Вагітність-прекрасне і разом з тим хвилююче час в житті кожної жінки. Тому так важливо, щоб ці 9 місяців пройшли з максимальною користю для неї і крихти.
Оскільки в цей період імунітет істотно ослаблений, необхідно приділяти особливу увагу харчуванню. Інакше не уникнути ускладнень як у здоров’ї матусі, так і малюка. З цієї статті ви дізнаєтеся, від яких продуктів необхідно відмовитися в цей період.
Сири (деякі види)
Виключіть з меню м’які продукти з цвіллю. Серед них:
- Камамбер;
- Брі;
- Шевре.
Вам також не рекомендовані м’які сири з блакитними пирожилками:
- Горгонзола;
- Датський Блакитний.
Цвіль під час вагітності дуже небезпечна: в ній містяться шкідливі для плода бактерії лістерії.
А ось від твердих сирів відмовлятися не потрібно. Ви можете дозволити собі:
- Чеддер;
- Стілон;
- Пармезан.
Бактерії в таких продуктах практично не розмножуються.
Якщо ви віддаєте перевагу плавлені сири, важливо, щоб вони були виготовлені з пастеризованого молока.
М’ясо (погано просмажене)
У ці 9 місяць категорично під забороною сире і недостатньо просмажене м’ясо. Не допускайте, щоб на ньому була кров або рожеві місця.
Під час вагітності слід бути особливо обережною з:
- будь птахом;
- свинина;
- будь-якими фаршами і котлетами з магазину.
Кращий варіант в даному випадку – готувати продукти самої.
Під заборону також потрапляють ковбаси-як в’ялені, так і сирокопчені.
У сирому м’ясі можуть міститися різні паразити і токсоплазми, які можуть завдати непоправної шкоди як матері, так і малюкові.
Важливо! Після приготування їжі в» цікавому положенні ” необхідно ретельно мити руки і обробляти весь посуд, бажано – стерилізувати.
Яйця (недоварені)
Під час вагітності особливо варити яйця більше 10 хвилин. Консистенція білків і жовтків повинна бути твердою.
Недоварені продукти в цей період можуть «подарувати» вам сальмонелу, чия присутність в жіночому організмі може сильно нашкодити малюкові і навіть вплинути на його розвиток, а також спровокувати викидень.
Риба сира
Дамам протягом цих важливих 9 місяців риба необхідна: в ній міститься білок – «будівельний елемент» нашого організму, а також Омега-3 жирні кислоти. Однак в сирому вигляді вживати її небезпечно.
Також важливо знати, що деякі види риб містять небезпечний елемент – ртуть. Обмежте вживання:
- марліна;
- тунець;
- акула;
- макрель.
Цю рибу можна їсти 1 раз в 2 тижні.
Суші та морепродукти
Від цих продуктів під час вагітності теж необхідно відмовитися, як і від усіх продуктів, які не доварені або охолоджені. В іншому випадку вам загрожує отруєння.
Сік (свіжовичавлений)
У такий важливий період слід купувати пастеризований напій. У свіжовичавленому соку можуть бути кишкові палички і вищеописана сальмонела.
Важливо! Уважно читайте упаковку: іноді на прилавках зустрічаються непастеризовані соки.
Печінка
Цей продукт не можна вживати у великих кількостях, особливо в першому триместрі вагітності, тому що вона містить величезну кількість вітаміну А, а також в ній є холестерин. Надлишок цих речовин в організмі жінки призводить до розвитку дефектів у малюка.
Дотримуйтесь цих простих порад і будьте здорові!