів, на 20% знизила для себе ризик погіршити когнітивні здібності.

Як виявилося, найкорисніші-це флавони, які є в жовтих, помаранчевих овочах, фруктах. Поширеними в раціоні досліджуваних стали грейпфрути, апельсини, яблука, а також селера, груші.