Здорова мама і щасливий малюк: як харчуватися під час вагітності

Вагітність-прекрасне і разом з тим хвилююче час в житті кожної жінки. Тому так важливо, щоб ці 9 місяців пройшли з максимальною користю для неї і крихти.


                                    Здоровая мама и счастливый малыш: как питаться во время беременности

Оскільки в цей період імунітет істотно ослаблений, необхідно приділяти особливу увагу харчуванню. Інакше не уникнути ускладнень як у здоров’ї матусі, так і малюка. З цієї статті ви дізнаєтеся, від яких продуктів необхідно відмовитися в цей період.

Сири (деякі види)

Виключіть з меню м’які продукти з цвіллю. Серед них:

  • Камамбер;
  • Брі;
  • Шевре.

Вам також не рекомендовані м’які сири з блакитними пирожилками:

  • Горгонзола;
  • Датський Блакитний.

Цвіль під час вагітності дуже небезпечна: в ній містяться шкідливі для плода бактерії лістерії.

А ось від твердих сирів відмовлятися не потрібно. Ви можете дозволити собі:

  • Чеддер;
  • Стілон;
  • Пармезан.

Бактерії в таких продуктах практично не розмножуються.

Якщо ви віддаєте перевагу плавлені сири, важливо, щоб вони були виготовлені з пастеризованого молока.

М’ясо (погано просмажене)

У ці 9 місяць категорично під забороною сире і недостатньо просмажене м’ясо. Не допускайте, щоб на ньому була кров або рожеві місця.

Під час вагітності слід бути особливо обережною з:

  • будь птахом;
  • свинина;
  • будь-якими фаршами і котлетами з магазину.

Кращий варіант в даному випадку – готувати продукти самої.

Під заборону також потрапляють ковбаси-як в’ялені, так і сирокопчені.

У сирому м’ясі можуть міститися різні паразити і токсоплазми, які можуть завдати непоправної шкоди як матері, так і малюкові.

Важливо! Після приготування їжі в» цікавому положенні ” необхідно ретельно мити руки і обробляти весь посуд, бажано – стерилізувати.

Яйця (недоварені)

Під час вагітності особливо варити яйця більше 10 хвилин. Консистенція білків і жовтків повинна бути твердою.

Недоварені продукти в цей період можуть «подарувати» вам сальмонелу, чия присутність в жіночому організмі може сильно нашкодити малюкові і навіть вплинути на його розвиток, а також спровокувати викидень.

Риба сира

Дамам протягом цих важливих 9 місяців риба необхідна: в ній міститься білок – «будівельний елемент» нашого організму, а також Омега-3 жирні кислоти. Однак в сирому вигляді вживати її небезпечно.

Також важливо знати, що деякі види риб містять небезпечний елемент – ртуть. Обмежте вживання:

  • марліна;
  • тунець;
  • акула;
  • макрель.

Цю рибу можна їсти 1 раз в 2 тижні.

Суші та морепродукти

Від цих продуктів під час вагітності теж необхідно відмовитися, як і від усіх продуктів, які не доварені або охолоджені. В іншому випадку вам загрожує отруєння.

Сік (свіжовичавлений)

У такий важливий період слід купувати пастеризований напій. У свіжовичавленому соку можуть бути кишкові палички і вищеописана сальмонела.

Важливо! Уважно читайте упаковку: іноді на прилавках зустрічаються непастеризовані соки.

Печінка

Цей продукт не можна вживати у великих кількостях, особливо в першому триместрі вагітності, тому що вона містить величезну кількість вітаміну А, а також в ній є холестерин. Надлишок цих речовин в організмі жінки призводить до розвитку дефектів у малюка.

Дотримуйтесь цих простих порад і будьте здорові!