Дієти для серця

Дотримання певного плану харчування-невід’ємна частина способу життя для хворих, які страждають захворюваннями серця і судин.


                                    Диеты для сердца

Справа в тому, що щоденний раціон безпосередньо впливає:

  • на перебіг запальних процесів в організмі;
  • на показники артеріального тиску;
  • на рівень холестерину в кров’яному руслі і т. д.

Наприклад, дієта, що містить велику кількість клітковини, антиоксиданти і жири, сприяє підтримці здорової роботи серця протягом довгого часу. У свою чергу, якщо людина споживає занадто багато цукру і м’яса, що пройшов обробку, ризик виникнення серцевих патологій дуже високий.

Як слід харчуватися при проблемах з серцем?

Дієти, що складаються з цільних продуктів, особливо рослинного походження, приносять серцю величезну користь. Суть полягає в щоденному вживанні цільної продукції, де додані цукру містяться в мінімальній кількості. Результати сучасних досліджень в області дієтології показують, що провідну роль в здоровому харчуванні грає не те, скільки жиру ми вживаємо, а його різновид і якість.

Вживання моно – і поліненасичених жирних кислот сприяє зміцненню серця. У свою чергу, надлишок трансжирів провокує підвищення «поганого» холестерину в крові. Рекомендований обсяг споживаних насичених жирних кислот повинен становити від 6 до 10% від загальної кількості калорій на добу.

Список дозволених і заборонених продуктів харчування

У перелік продуктів, що приносять серцю максимальну користь, входить наступне:

  • дієтичні види м’яса (курка, індичка, приготовані на пару);
  • фрукт;
  • овочі;
  • бобові культури;
  • горіх;
  • риба;
  • цільнозерновий хліб;
  • маслинове масло;
  • нерафінована соняшникова олія хорошої якості;
  • молочна продукція невисокої жирності;
  • яйце.

Особливо відзначимо, що риба — один з найкорисніших продуктів, який містить омега-3-жирні кислоти, що знижують «поганий» холестерин і сприяють зміцненню судин.

При проблемах з серцем краще уникати або обмежити вживання:

  • фастфуду;
  • цукерка;
  • консервованих продуктів;
  • смажений;
  • чіпсів;
  • мучного і солодкого;
  • червоного м’яса;
  • алкоголь;
  • рафінованої соняшникової олії (в ньому багато трансжирів);
  • делікатесних видів м’яса.

Що стосується кофеїновмісних напоїв, їх допустимо пити в помірній кількості, не додаючи цукор і вершки.


                                    Диеты для сердца

Огляд дієт при серцево-судинних захворюваннях

Як приклад можна привести кілька популярних і корисних дієт. Одна з них-Середземноморська. Харчова цінність у неї дуже висока, так само як і користь для здоров’я. Проте, дотримуватися її можуть далеко не всі, так як основу такої системи становить раціон харчування населення Італії та Греції 60-х років минулого століття, а головний принцип — цільні продукти і їх мінімальна обробка.

Середземноморська дієта – це овочі та фрукти, горіхи та насіння, бобові, риба та якісна оливкова олія. Сюди ж входять м’ясо птахів, яйця, молочні продукти і невелика кількість червоного вина. Цукор обмежений або повністю виключений, так само як і рафіновані вуглеводи з переробленими м’ясними продуктами. Таким чином, середземноморська дієта багата вмістом рослинних продуктів і корисних для серця жирів.

Дієта DASH за складом близька до середземноморської і не менш корисна для серця. Її розробили спеціально для профілактики і лікування гіпертонічної хвороби, а отже — і серцевих патологій. Строгий продуктовий список тут також відсутній, головне-орієнтуватися на здорову потребу в калоріях на добу з акцентом на цільнозерновий хліб, овочі, нежирні молочні продукти і пісне м’ясо.  Дієта має на увазі виключення з раціону харчування рафінованих зерен і доданих цукрів. Що стосується солі, її щоденне вживання рекомендують звести до мінімуму (чайна ложка або ¾ від неї). Саме це сприяє зниженню високого артеріального тиску. 

Дієта TLC теж є лікувальною і значно знижує ризик виникнення інфарктів та інсультів. Її основне завдання-підтримувати в організмі оптимальний баланс холестерину. Кількість жирів з урахуванням щоденної норми калорій не повинно перевищувати 35%, з обмеженням насичених жирних кислот до 7%. Суть дієти полягає в тому, що людина споживає розчинну клітковину, що міститься в горіхах, бобових культурах, насінні і сочевиці. Також цей елемент є в деяких видах овочів і фруктів. Саме розчинна клітковина знижує рівень “поганого” або високощільного холестерину.