Журавлина рятує-ірландські вчені назвали ягоду, яка допомагає від хвороб серця

Згідно з офіційною статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, однією з домінуючих проблем людства виступають серцево-судинні захворювання. Дана група хвороб вважається головною причиною природних смертей в світі. Звичайно, вчені невпинно працюють над створенням лікарських засобів і методів лікування захворювань серця.


                                    Клюква спасает — ирландские ученые назвали ягоду, помогающую от болезней сердца

Однак не варто при багатьох сучасних досягненнях науки забувати про те, на що здатна природа. Останні дослідження ірландських вчених підтвердили те, що, здавалося б, було відомо протягом історії людства, про що не раз писали в старовинних травниках — захворювання серцево-судинної системи можливо полегшити, а в ряді випадків і зовсім посприяти їх запобігання, якщо включити в повсякденний раціон журавлину.

Ця Північна ягода характеризується дивовижними властивостями. Переважна частина журавлини, що надходить на ринок, має дике походження, тобто збирається в природному середовищі на болотах, а значить, її можна сміливо вважати екологічно чистим продуктом. Навіть та журавлина, яку вирощують на фермах, по своїй біології близька до ростуть в диких умовах рослинам. Серед сортів журавлини практично немає тих, які можна було б позначити як «ГМО».

Вчені ще тільки-тільки підступають до того, щоб остаточно розшифрувати хімічний склад цієї ягоди. Але вже відомо, що вітамін з, якого в ній міститься більше, ніж в лимонах, далеко не головний в ній елемент.

У чому виражається користь журавлини для серця

Крім того, журавлина містить антоціани — це специфічні пігменти, що забезпечують їй ошатний червоний колір. І вони ж за актуальними науковими даними попереджають надмірне скорочення судин серця, що нерідко спостерігається у сучасної людини при напруженій розумовій праці і в стресових ситуаціях.

Регулярне вживання ягід нормалізує кровообіг у всьому організмі. І що особливо радує вчених-це є не накопичувальним, а дуже швидким ефектом, який настає вже буквально через пару годин після її вживання.

Вважається, що ця ягода може також позитивно позначатися на зміцненні серцевого м’яза і посилювати постачання цього органу киснем при фізичних навантаженнях. Останнє, природно, може виявитися корисно для спортсменів і всіх людей, що віддають перевагу активний спосіб життя.

Крім того, в своїх дослідженнях вчені відзначали, що ця червона ягода сприяє лікуванню аритмії і тахікардії, а також здатна грати роль в профілактиці інфаркту міокарда у літніх людей.

Як правильно вживати журавлину для серця

Теоретично для профілактики захворювань серцево-судинної системи, а також прискорення одужання від уже наявних, рекомендується вживати всього 100 г свіжої журавлини в день.

Необов’язково з’їдати її в чистому вигляді, адже вона має виражену кислинку і не всім при такій подачі припаде до смаку. Однак не варто і перетворювати цю ягоду в начинку для солодких пиріжків.

Дієтологи рекомендують вживати червону ягоду з медом, її можна додати в йогурт з цукрозамінником, насипати її в тарілку з молочною кашею або мюслі.

При відсутності свіжої ягоди, можна вживати її в сушеному, в’яленому вигляді. Тоді денну норму з 100 г свіжого продукту можна замінити на 20-30 г сушеного. Його можна додати в смузі або використовувати для приготування ароматного трав’яного чаю.